A VW ID. Buzz Cargo a 2023-as Év Nemzetközi Kisteherautója díj nyertese

Az ID. Buzz Cargo 2023-ban elnyerte az Év Nemzetközi Kisteherautójának (IVOTY) díját.

A 24 furgonszakértőből álló zsűri 110 ponttal ítélte meg a Buzz Cargo-t, amivel 10 ponttal előzte meg Blue Oval riválisát, az új Ford Pro E-Transitot. A dobogó végső fokán a Renault Kangoo E-Tech, a Nissan Townstar Zero-Emission és a Mercedes-Benz eCitan áll, amelyek mindegyike azonos platformra és elektromos futóműre épül.

Ez azt jelenti, hogy az idei verseny első három helyezettjét az elektromos kisteherautók kapták, emlékeztetve arra, hogy az elektromos autók forradalma nemcsak a személygépkocsi-, hanem a kisteherautó-piacot is gyökeresen megváltoztatja. Szemben az idei eredménnyel a tavalyival, amikor a Renault Kangoo és a Mercedes eCitan belsőégésű változata közösen vihette haza a koronát.

„Nem túl gyakran fordul elő, hogy egy teljesen új furgon-koncepció megjelenik, és azonnal megjelenik a piacon” – mondta az ID-ről Jarlath Sweeney, az IVOTY elnöke. Buzz Cargo a díj átadásán Hannoverben, Németországban.

„Gratulálunk a Volkswagen Haszonjármű tervezőcsapatának, hogy megalkotta ezt az egyedülálló járművet, amely tökéletes a környezettudatos városi környezetbe. Futurisztikus és sima stílusával minden bizonnyal megszólal, de az eredeti, 70 évvel ezelőtti Transporter T1-re emlékeztet, V alakú motorháztetőjével, kiemelkedő VW-jelvényével és rövid kinyúlásaival.”

A Buzz Cargo ugyanazon a Volkswagen Group MEB elektromos platformon közlekedik, mint az ID.3 sraffozás, az ID.4 crossover és az ID. Buzz kisbusz, de a kisteherautó feladatokra van konfigurálva. A piacra dobott modellek egy 150 kW-os (201 LE / 204 LE) elektromos motorral rendelkeznek, amely a hátsó kerekeket hajtja, amely 10,2 másodperc alatt képes 100 km/h-ra 10,2 másodperc alatt gyorsítani az üres vontatót, és körülbelül 400 km-es elektromos vezetést tesz lehetővé. Természetesen maximalizálja az 1420 font (648 kg) hasznos terhet, és ebben a tartományban jelentős csökkenés várható.

Az észak-amerikai VW furgonok rajongóinak sajnálatos módon a cég nem tervezi, hogy elhozza az azonosítót. Buzz Cargo az Egyesült Államokba, bár a normál ID hosszú tengelytávú változata. A Buzz kisbusz 2024 elején kel át az Atlanti-óceánon.