AI-alapú független árértékelő segíti az autóvásárlók döntését

AI technology innovative applications vector infographic. Artificial intelligence, machine learning, data science and cognitive computing concept.

Az Instacar és a JóAutók.hu partnersége révén egy kattintással kiderül az adott autó reális értéke

Az Instacar magyar startup céggel kötött partneri megállapodás nyomán immár a hazai autóvásárlók is azonnal és díjmentesen juthatnak hiteles, független árértékeléshez a JóAutók.hu oldalain meghirdetett autókról. A gyors ár-összehasonlítás lehetősége, amely az ingatlanok és műszaki cikkek vásárlása kapcsán már megszokott szolgáltatásnak számít, ezentúl az autókkal kapcsolatos, általában hosszú évekre szóló befektetési döntés meghozatalában is alapvető segítséget nyújt.

Az Instacar szolgáltatása mesterséges intelligenciára épül, amely minden esetben valós időben elemzi és veti egybe a konkrét autó tulajdonságait az elérhető piaci adatok széles körével, ennek alapján kalkulálva az autó piaci értékét.

Működésünk alapelve az átláthatóság biztosítása az autókereskedelemben, így örömmel tettük elérhetővé a független árértékelés lehetőségét is – mondta Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója. – Hirdetési oldalainkon az ár mellett egy ötfokú skálán mutatjuk meg az adatalapú értékelést, amelyet az Instacar biztosít. A felhasználók pozitív fogadtatását jól jelzi, hogy első felméréseink szerint a felhasználók 78 százaléka hasznosnak ítéli keresése közben ezt a funkciót.

Önálló applikáció formájában is elérhető

Az Instacar szolgáltatása önálló mobilapplikáción is elérhető. Az alkalmazásnak csupán egy magyar rendszámra van szüksége. A jármű beazonosítását követően megjelennek az autó alapadatai, majd a mesterséges intelligencia itt is egy gombnyomásra kiszámítja az aktuális piaci értéket.

Az Instacar app egyéves működése során felhasználóink 150 ezer személyautó értékbecslését végezték el. Az autók összértéke elérte az 500 milliárd forintot” – mondta Pintye János, az Instacar alapítója.

A hazai utakon futó személyautók közel harmada Opel, Volkswagen vagy Ford márkájú, az Instacar-lekérdezésekben is ezek a márkák vezetnek. Az egyik leggyakoribb lekérdezett modell a Volkswagen Golf:

–  Az Instacar által értékelt Volkswagen Golfok piaci értéke átlagosan 2 610 000 forint volt, minden évjáratot figyelembe véve.

–  A szórás azonban nagy, például egy 2012-es Golf 74 százalékkal ért kevesebbet, mint egy tavalyi.

–  Ráadásul ha ez a 2012-es autó legalább 100 ezer kilométerrel többet futott, mint kortársai, 470 000 forinttal kisebb az értéke az azonos korú autóknál, ezért is van nagy jelentősége az óraállás ellenőrzésének, amely az appban szintén elérhető.