Kategóriája egyik legbiztonságosabb autója a vadonatúj Lexus RZ

A Lexus akkumulátoros elektromos SUV modellje kiemelkedő teljesítményt mutat minden fontos kategóriában. A kiváló minőségű Lexus Safety System + gondoskodik a kockázatok felismeréséről és segíti a vezetőt a gyors reakcióban. A jármű robusztus felépítése és a hatékony passzív biztonsági funkciók kiváló ütközésvédelmet nyújtanak. A Lexus SUV nem csupán stílusos és teljesítményorientált, hanem a biztonság és a megbízhatóság terén is kiemelkedő.

A vadonatúj Lexus RZ ötcsillagos minősítést kapott az Euro NCAP független járműbiztonsági tesztelő szervezettől. Az eredmények azt mutatják, hogy a Lexus akkumulátoros elektromos SUV-ja minden biztonsági kategóriában magas pontszámot ér el: 87% a felnőtt utasok védelmére, 87% a gyermek utasok védelmére, 84% a veszélyeztetett úthasználók, például gyalogosok védelmére és 81%-a biztonsági segédrendszereinek teljesítményéért.

A Lexus RZ megfelel az Euro NCAP elvárásainak, amelyek a különböző életkorú, magasságú és méretű utasok minden körülmények között jó ütközésvédelemét helyezik előtérbe. Az autó a legújabb ütközés-elhárító rendszerekkel is fel van szerelve, és számos új, aktív biztonsági innovációt tartalmaz. Az RZ az első autó, amelyet az Euro NCAP a Child Presence Detection technológiáért jutalmazott a legújabb, 2023-as értékelési rendszer szerint (…) A gyermekjelenlét-érzékelő rendszer, amely figyelmeztet, ha gyermeket vagy csecsemőt hagytak az autóban, életmentő lehet nagy melegben.” – emeli ki az Euro NCAP közleménye.

Az RZ eredendően erős platformmal és karosszériával rendelkezik, az akkumulátoregységet a vázba integrálták, és a passzív biztonságról alapfelszereltségként kilenc légzsák gondoskodik. Sőt, mint minden Lexus modell, az RZ is alapfelszereltségként kínálja a Lexus Safety System+ csomagot, amely fejlett biztonsági és vezetéstámogató rendszerek teljes sorát foglalja magában. A legújabb, harmadik generációs Lexus Safety System + olyan frissítéseket és kiegészítéseket kínál, amelyek növelik a kockázatok észlelésének hatókörét.

A csomag legfontosabb elemei a következők:

  • Az ütközést megelőző biztonsági rendszer (PCS) radar és kamera segítségével ismeri fel a szembejövő járműveket, köztük a motorkerékpárokat is. A harmadik generációs Lexus Safety System+ rendszerrel a PCS már éjszaka is képes észlelni a kerékpárosokat. Az új kereszteződés asszisztens funkcióval pedig kanyarodáskor észleli a szembejövő járműveket, valamint az utcán átkelő gyalogosokat.
  • A sávelhagyásra figyelmeztető, valamint a sáv- és nyomtartó rendszer segít abban, hogy az autó a sáv közepén maradjon. Amellett, hogy csökkenti a vezetési terheket, szükség esetén segíti a kormányzást is.
  • Az adaptív sebességtartó automatika lehetővé teszi a vezető számára, hogy beállítsa a járművek közötti távolságot és a gyorsulási szintet. Az új kanyarsebesség-csökkentő funkcióval pedig a jármű sebessége mostantól automatikusan beállítható a kanyar sugarának megfelelően.
  • A vészhelyzeti megállító rendszer a sávban tartva képes lelassítani, és akár megállítani a járművet, ha a vezető nem képes erre – például egy hirtelen rosszullét miatt. Miközben a rendszer lassít, a vészvillogó aktiválásával figyelmezteti a többi közlekedőt.
  • A vészhelyzeti megállító rendszer minél korábbi aktiválása érdekében az éberség figyelő monitor lehetővé teszi a vezető nem szokványos állapotának – például a figyelemvesztést, a rossz testtartást, a csukott vagy nem pislogó szemeket vagy a vezető fejének szokásos helyzetéből való elmozdulását – korábbi észlelését.
  • A proaktív vezetési asszisztens diszkréten és kifinomultan segíti a vezetőt, általában kisebb tempónál a városban. A rendszer képes az RZ és az előtte haladó jármű közötti távolság szabályozására, valamint kormányzási és lassítási támogatásra, így reagálva olyan veszélyekre, mint a gyalogosok, kerékpárosok és parkoló járművek.

Az ilyen széles körű vezetőtámogató technológiák révén a Lexus arra törekszik, hogy az olyan modellek, mint az RZ, a legbiztonságosabbak legyenek az utakon.

KORÁBBAN:

Az Euro NCAP hiperszigorú új követelményei szerint is ötcsillagos a Lexus RZ