Átadták a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ épületegyüttesét

• Kétirányú, bővített tudás- és technológiatranszfer az egyetem és az Audi Hungaria között
• Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke: „A kutatás-fejlesztés, az oktatás és az ipar optimális szimbiózisa jött létre”
• A társadalom, a gazdaság és a felsőoktatás közötti szoros kapcsolat a térség további fejlődésének alapja

Átadták a győri Széchenyi István Egyetem campusán létrehozott Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) épületegyüttesét. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Borkai Zsolt, Győr város polgármestere, Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora, Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem kancellárja, Dr. Knáb Erzsébet, az AUDI HUNGARIA Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, valamint Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke szimbolikusan felavatták az épületegyüttest. A létesítmény három fő részből áll: a Management Campusból, a Csomagolás- és Környezetállósági Vizsgálólaboratóriumból és a Belsőégésű Motorok és Járműhajtások tanszék új épületéből.

 „Az Audi Hungaria időben felismerte az egyetem stratégiai relevanciáját, és már a vállalat alapításakor a siker egyik alapvető tényezőjét látta a hosszú távú együttműködésben. A kutatás-fejlesztés, az oktatás és az ipar most létrejött intézményes együttműködése a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ által jövőorientált fejlődési modellt testesít meg”, mondta Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke. „A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrejötte új szintre emeli partnerségünket a Széchenyi István Egyetemmel“, tette hozzá Achim Heinfling.

„A magyar gazdaság a dimenzióváltás állapotában van, amikor a termelésközpontú gazdaságból átalakulunk kutatás-fejlesztés orientált gazdasággá. A sikeres dimenzióváltás egyik alapvető feltétele a képzett szakemberek biztosítása. A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ világszínvonalat képviselve az autóipar valós igényein alapuló fejlesztési és oktatási programokat, alkalmazott kutatásokat fog megvalósítani”, mondta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

A létesítmény életre hívása az ipar, a tudomány és a város együttműködésében innovációs célú programok, kutatási projektek megvalósítását ösztönzi.

A Management Campus modern épülete együttműködési platformot biztosít az ipar és a tudomány képviselőinek, a kis- és nagyvállalatok verseny- és innovációs képességét támogató tartalmakkal.

A Belsőégésű Motorok és Járműhajtások Tanszék új épületében csúcstechnológiájú elektromotor-tesztpadokat, turbófeltöltő tesztpadot, nagydinamikájú belsőégésű motor tesztpadot installálnak. Több laboratórium is helyet kapott itt, amelyek kiszolgálják a prémiumgyártó kutatásfejlesztési igényeit. Az Audi Hungaria jövőbeli termékportfóliója irányadó volt a laboratóriumok kialakításakor, ahol magasan képzett kutató csapat támogatja majd az Audi Hungaria termékfejlesztéseit. A Csomagolás- és Környezetállósági Vizsgálólaboratórium egy világszínvonalon felszerelt csomagolásvizsgáló labor, amely egyedülálló Közép-Európában, és nemzetközi szabványoknak megfelelő megoldásaival biztosít korszerű kutatási terepet. A labor egyik fontos megrendelője az Audi Hungaria.

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központban már folynak olyan kutatási projektek, amelyek az Audi Hungariával karöltve indultak el. Ilyenek a súrlódástani és emissziós vizsgálatok, virtuális valóság alapú megoldások kutatása az autóiparban, valamint matematikai kutatások.

Egyedülálló a győri egyetem és a négykarikás vállalat szoros, stratégiai együttműködése, amelynek köszönhetően nyolc tanszéken kiemelkedő szakmai színvonalú képzés valósul meg, részben az újszerű, gyakorlatorientált duális felsőfokú képzés keretein belül.