Az elmúlt években soha nem látott mértékben fejlődött a magyar vasúti közlekedés

    Az elmúlt években soha nem látott mértékben fejlődött a 176 éves magyar vasúti közlekedés – mondta Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára pénteken Celldömölkön, a vasútállomás felvételi épületének átadóján.

    Kiemelte, megtörtént többszáz kilométer vasútvonal korszerűsítése, villamosítása, magyar fejlesztésű és gyártású IC+ vasúti kocsik teszik vonzóbbá a vasúti közlekedést, elindultak az emeletes motorvonatok, csökkent a menetidő, a pályaudvarok visszakapják régi fényüket. A fejlesztésnek köszönhetően a vasút kényelmesebb, biztonságosabb és gyorsabb lett.


    Nagy Balázs hangsúlyozta, a 2010-ben kezdődött kormányzati munka fontos alappillére, hogy mindent meg kell tenni a vidéki városokban, falvakban élő emberekért.


    A következő 10-15 évben a közlekedésfejlesztés középpontjában a vasútfejlesztés áll majd, 2030-ig a kitűzött célok elérése érdekében a kormány 6 ezer milliárd forintot tervez vasútfejlesztésre. Ebből 4 ezer milliárd forint pálya- és infrastruktúrafelújításra, korszerűsítésre, 2 ezer milliárd forint pedig gördülőállomány fejlesztésére jut, a kormány fontos célja, hogy ez legalább 80 százalékos magyar hozzáadott értékkel valósuljon meg – mondta a helyettes államtitkár.


    Nagy Balázs rámutatott arra is, hogy a vasútfejlesztés kapcsán fontos szempont az ország geopolitikai helyzete, ami arra predesztinál, hogy Magyarország Közép-Európa logisztikai elosztója legyen, és nem utolsó sorban, a vasúti áruszállítás környezetkímélő alternatívát is jelent.


    Az államtitkár ismertette, hogy Celldömölkön a 150 éves vasútállomáson építészeti helyreállítása a mai kor követelményeinek megfelelően történt.


    Új homlokzati vakolatot alakítottak ki, új nyílászárókat építettek be, kicserélték a bádogszerkezeteket. A főbejárat melletti két toronyépület új fémlemezfedést kapott. Felújították a peron tetőszerkezetét és a burkolatot, megsüllyedt épületrészt állítottak helyre – mondta.


    A fejlesztésnek köszönhetően a patinás állomásépület eredeti fényében fogadhatja utasait, az itt dolgozók munkakörülményei is jobbak lettek – hangsúlyozta.


    Az ITM helyettes államtitkára úgy fogalmazott, “Vas megyének is előre kell mennie, nem hátra, ehhez pedig olyan országgyűlési képviselőre van szükség, mint Ágh Péter”.


    Ágh Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő, Vas megye 2. számú választókerületében indul újra az április 3-i választásokon.


    A MÁV közleménye szerint Celldömölk vasútállomás újabb részének felújítása és az épület külső homlokzatának megszépítése tavaly tavasszal kezdődött, a beruházást a vasúttársaság 453 millió forint saját forrásból, mintegy nyolc hónap alatt valósította meg, a kivitelezési munkálatokat a MÁV FKG szakemberei végezték.


     A felújítás része a legforgalmasabb állomásokat érintő 50 megújuló állomás nevü programjuknak, amely 2019-ben indult. Ennek keretében az elmúlt három évben számos helyszínen fejeződtek be karbantartási és felújítási munkálatok, több mint 250 P+R és 1400 B+R parkoló épült.