Azt kommunikálják, a BMW Z4 magával ragadó újításokkal fokozza a vezetés színtiszta élményét (1.)

Hamisítatlan roadster, minden korábbinál sportosabb kvalitásokkal és még látványosabb kiállással: ez a 2023-as modellévre aktualizált BMW Z4. A nyitott tetős kétüléses frissítései részletekbe menő finomhangolásokat, új karosszéria-kiegészítőket, gazdagabb alapfelszereltséget és szélesebb extrafelszereltségi listát tartogatnak, még inkább előtérbe helyezve a BMW Z4 sportos egyéniségét.

A magával ragadó újítások ideális összetevőket tartogatnak ahhoz, hogy a bajor prémiummárka a vezetés színtiszta élményének szimbólumaként és a prémium szegmens piacvezetőjeként egyaránt tovább írja sikertörténetét.

Erőteljes motorjaival, hátsókerék-meghajtásával, klasszikus vászontetejével, agilitásra és menetdinamikára összpontosító járműkoncepciójával, valamint utastere progresszív, prémium hangulatával a BMW Z4 modern köntösben kínál hamisítatlan roadster élményt. Minden korábbinál látványosabb kiállásával a modell a sportos adottságok új dimenzióját sugallja, az M Sport csomag – amely már a négyhengeres modellek esetében is az alapfelszereltség része – karosszéria-kiegészítőinek köszönhetően már első ránézésre is. Az alapfelszereltség kibővítését és az extrafelszereltségi lista átfogóbb strukturálását követően az Advantage, Sport Line és M Sport felszereltségi csomagok már nem szerepelnek a kínálatban. A bajor prémiummárka ügyfelei lebilincselő karosszériafényezési opciók (három új árnyalat válik elérhetővé), újabb 19” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsák és BMW M Shadow Line fényszóróbetétek mentén varázsolhatják egyedibbé BMW Z4 modelljüket.

AZ ÉVEZRED PR-OSÁNAK SEGÍTSÉGÉVEL ELKÉSZÜLT, SEHOL MÁSHOL EL NEM ÉRHETŐ EXKLUZÍV BMW ÉS MINI PODCASTOK A BEGURULVA.HU ÉS A PODCARS.HU OLDALAKON!

A BMW roadster modelljeinek sikertörténete folytatódik

A bajor prémiumgyártó által fémjelzett sportosság égisze alatt a BMW Z4 a márka történelmi gyökereiből táplálkozik. A vezetési élmény és a versenypályákon aratott sikerek négykerekű szimbólumává érett BMW roadster modellek történetének kezdete a vállalat első éveire nyúlik vissza, miközben a nyitott tetős kétülésesek a BMW elmúlt évtizedeiben is fontos mérföldköveknek számítottak. Első-középmotoros elrendezésével, csúsztatható ajtóival, acél vázszerkezetével és műanyag karosszériaelemeivel az 1987-ben bemutatott, BMW Technik GmbH által fejlesztett BMW Z1 innovációs iránymutatóként rabolta el a vezetés szerelmeseinek szívét. A modell 1988 és 1991 között mintegy 8 000 példányban talált gazdára, mára pedig hőn áhított gyűjtői darabbá érett. Az 1995-ben debütált BMW Z3 a márka első olyan modellje volt, amely kizárólag a BMW Group egyesült államokbeli, Spartanburg városában működő gyárában látott napvilágot. A BMW Z3 a mozivásznon ünnepelte világpremierjét – James Bond szolgálati autójaként az Aranyszem című filmben.

Négy évvel később ismét James Bond oldalán mutatkozott be egy legendás BMW roadster: a BMW 507 modellt idéző, klasszikus vonalakkal megrajzolt BMW Z8 az 1999-es A világ nem elég című alkotásban brillírozott. A kézzel készített karosszéria hosszan elnyújtott motorházteteje alatt egy 294 kW / 400 lóerő maximális teljesítményre képes, 5.0 liter hengerűrtartalmú V8-as erőforrás dolgozott, amelyet eredetileg a BMW M5 számára fejlesztettek ki a mérnökök.

A BMW Z4 immár 20 éve jelent egyet a nyitott tetős vezetés élményével. Az első generáció a 2002-es Párizsi Autószalonon gurult reflektorfénybe. Négy évvel később megérkezett a kétüléses BMW Z4 Coupé is, amelynek műszaki alapjaira rendkívül sikeres GT3 versenyautó is épült. A BMW Z4 nem csupán a Nürburgringen megrendezett hosszútávú megmérettetéseken, de az utakon is új menetdinamikai mércéket állított fel. A nagyteljesítményű sportautókat építő BMW M GmbH a roadstert és a kupét is kezelésbe vette, főszerepben a 252 kW / 343 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotorral.

A második generációs BMW Z4 nagy dobása a lenyitható keménytető volt, amellyel egy csapásra egyesítette a korábbi nemzedék kétféle karosszéria-kialakításának előnyeit. A kétüléses modell lélegzetelállítóan sportos kiállásáról áramvonalas vonalvezetés, hosszú motorháztető és hátratolt utascella gondoskodott, amelyekkel a nóvum már bemutatkozása évében, 2009-ben elhódította az Eyes On Design díjat, az International Design Excellence díjat és a Red Dot Design díjat. A második generációs BMW Z4 tovább folytatta az elődje által megkezdett sikertörténetet a zárt versenypályák GT3 kategóriájában: a privát színekben rajthoz álló csapatok olyan világhírű versenyeken arattak diadalt a modellel, mint például a Dubaiban és Belgiumban megrendezett 24-órás megmérettetés.

A harmadik generáció: soros hathengeres motorral és letaglózó teljesítménnyel

A BMW Z4 aktuális nemzedéke 2020 óta érhető el és a BMW Group gyártópartnere, a Magna Steyr Fahrzeugtechnik gurítja le Grazban működő gyártósoráról. A 2023-as modellévre aktualizált roadster piaci bevezetése 2022 novemberében kezdődik, két négyhengeres benzinmotorral és egy soros hathengeres erőforrással. Szegmensében a BMW Z4 M40i (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 7,9 – 8,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 179 – 184 gramm / km) egyedülálló, amelyet a típus értékesítési mutatói is igazolnak: világszerte a roadsterre érkező megrendelések több mint 30 százalékát, míg a németországi Z4-eladások 48 százalékát ez a BMW M modell adja.

A harmadik generációs BMW Z4 már több mint 55 000 példányban kelt el. A modell elsőszámú piaca Németország, ahol az aktuális nemzedék mintegy 26 százalékát rendelték meg. Ezt követi az Egyesült Államok (17 százalékkal), Kína, Nagy-Britannia és Japán. Bemutatkozása óta a BMW Z4 kiegyensúlyozott értékesítési mutatókkal büszkélkedhet, ráadásul egy meglehetősen szűk szegmensben. A BMW Z4 az első naptól kezdve magasan a legkelendőbb modell a kizárólag német prémiummárkák által képviselt, kiélezett kategóriában, amelyben folyamatosan növeli piaci részesedését.

A színtiszta vezetési élményt éltető járműkoncepció, a sportos megjelenés, az erőteljes hajtáslánc-technológia és a vérpezsdítő agilitás a BMW Z4 osztatlan népszerűségének legfőbb záloga. A modell ezen kvalitásait számos autóipari szaklap elismeréssel méltatta, már megjelenése első napjától. Az új BMW Z4-ről az auto, motor und sport német autós szakmagazin „az év sportautó-visszatéréseként” számolt be, miközben az Auto Bild a modellt „az év legmenőbb kabriójaként” méltatta. A hamisítatlan roadster az olvasói szavazásokon is rendre az élen végzett: a Motor Klassik magazin közönsége 2019-ben „a jövő klasszikusának” választotta, majd a sport auto német autós szakmagazin olvasói három különböző megmérettetésen is „sport auto díjjal” jutalmazták.

Dinamikusabb, mint valaha: M Sport csomag alapfelszereltségként, vese alakú BMW hűtőrácsok új dizájnnal

Erőteljes arányainak, a BMW aktuális formanyelve szerint megrajzolt vonalvezetésének és számos egyedi részletének köszönhetően a BMW Z4 karosszériája a klasszikus, nyitott tetős sportautók modern újraértelmezéseként öltött testet. A frontrészt a nagyméretű légbeömlők, a függőlegesen elrendezett fényforrásokkal dolgozó, LED-technológiás fényszórók és a hosszan elnyújtott, kerékíveket is magába foglaló motorháztető egysége határozza meg. A legfrissebb újítások még inkább előtérbe helyezik a roadster széles, erőteljes kiállását.

A modell sportos megjelenésében oroszlánrészt vállalnak az M Sport csomag karosszéria-kiegészítői, amelyek immár a négyhengeres motorral szerelt modellekhez is alapfelszereltségként járnak. Ilyen többek között az első lökhárító BMW M modellekre emlékeztető, három légbeömlője, a küszöbtoldatok jellegzetes kontúrja és a sportos kialakítású hátsó lökhárító. A készítők újragondolták az első lökhárító szélső légbeömlőit és a vese alakú BMW hűtőrácsok vonalvezetését, hogy még intenzívebb benyomást keltsenek. A vízszintes elrendezésű hűtőrács-pár a modell frontrészének szélességét nyomatékosítja. A BMW Z4 M40i teljesítményre optimalizált karakterét eközben olyan tételek hangsúlyozzák tovább, mint a Cerium Grey árnyalatú külső visszapillantó-házak és a kipufogórendszer trapéz alakú végei.

A BMW Z4 sportos megjelenését a letisztult jármű-sziluett (amelyet két, dinamikusan megrajzolt karaktervonal határoz meg), az első kerékjárati ívek mögé épített légkivezető-nyílások, a csomagtér légterelő szárnya, a keskenyre húzott, „L” alakú hátsó lámpák és a hátsó lökhárító látványos diffúzoreleme fokozza tovább. A roadster klasszikus vászonteteje elektromosan, egészen 50 km/órás sebességig gombnyomással működtethető és 10 másodperc alatt teljesen lenyitható, illetve bezárható.

19” méretű, exkluzív BMW M könnyűfém keréktárcsák és három új karosszériafényezési árnyalat

A 18” méretű, duplaküllő-dizájnú BMW M könnyűfém keréktárcsák újdonságként mutatkoznak be a BMW Z4 alapfelszereltségi palettáján. A kéttónusú felniken elöl 225/45 R18, hátul pedig 255/40 R18 méretű gumiabroncsok feszülnek. Eközben a modell opcionális extrafelszereltségei között olyan 19” méretű, exkluzív BMW M könnyűfém keréktárcsák is megtalálhatók, amelyeket kifejezetten a BMW Z4 számára terveztek meg a mérnökök. A V-küllődizájnú, Jet Black matt árnyalatú, polírozott peremű felnik a roadster extrém látványos ékeiként ragyognak, rajtuk elöl 255/35 ZR19, hátul pedig 275/35 ZR19 méretű gumiabroncsokkal.

A tervezők a BMW Z4 karosszériafényezési árnyalatainak portfólióját is gondosan újragondolták, új és merész színekkel egészítve ki a palettát. A roadsterhez első ízben válik elérhetővé a Thundernight metál, a Portimao Blue metál és a Skyscraper Gray metál árnyalat, miközben a BMW Individual részleg matt Frozen Grey metál karosszériafényezési opciója is négy színnel gazdagodik; fehér, fekete, vörös és szürke árnyalattal. Az alapfelszereltségként kínált fekete vászontető alternatívájaként a BMW Z4 továbbra is elérhető Anthracite Silver hatású vászontetővel is.

Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán szintén újdonságként mutatkoznak be a BMW M Shadow Line fényszóróbetétek, amelyek az ugyancsak opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, LED-technológiás adaptív első fényszórókhoz válnak elérhetővé. A sötét árnyalatú betétek a modell frontrészének sportosságát nyomatékosítják, elegánsan egészítve ki a BMW M magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomag karosszéria-kiegészítő tételeit.

A maximális teljesítményre, menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra és kombinált károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek.