Bemutatkozik a MINI Concept Aceman tanulmányautó (2.)

Letisztult karosszériafelületek határozott vonalvezetéssel

A tervezők a motorháztetőből kiinduló kerékjárati íveket szintén lapos, geometriailag kidolgozott felületekkel formázták meg, amely a MINI új formanyelvének letisztult jellegét erősíti. A karosszéria keskeny felületeit határozott vonalvezetés határolja, amely a MINI Concept Aceman tanulmányautó markáns arányaival és függőleges elrendezésű frontrészével a crossover modell masszív felépítésének és sokoldalúságának progresszív értelmezéseként ölt testet.

Az A-oszlopok alatt, átlósan meghúzott kontúrok a klasszikus Minire emlékeztetnek. A karosszériafelületek kialakítása és a látványos vonalvezetés oldalnézetből az első és a hátsó kerékjárati ívek között izgalmas, elvékonyodó vizuális hatást kelt, amely ebből a szögből is rendkívül dinamikus kiállást kölcsönöz a koncepciónak és határozottan kihangsúlyozza az erőtől duzzadó, hátsó kerékjárati íveket. Utóbbiakat jellegzetes kontúrvonalak erősítik tovább, amelyek a MINI modellpalettáján exkluzív újdonságként debütálnak. Oldalnézetből a kontúrvonalak valósággal életre keltik a fény és az árnyék játékát: a kezdeti dinamikus, felfelé vezető mozgás elnyújtott kiteljesedésbe, majd végül meredek ereszkedésbe folyik át. A matt zöld árnyalatú, ajtók magasságában kihangsúlyozott küszöbtoldatok tovább nyomatékosítják a tanulmányautó atletikus kiállását.

HALLGASS EXKLUZÍV PODCASTOKAT IDE, ILLETVE IDE KATTINTVA!

Jellegzetes elemek gondos kidolgozottsággal és hamisítatlan MINI-s jegyekkel

A MINI Concept Aceman tanulmányautó karosszériájának letisztult formanyelvét olyan jellegzetes elemek színesítik, amelyek gondos kidolgozottságról és hamisítatlan MINI-s jegyekről árulkodnak. Ilyen például az ellipszis forma, amely sok esetben visszaköszön, például a kilincseken – amelyeket a MINI modelltörténetében most először a karosszéria felületébe süllyesztették –, a külső visszapillantó-házakon és az ajtók alsó felét díszítő MINI emblémán. Az utastér kialakítása ugyancsak gondos kidolgozottságról tesz tanúbizonyságot. A britzászló-motívum pedig, amely félreérthetetlen stílusban utal a márka gyökereire, a hátsó lámpák fénydizájnjában és a masszív tetőcsomagtartónál is megjelenik.

A koncepció hangsúlyos kerékjárati íveit 20” méretű könnyűfém keréktárcsák töltik ki. A felnik közepén alkalmazott háromszög motívum vizuális mélységet és látványos dinamikát ad a küllőknek, eme különleges grafikai megoldás mégis csupán második ránézésre válik egyértelművé.

Sportos vállrész, erőteljes hátsó kialakítás

A MINI Concept Aceman tanulmányautó hátsó kialakításának látványos, modern kisugárzása az átgondolt felületek és a vízszintesen elnyújtott vonalak kölcsönhatásából ered, amely a modell szélességét helyezi előtérbe. Utóbbit nyomatékosítja a karosszéria és a hátsó ablaksáv közötti átmenetnél alkalmazott, látványos bemélyedés is, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a koncepció kimagaslóan előnyös aerodinamikai tulajdonságaihoz és összetéveszthetetlen, sportos vállrészt alkot. Hátulnézetből ez a MINI modellek lépcsőzetes, út felé fokozatosan szélesedő kontúrját adja ki, amelyet a sötét légterelő szárny és a hátsó ablaksáv üvegfelületének kialakítása még tovább erősít.

A függőleges helyzetben álló hátsó lámpák jellegzetes kontrasztot alkotnak a hátsó kialakítás letisztult, vízszintesen elnyújtott felületeivel. A hátsó lámpák LED-technológiás mátrix elemekkel dolgoznak, akárcsak a frontrész közepére helyezett, világító hűtőrács-motívum és az első fényszórók. A technológia lehetővé teszi, hogy a lámpák szituációtól függően más-más fénydizájn szerint világítsanak. A crossover modell sokoldalú adottságait a hátsó lökhárító szélesre rajzolt, sötét színű védősávja és a középre helyezett védőpanelek nyomatékosítják.

Kifejező karosszériafényezések az élettel teli egyéniségért

A MINI Concept Aceman tanulmányautó fiatalos, élettel teli egyéniségének a kifejező karosszériafényezés és az ezzel stílusos kontraszt-árnyalatú tető ágyaz meg. Az arannyal hintett, halvány türkiz árnyalatú Icy Sunglow Green karosszériafényezés a rásütő fény erejétől és az elkapott szögtől függően változtatja intenzitását, mialatt a karosszéria felületeinek és vonalvezetésének elegáns térbeli hatásait is látványosan előtérbe helyezi. A MINI Concept Aceman tanulmányautó teteje a tradíciókat éltető British Racing Green metál színben pompázik. A karosszéria alján végigfutó védősáv, amelynek árnyalata a modell tetejének színét idézi, magával ragadó kontrasztot alkot a karosszéria halvány türkiz árnyalatú fényezésével. Az élettel teli mélységről itt véletlenszerűen felvitt neonzöld hatások gondoskodnak.

A tervezők a tetőcsomagtartót zöld rögzítőpántokkal és irizáló bevonattal álmodták meg, amely a kék, a türkiz, a zöld és a lila színek teljes palettájában, a metál karosszériafényezésekhez hasonló intenzitással pompázik. A keréktárcsák sötétkék alapszínéhez kékesszürke küllők társulnak, a MINI Concept Aceman tanulmányautó első és hátsó védőpaneljei pedig királykék árnyalatban ragyognak. Az első és a hátsó lökhárítón két-két hangsugárzó is helyet kapott, amelyek nem csupán akusztikailag, de vizuálisan is megragadják a figyelmet. A rózsaszín és narancssárga színben rikító hangsugárzók indulás előtt típus-specifikus hangaláfestéssel üdvözlik a brit prémiummárka ügyfeleit.