Bemutatkozik a MINI Concept Aceman tanulmányautó (3.)

Utastér: újragondolt MINImalizmus

A MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterét szintén minimalista dizájn, letisztult vonalvezetés és gondos kidolgozottság jellemzi, amelyben az innovatív technológia újragondolt, mégis jellegzetesen MINI-s jegyekkel egyesül.

A koncepció műszerfala kizárólag a lényegre összpontosít, ahogy azt 1959-ben a klasszikus Mini tervezője is megálmodta. Alec Issigonis olyan utasteret képzelt el, amelyben az üléseken, a kormányon és a váltón kívül csupán egy kör alakú műszeregységre és néhány billenőkapcsolóra volt szükség.

„A MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterében a letisztultságra, a kimagasló minőségre és a barátságos színekre koncentráltunk. A digitalizáció arra is lehetőséget ad nekünk, hogy egy minimális vezérlőfelület mögé maximális vezetési élményt építsünk, a MINI hamisítatlan stílusában” – fogalmazott Oliver Heilmer. „Az utastér egészét úgy alakítottuk ki, hogy az utasoknak átfogó élményben legyen részük” – tette hozzá.

A műszerfal és az ajtókárpitok szélesre nyitott, hosszan ívelt kialakítása bőséges térérzetet garantál, miközben a természetes fény nagyméretű panoráma üvegtetőn keresztül áramlik be az utastérbe. Az üvegfelület mintáját a tetőcsomagtartó átlós merevítésekkel erősített, keresztirányú tartókonzoljai rajzolják meg, az utastérből felpillantva a brit zászló motívumát éltetve, a márka gyökereit idézve.

A tervezők a modell műszerfalát egy lapos dizájnelemként álmodták meg, amely az utastér teljes szélességében emelkedik ki a vezető és első utasa előtt. Kötött, puha textilfelületével a műszerfal egyszerre kelt modern és otthonos atmoszférát a MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterében. A műszerfalat szintén egy britzászló-motívumra emlékeztető konzol tartja – ahogyan a tetőcsomagtartót is –, amellyel a készítők a karosszéria és az utastér közötti harmóniát hangsúlyozzák.

Központi vezérlőfelület billenőkapcsolókkal: a digitális és az analóg elemek MINI-re jellemző, hamisítatlan harmóniája

A laposan megtervezett műszerfal középső része látványosan kiemelkedik az utastér felé, tökéletes otthont adva a MINI Concept Aceman tanulmányautó központi vezérlőfelületének. A kör alakú, OLED-technológiás kijelző a digitális műszeregység és a központi kijelző összes funkcióját egyesíti. Alatta egy elegáns billenőkapcsoló-sor kapott helyet, amellyel a tervezők a brit prémiummárka több évtizedes hagyományai előtt tisztelegnek. A csúcstechnológiás érintőképernyő és a fizikai kapcsolók egyedülálló harmóniája hamisítatlan MINI-megoldás.

A márka rajongói az újratervezett billenőkapcsolókon keresztül vezérelhetik a rögzítőféket és az audiorendszer hangerejét, beállíthatják a váltó állását, aktiválhatják és kikapcsolhatják a hajtásláncot, valamint kiválaszthatják a kívánt élménymódot is. A legintuitívabb működtetés érdekében a tervezők mindegyik billenőkapcsolót egyedi formában álmodták meg.

HALLGASS EXKLUZÍV PODCASTOKAT IDE, ILLETVE IDE KATTINTVA!

Innovatív vezérlőfelület egy kör alakú, OLED-technológiás kijelző képében

A MINI jól ismert központi kijelzője és járművezérlési élménye új dimenzióba lép az új, központi vezérlőfelület debütálásával. A MINI az autógyártók között elsőként mutat be olyan kör alakú, OLED-technológiás kijelzőt, amely a digitális műszeregység és a központi kijelző összes funkcióját egyesíti. Az OLED-technológia rendkívül magas minőségű megjelenítést, erős kontrasztokat és mély fekete színeket garantál. A vezérlőfelület teljesen új grafikát, modern menürendszert és látványos ikonokat kapott. A sorozatgyártásban kínált modellben olyan kijelző és vezérlőrendszer dolgozik majd, amely a MINI Operációs Rendszer legújabb generációjának műszaki alapjaira épül, most először az Android Open Source Project (AOSP) szoftvereit futtatva. Ez a járműben elérhető digitális funkciók páratlan, rendkívül átfogó bővítését teszi lehetővé.

A központi vezérlőfelületen is túlmutató kijelzőfelület ugyancsak technológiai mérföldkőnek számít. A mozgatható tartalmak lehetővé teszik, hogy a vezérlőfelületen megjelenő ikonokat és funkciókat a brit prémiummárka ügyfelei a teljes műszerfalra, akár az ajtókárpitokig kivetítsék, amelynek köszönhetően egyedülálló felhasználói élmény jön létre. A technológia így végtelen megjelenítési lehetőség előtt nyit utat – az éles körvonalakkal megrajzolt térképektől kezdve, egészen a véletlenszerűen megjelenő felhőképekig. A kivetítés árnyalataihoz és fényerősségeihez megfelelő hangaláfestések társulnak.

Három új élménymód a teljes körű járműélményért

A brit prémiummárka rajongói a MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterében innovatív élménymódokkal (Experience Modes) szabhatják személyre a vezetés élményét, minden korábbinál változatosabb stílusban. Az új élménymódok exkluzív kijelző-tartalmakat és látványos színvilágokat tartogatnak, amelyek nem csupán a központi vezérlőfelületen, de a teljes kijelzőfelületen visszaköszönnek – megfelelő hangaláfestésekkel társítva.

„Personal” élménymódban a MINI rajongóinak arra is lehetőségük nyílik, hogy egy általuk választott képet vagy motívumot állítsanak be a kör alakú, OLED-technológiás kijelző háttereként, a személyre szabhatóság eme új szintjéhez pedig a teljes kijelzőfelületen megjelenő, mozgó tartalmak párosulnak – például véletlenszerűen képződő felhők, a hullámzó óceán vagy egy medence ragyogó víztükre. A kiválasztott tartalomhoz megfelelő hangaláfestés társul.

„Pop-Up” élménymódban a MINI Concept Aceman tanulmányautó eseménydús navigációt és izgalmas meglepetéseket tartogat. A fedélzeti navigációs rendszer ilyenkor a MINI ügyfelének érdeklődési körébe tartozó lehetőségeket gyűjti csokorba, az OLED-technológiás kijelzőn és a műszerfal teljes kijelzőfelületén pedig megmutatja a legoptimálisabb utat. A technológia ugyanakkor arra is képes, hogy kategóriákba rendezve felkínálja például a legizgalmasabb szabadtéri programokat (az „Adventures” kategóriában), a legnépszerűbb éttermeket (a „Tasty” kategóriában) vagy az éppen aktuális közösségi eseményeket (a „Trending” kategóriában). Eközben mindegyik kategóriát olyan hangaláfestés kíséri, amely út közben megágyaz a közelgő élménynek.

„Vivid” élménymódban interaktív tartalom jelenik meg az OLED-technológiás kijelzőn és a műszerfal kijelzőfelületén. A leginnovatívabb élménymód az azonnali szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt, legyen szó akár egy piros lámpa előtti gyors megállásról, akár a nagyfeszültségű akkumulátor feltöltésének idejéről. Az élménymód aktiválásához a MINI ügyfelének csupán meg kell érintenie a központi vezérlőfelületet, és az „Aceman” típusnév színes betűi máris buborékokként kezdenek úszni a kijelzőn és a műszerfal bal-, illetve jobb oldalán. A betűk önálló algoritmus szerint mozogva töltik ki a teljes kijelzőfelületet, egyre újabb grafikai formákat és mintákat öltve. A „Vivid” élménymód játékos elemeit folyamatosan változó ritmusú, a felhasználó és a jármű közötti kapcsolat intenzitására reagáló hangaláfestés kíséri.