BMW i Interaction EASE

A 2020-as Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállítás fő témája ismét az automatizált járművezetés. A BMW Group kutatás-fejlesztési részlete idén a Designworks csapatával együttműködve álmodta valóra a BMW i Interaction EASE tanulmányautót, amely egy vadonatúj nézőpontból közelíti meg az automatizált járművezetés témakörét és a bajor prémiumgyártó innovációs kultúráját élteti. A BMW Las Vegasban felállított standja egy olyan jövőbe enged betekintést, amelyben a mindennapokat automatizált járművezetés teszi egyszerűbbé és könnyebbé. A BMW i Interaction EASE karosszériáját éppen ezért szándékosan elnagyolták a készítők, hogy minden figyelem a luxus minőségű mobilitási élményt ígérő, részletgazdag utastérre koncentráljon. A kiváló minőségű anyaghasználat, az ügyfélközpontú kialakítás és a csúcstechnológiás technológia egytől egyig a bajor prémiumgyártó ügyfelének kényelmét szolgálja. Kiváltképp jelentős innováció e téren az utas és az automatizált járművezetés mesterséges intelligenciája között felépített természetes interakció, amelynek köszönhetően az utazással töltött idő minden korábbinál hasznosabban telik.

„A BMW i Interacion EASE azt mutatja be, hogy milyen érzés lesz közlekedni akkor, amikor az automatizált járművezetés már a hétköznapok része lesz: luxus minőségű, emberi és intuitív” – fogalmazott Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. „Az utasoknak már az indulás pillanatában olyan érzésük lesz, hogy meg is érkeztek az úti céljukba” – tette hozzá.

A bajor prémiumgyártó ügyfele és a jármű közötti interakció így ösztönösen intuitív és amennyire csak lehet, emberi lesz. Hogy a jelen gyakorlatába átültesse mindezt, a BMW i Interaction EASE számos járművezérlési lehetőség intelligens egységét kínálja fel, a BMW aktuális modellpalettájának tagjaiban alkalmazott megoldásokra építve: az érintés-érzékeny felületektől kezdve, a gesztusvezérlésen át, egészen a BMW Intelligens Személyi Asszisztens élőbeszéd-szintű kommunikációjáig.

A BMW i Interaction EASE tanulmányautó mindezeken felül vadonatúj ösvényen indul el, hiszen mesterséges intelligenciája a vezető tekintetét is képes követni és értelmezni. A rendkívül fejlett technológiák harmóniája és a lélegzetelállító formai kialakítás együttese már az első utazás alkalmával magával ragadó érzelmi köteléket alakít ki ember és gép között.

A természetes interakció a fejlődés következő fázisába érkezik

A BMW Group az ember és gép közötti interakció új dimenzióját váltja valóra a BMW i Interaction EASE tanulmányautóval. Az újdonság multimodális koncepciója sikeresen alakít ki utas és autó között egy olyan vadonatúj, interaktív mobilitási élményt, amely természetesen egyszerű és már-már emberi kapcsolatot idéz. A BMW Intelligens Személyi Asszisztens verbális jelenléte és a gesztusvezérlés új generációja mellett bemutatkozik a vezető tekintetét elemző technológia is, amely minden korábbinál gyorsabban és pontosabban tud reagálni a bajor prémiumgyártó ügyfelének igényeire. A BMW i Interaction EASE utasainak ráadásul nem kell minden egyes járművezérlő funkció működési szisztémájához alkalmazkodniuk, hiszen a koncepció mesterséges intelligenciája számos szenzorral figyeli az elhangzó élőbeszédet, a gesztusokat és a tekinteteket, amelyeket az adott vezetési szituáció, idő, helyszín és járműjelzések kontextusában értelmez.

A mesterséges intelligencia tekintetelemző funkciója az utas és a jármű közvetlen környezetének feltérképezésére hivatott, a folyamatosan pásztázó tekintet megállítására pedig a technológia az adott objektum bővebb információival szolgál. Nagyban hasonlít ez az emberek közötti beszélgetésekhez, amelyek során mindkét fél az adott tárgyra fókuszál és a folyamatos szemkontaktus az érdeklődés üzenetét hordozza. A bajor prémiumgyártó ügyfele ezt követően hangutasítással vagy gesztusvezérléssel léphet interakcióba az adott objektummal, a technológia pedig azt is lehetővé teszi, hogy egy-egy összetettebb információt (mint például a moziműsort vagy a kiszemelt étterem menüjét) ne a vezető látómezejébe, hanem az utasok elé vetítse ki.

Kulcsfontosságú szerepet játszik e téren a Panoráma Head-Up kijelző, amely az első szélvédő teljes egészét kivetítő felületként használja. A szélvédőre vetített információs felület a valóság virtuális kiterjesztését kelti életre, egy interaktív felhasználói felület képében. A BMW i Interaction EASE mesterséges intelligenciája képes minden vezetéssel kapcsolatos és kiegészítő információt az első szélvédőre vetíteni, az 5G sebességű mobilkapcsolatnak köszönhetően pedig minden pillanatban pontosan tudja, hogy merre jár és mérnökien precíz információkkal szolgál a jármű közvetlen környezetéről.

A sorozatgyártásban kínált első funkciókat a BMW iNEXT hozza el

Az ember és gép közötti természetes interakció a járművezérlési lehetőségek új szintjét vetíti előre. A BMW i Interaction EASE tanulmányautó jövőbe mutató funkcióit elsőként a 2021-ben érkező BMW iNEXT alkalmazza majd a hétköznapokban.