Bővül a MÁV alkalmazás

– A HÉV születésnapi nosztalgiajárműveire is lehet az appon keresztül jegyet váltani

A szentendrei (H5-ös) HÉV vonalán június óta tesztjelleggel, a MÁV alkalmazással online vásárolt HÉV kiegészítő jeggyel is lehet utazni, Budapest közigazgatási határán túlra a MÁV-START Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt. együttműködésének eredményeként. E lehetőség tapasztalatait felhasználva,lehetősége lesz az utasoknak a MÁV alkalmazás segítségével jegyet vásárolni két különleges, világszinten egyedinek számító nosztalgiajárműre, melyek augusztus 3-án, H8/H9-es vonalon állnak forgalomba a HÉV 132. születésnapi rendezvényhez kapcsolódóan.

A két pompás nosztalgiajármű, melyekre a MÁV alkalmazás segítségével online jegyet is lehet váltani augusztus 3-án, a HÉV 132. születésnapja alkalmából:

  • a több mint 100 éves, dízel meghajtású ACsEV, ami Kerepes és Szilasliget között négy alkalommal fordul majd úgy, hogy délelőtt a Kavicsbánya elágazáson keresztül Csömörről indul és oda is érkezik vissza 16:30 körül;
  • valamint a szintén kuriózumnak számító, több mint 80 éves MVIII-as motorvonat, mely Cinkota és Mogyoród között várja az utasokat.

A nosztalgiavonatok menetrendje hamarosan elérhető lesz a MÁV alkalmazásból, valamint a MÁV-HÉV Zrt. Facebook-oldalán.

Az első hónap eredményei a H5-ös HÉV vonalán

Az első hónap tapasztalatai alapján a H5-ös vonalon 3078 online HÉV-jegyet vásároltak az utasok; a legtöbben (1,9%) július 14-én használták a HÉV-ek esetében új, tesztelés alatt lévő lehetőséget. Az MÁV alkalmazással kapcsolatban nem érkezett közérdekű bejelentés vagy panasz.

Június 15. és július 7. között vágányzári menetrend volt érvényben a H5-ös HÉV vonalán, a megszokotthoz képest feltehetően alacsonyabb utasszám miatt hagyományos és online jegyből is kevesebb fogyott. A viszonylag hosszú ideig tartó vágányzár miatt a rendelkezésre álló adatokból egyelőre nem lehet trendet megfigyelni vagy a vásárlási szokásokra vonatkozóan következtetéseket levonni.

A MÁV alkalmazás használata

Letöltés és regisztráció

Jegyvásárlás és a jegy felhasználása

  • Első lépésként be kell állítani az induló és érkező állomást a H8/H9-es HÉV vonaláról. A MÁV alkalmazásban a HÉV-állomásokat az állomás neve után írt „H” betű jelöli, minden esetben a konkrét állomás nevét kell megadni.
  • A MÁV alkalmazásban több utast (pl. családtagokat) és azok korosztályát, kedvezményeit is lehet rögzíteni, egy későbbi utazás alkalmával az utasnak azok nevét kell választani, akiknek jegyet kívánnak venni. Minden megvásárolt jegyen külön szerepel az azt felhasználó utas neve, és csak az az utas használhatja fel, akinek személyazonosító adatait a vásárlási felületen megadták. A jegyellenőrzéskor ezért minden esetben fel kell tudni mutatni a személyazonosításra alkalmas okmányt is.
  • Ha az utas rendelkezik a Budapesten belüli szakaszra szükséges BKK vonaljeggyel vagy bérlettel vagy egyéb, Budapest közigazgatási határán díjmentes utazásra jogosító okmánnyal, azt beállítva a teljes vonalra lekérdezheti a menetrendet, valamint a közigazgatási határon túli szakaszra megválthatja HÉV jegyét.
  • Amennyiben az utas nem rendelkezik a fővároson belüli részre érvényes jeggyel, kizárólag az agglomerációs szakasz (Ilonatelep és Gödöllő, valamint Szabadságtelep és Csömör) állomásai között választva tudja megadni utazási viszonylatát. Ebben az esetben a teljes H8/H9-es HÉV viszonylati menetrendekért az Állomásinformáció illetve a Vonatinformáció menük használhatók.
  • Fontos, hogy bár a MÁV alkalmazásban ki kell választani egy vonatot, azonban a HÉV-re váltott menetjegy továbbra sem konkrét járatra szól. A vonatválasztás csak az érvényességi idő kezdetét jelöli meg, ezt követően bármely H8/H9-es HÉV-en lehet utazni az adott viszonylaton, a vásárlást követően egy alkalommal, másnap hajnali 3 óráig.

Az alkalmazás által biztosított rugalmasságot a felhasználók az első használatot követően tudják majd tapasztalni, ugyanis az első vásárlás alkalmával végig kell menni a kötelező regisztrációs lépeseken: pl. felhasználói adatok megadása, elektronikus számlaadat beállítása, esetleg bankkártyaadatok eltárolása. A későbbi vásárlások során ezek az adatok előhívhatók és felhasználhatók, és szükség esetén módosíthatók is. A MÁV alkalmazásban több utast (pl. családtagokat) és azok kedvezményeit, korosztályát is lehet regisztrálni, egy későbbi utazás alkalmával már csak ki kell választani azok nevét, akiknek jegyet kívánnak venni.

Fizetés

A bankkártyás fizetés az OTP SimplePay online fizetési rendszerében történik, ahol lehetőség van a kártyaadatok elmentésére is a későbbi vásárlásokhoz. A MÁV-START a MÁV alkalmazásból nem ismer meg és nem tárol semmilyen banki adatot, azokat továbbra is csak a fizetési szolgáltató kezeli.

Visszatérítés

A MÁV alkalmazással vásárolt jegy csak az érvénytartam kezdetét megelőzően, a vásárlási felületen közzétett feltételek szerint, és csak az alkalmazással téríthető vissza. Pénztári visszatérítés nem lehetséges. Különleges esetekben és a vasúttársaság hibájából szükségessé vált visszatérítés esetén a MÁV-START ügyfélszolgálatához kell fordulni. Online visszatérítés esetén a kezelési költség mértéke kedvezőbb az üzletszabályzatban előírtnál – a visszatérítendő menetdíj 10 százaléka.

A MÁV alkalmazásáról

A MÁV alkalmazásban, teljes üzemben 2018. június óta lehetséges a vonatjegy vásárlása is a MÁV-START és a GySEV belföldi hálózatára. A könnyen, mobileszközön néhány kattintással elérhető elektronikus jegyváltás egyre növekvő népszerűsége, a gyorsaság és a kényelem mellett a kedvezményeknek is köszönhető. Az alkalmazáson keresztül vásárolt e-vonatjegy nem csak megkönnyíti, de meg is gyorsítja a jegyvásárlást, ennek a jegyváltási lehetőségnek a növekedésével csökken a pénztárak terheltsége és a pénztárak előtti sorban állás.

Az applikációt Android platformon 283 ezer; iOS platformon mintegy 34 ezer mobilkészülékre töltötték le. Az online vásárolt jegyek negyedét a MÁV alkalmazásban veszik meg az utasok.

Az online HÉV-jeggyel kapcsolatban az utasok a https://www.mav-hev.hu/mav-mobilalkalmazas oldalon találhatnak további hasznos információkat (GYIK).