Csak #karigerilótetü meg ne tudja! Wales húszra csökkenti a lakóövezeti sebességhatárt

Mielőtt teljesen megrémülünk, a 20 nem kilométer, hanem mérföld, tehát 32 kilométer óránként. És most lássuk miként tudósít a BBC erről a mindenkit érdeklő és nem keveseket érintő lépésről.

Wales lett az első ország az Egyesült Királyságban, 30-ról 20 mérföld/órára csökkenti a sebességkorlátozást a lakott területeken. Ez azt jelenti, hogy a Walesben található 22 000 mérföldnyi (35 171 km) útszakaszból a becslések szerint 7 700 mérföldnyi (12 500 km) szakaszon csökken a sebességhatár.

A walesi miniszterek szerint a 20 mérföld/órás (32 km/órás) sebességkorlátozás csökkentené a halálesetek számát és a zajt, valamint a gyaloglásra és kerékpározásra ösztönözné az embereket, de ez egyes járművezetők körében vitát váltott ki.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági csoportok támogatták a lépést, de az ellenzéki politikusok szerint „háborút indítottak az autósok ellen”.

Az ENSZ azt szorgalmazta, hogy a 30 km/h sebességkorlátozás legyen világszerte a városokban és falvakban a lakóövezeti norma, a balesetek megelőzéséért felelős angol társaság (Royal Society for the Prevention of Accidents, ROSPA) pedig a 20 mérföldes sebességkorlátozás szélesebb körű alkalmazását szorgalmazta, mivel az a forgalomcsillapítás „lényegesen kevésbé költséges” eszköze.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) szerint Wales sebességkorlátozása „mindenki számára előnyös”, és hozzátette: „Wales hatalmas vállveregetést érdemel azért, mert a világon az elsők között hajtotta végre ezt a változást nemzeti szinten”.

Wales ugyanakkor csak követi Spanyolországot, amely 2019-ben hasonló módon 30 km/h-ra változtatta a körzetes sebességkorlátozást, és országszerte csökkenti a sebességhatárt.

Az is igaz ugyanakkor, hogy az Egyesült Királyság első 20 mérföld/órás zónáját 1991-ben vezették be a sheffieldi Tinsleyben. Mostanra az Egyesült Királyság számos megyéjében, városában és községében 20 mérföld/órás sebességkorlátozás van érvényben egyes lakókörzeti utakon.