Csehországban több mint 18 százalékkal nőtt az új személyautók eladása

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
     Csehországban 18,6 százalékkal 95 068 darabra nőtt az új személygépkocsik eladása az idén májusig éves összehasonlításban – közölte a cseh autóipari szövetség hétfőn Prágában. A közlemény szerint minden kategóriában nőtt az eladás, az autóbuszok kivételével.

    A legnagyobb érdeklődés változatlanul a hazai gyártmányú Skodák iránt nyilvánul meg. A német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto az első öt hónapban 34 178 autót adott el, a második helyen a dél-koreai Hyundai áll 8504 eladott személygépkocsival, míg a harmadikon a német Volkswagen 7773 eladott autóval. A további sorrend: Toyota, Kia, Mercedes-Benz, Dacia, Ford, BMW, Peugeot.


    A kereskedelmi kategóriákat tekintve az eladott autók 45,2 százaléka SUV volt.


    Az eladott személyautók 66 százaléka benzinmotoros, 26 százaléka dízelüzemű volt. Az elektromos, illetve alternatív meghajtású kocsikból 19 964 darabot adtak el, a szegmens éves szinten 36,5 százalékkal bővült.


    A motorkerékpárokból 11 796 darab kell el, egy százalékkal több, mint egy éve. A legkelendőbb a Honda motor volt 3086 eladott darabbal.


    Az autóbuszok eladása viszont több mint hatvan százalékkal 241 darabra csökkent a január-májusi időszakban – ismertette a cseh autóipari szövetség közleményében.