Világrekordot állított fel egy plug-in hibrid Toyota

Közel 2000 kilométert tett meg egy huzamban, tisztán elektromos üzemmódban egy Toyota RAV4 Plug-in Hybrid. A fantasztikus teljesítményt egy izraeli cég vezeték nélküli töltőtechnológiája tette lehetővé, amely menet közben töltötte az autó akkumulátorát.

Az akkumulátoros elektromos hajtásláncok mindkét alapvető hiányosságára megoldást kínálnak az úttestbe beépíthető indukciós töltőrendszerek: ezekről menet közben vehet fel elektromos energiát az akkumulátor, így egyrészt megnyújtható a hatótávolság, másrészt lerövidíthető – vagy akár teljesen ki is iktatható – a töltés miatti állásidő. A világ több pontján zajlanak kísérletek a technológiával. Egy izraeli cég, a 10 éve alapított Electreon már harmadik éve működteti rendszerét a tel avivi tömegközlekedési hálózat részeként, de Svédországban és legutóbb Németországban is építettek ki nyilvánosan használható „töltőutakat.”

Ugyanez a vállalkozás most izgalmas, figyelemkeltő demonstrációt szervezett: a központjukban létesített, 200 méteres oválpályán 100 órán keresztül köröztek egy Toyota RAV4 Plug-in Hybrid szabadidőjárművel, kizárólag annak elektromos hajtási rendszerére támaszkodva.  Az autót eközben kizárólag az útfelszín alá 50 méteres hosszon beépített indukciós rendszerrel töltötték.

A kísérletet megelőzően 1500 kilométer megtételét tűzték ki célul, ám a rendszer a vártnál is jobban teljesített: a RAV4 eredeti, 18,1 kWh-os akkumulátorcsomagjának töltöttségét folyamatosan szinten tartva végül 1942,56 kilométert tett meg, és ezzel új világcsúcsot ért el. Ez csaknem 26-szorosa a modell WLTP norma szerinti, 75 kilométeres elektromos hatótávolságának.

A pontosan 100 órán, 24 percen és 15 másodpercen át tartó kísérlet során az autó csak a sofőrcserék idejére állt meg. A rendszer összesen 241,69 kWh energiát adott át az autónak. A szervezők azt is kiszámolták, hogy amennyiben ezt a távot hagyományos hajtásláncú gépkocsival tették volna meg, az 373,28 kilogramm szén-dioxidot bocsátott volna ki a levegőbe.

Fotók: CarsCoops