Ducato motorok és sebességváltó

Motorok: teljesítmény, környezetbarát működés, takarékosság
A motorválaszték mindig a Fiat Professional Ducato egyik legnagyobb erősségének számított. Az átfogó, széles körű paletta a legkülönfélébb felhasználási területekre kínál különösen nagy teljesítményű, megbízható erőforrásokat. A Ducato kategóriájának egyetlen tagja, amely ipari felhasználásra tervezett dízelmotort kapott: ez tartós és robusztus, ugyanakkor személyautókra jellemző teljesítményt és kényelmet biztosít. A 2020-as modellévi Ducato megőrzi mindazon tulajdonságait, amelyek oly népszerűvé tették az ügyfelek körében, még tovább fejlesztve könnyed vezethetőségét, illetve új teljesítmény-variánsokat vezetve be. Az új paletta összes erőforrása teljesíti az Euro 6D emissziós normát. A MultiJet 2 motorkínálat ipari eredetű 2,3 literes erőforrásai változó geometriájú turbófeltöltő alkalmazásával biztosítanak finomabb vezethetőséget és minden idők legjobb rugalmasságát már a legalacsonyabb fordulatszámoktól kezdve, miközben a valós felhasználás szerinti mérések tanúsága szerint csökkent az üzemanyag-fogyasztás. Elektronikus vezérlésének köszönhetően az új turbófeltöltő képes a motor fordulatszámához, illetve a vezetési stílushoz igazítani áramlástani jellemzőit, és ezzel minden helyzetben optimális feltöltést biztosítani. Ezt a turbinakerék kerülete mentén elhelyezett, mozgatható lapátok alkalmazásával érték el: ezek a kipufogógáz áramlását szabályozva képesek módosítani a sűrítőkerék fordulatszámát és a töltőnyomást.


A Ducato új MultiJet 2 dízelmotor-családja hű maradt a Fiat Professional „egy feladat, egy motor” alapelvéhez, így mindig optimális megoldást nyújt az ügyfelek legváltozatosabb elvárásaira.


A Ducato belépőmotorja a 120 lóerős 2.3 MulitJet 2 erőforrás, amely legnagyobb teljesítményét 2750/percnél adja le, míg 320 Nm nyomatéki csúcsa 1400/perc fordulatszámon jelentkezik. A motorhoz kézi sebességváltó kapcsolódik; a teljesítmény- és nyomatékértékek körülbelül 10 százalékkal haladják meg a korábbi 2,0 literes erőforrás adatait. A kínálat központi darabja a 140 lóerős (3500/percnél) motor, amelyet sokoldalúvá és rugalmassá tesz mindössze 1400/percnél ébredő 350 Nm maximális forgatónyomatéka (+9% a 130 MultiJet motorhoz képest). A motor kézi sebességváltóval, valamint az új, kifinomult kilencfokozatú automata sebességváltóval egyaránt rendelhető.


A 160 lóerős (3500/perc) motor automata sebességváltóval társítva 400 Nm (1500/perc) nyomatékot ad le, környezetbarát üzeméhez kiemelkedő teljesítmény társul. Az erőforrás egyedi főtengelyt alkalmaz túlméretezett csapágyakkal, különleges dugattyúkkal, valamint speciális turbófeltöltővel – mindezek a módosítások jobb teljesítményt és hosszabb élettartamot eredményeznek.


A kínálat csúcsán álló 2.3 MultiJet variáns 178 lóerős csúcsteljesítményre képes percenkénti 3500-as fordulatszámnál, legnagyobb forgatónyomatéka kéziváltó esetén 400 Nm, az új kilencfokozatú automata váltóval 450 Nm (+12% az elődmodellhez képest) nyomatékcsúcsot biztosít, ami a kategória legnyomatékosabb motorjává teszi. A motor ideális megoldás az elérhető legnagyobb motorteljesítményt és kiemelkedő menetkomfortot keresők számára, különösen az új automata sebességváltóval társítva. A motorváltozatok között természetesen megtalálható a Natural Power variáns 3000 cm3-es, kizárólag metánról üzemelő erőforrása is. A motor legnagyobb teljesítménye 136 LE 2730/percnél, míg legnagyobb forgatónyomaték 350 Nm 1500/percnél. A motor tökéletesen példázza azt az elhivatottságot és vezető szerepet, amelyet a Fiat Professional ennek az alternatív üzemanyagtípusnak az alkalmazása terén betölt.


A Ducato 140 Natural Power alapjaira metánüzemű járművek egész sora épül, a személygépkocsi alapú haszonjárművektől kezdve a Fiorinón át a rövid és hosszú tengelytávú Doblóig.