E-Tourneo Custom (2.)

Innovatív dizájn kívül-belül

A vadonatúj Tourneo Custom hatásos formavilága mind a magán-, mind pedig a céges vásárlók számára vonzó. A vizuális megoldások elöl és hátul egyaránt szélesebbnek láttatják a magabiztos, stabil kiállású autót.

Az orr-rész kifejezetten dinamikus hatást kelt, hűen tükrözve az autó erőteljes jellegét, ami már régóta a Tourneo egyik védjegye. A tisztán elektromos hajtású E-Tourneo Custom modern technológiáját és élvezetes teljesítményét a hűtőrács egyedi kialakítása és a látványos LED világítás jelzi.

A kifinomult, mégis praktikus dizájn az utastér kialakítását is meghatározza, és a stílusos két- vagy háromüléses első kabinszekció az eddiginél jóval több technológiát és kényelmet kínál, nem beszélve a kiváló minőségű anyagokról és a letisztult, modern felületekről.

A műszerfalon egy ergonomikusan elhelyezett, 13 colos érintőképernyő kapott helyet; ezen fut a SYNC 4 infotainment rendszeris. Ez, és a 12 colos digitális műszeregység egy ösztönösen kezelhető, vezetőközpontú cockpitet alkot, ahol az autóban ülők az alapáras, vezeték nélküli Android Auto és Apple CarPlay rendszerrel kényelmesen és biztonságosan használhatják okoseszközeiket.10

Vásárlóik aktív életstílusának megfelelően a Tourneo modelleknek egyszerre kell betölteniük a mobil élettér és a munkahely szerepét, és a Tourneo Connect kiválóan alkalmas erre, amiben fontos szerep jut az új E-Transit Customban nemrég bemutatott billenthető kormánykeréknek. Az innovatív megoldásnak köszönhetően a volán ergonomikus állvánnyá alakítható a tabletek és laptopok használatához, illetve sík asztallá, amin kényelmesebb írni vagy ebédelni.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a kabin ne csak kényelmes, hanem könnyen átjárható is legyen, ezért a kormánykerék alsó karimája lapított, az automata váltós modellekben pedig a váltókar is a kormányoszlopon kapott helyet, így több a szabad tér, és a vezető számára is egyszerűbb a be- és kiszállás.

További teret szabadít fel – és újabb tárolóhelyet biztosít – az a megoldás, hogy az utasoldali frontlégzsákot a műszerfal helyett a tetőbe szerelték. A légzsák eddigi helyén egy zárható rekeszt alakítottak ki, amelyben elfér egy laptop vagy egy A4-es dosszié, ráadásul így a vezetőhöz közelebb is felszerelhetők a különféle elektronikus készülékek az iparági szabványnak számító AMPS rögzítő elemekkel.

A vásárlói igényeknek megfelelő hajtáslánc-kínálat

A vadonatúj Tourneo Custom PHEV-ben egy párhuzamos hibrid rendszer működik, ami hatásosan kombinálja a takarékos, 2,5 literes Atkinson-ciklusú benzinmotor, az elektromotor és a 11,8 kWh teljesítményű akkumulátor előnyeit. Az autó akár 50 kilométert is képes megtenni tisztán elektromos hajtással, vagyis ideális közlekedési eszköz a nagyvárosok nulla emissziós zónáiban.

Az elektromos hajtásláncok mellett a legújabb generációs EcoBlue dízelmotorok is szerepelnek a Tourneo Custom kínálatában (136, 150 és 170 lóerős változatban), és a belsőégésű erőforrásokhoz hatékony, nyolcfokozatú automata vagy hatfokozatú manuális sebességváltó rendelhető.

Az új Tourneo Custom egy újonnan bevezetett összkerékhajtású kivitelben is megrendelhető, ami bármilyen időjárás mellett magabiztosabb autózás garantál, ha a vezető nehezebben megközelíthető táborhelyekre, partszakaszokra vagy hegyvidékekre tart. A rendszer egy elektronikus vezérlésű tengelykapcsolóval intelligensen osztja el a vonóerőt a két tengely közt, kevesebb mint 20 ezredmásodperc alatt változtatva meg a hajtás módját; ez a megoldás a 136 és 170 lóerős EcoBlue motoros, automata sebességváltós modellváltozatokhoz rendelhető. A jobb tapadásra, de manuális sebességváltóra vágyó vásárlók mechanikus, részlegesen önzáró differenciálművet kérhetnek a 136 és 150 lóerős EcoBlue erőforrás mellé.

Minden hajtáslánc-változat remek vontatóképességet kínál (a dízelmotoros modellek akár 2500 kg-os fékezett utánfutót is elbírnak), és a kényelmesebb használat érdekében a járműre kihajtható vonóhorog is felszerelhető.

A Tourneo Custom biztonságos irányítását a Ford legújabb vezetéssegítő rendszerei garantálják, amelyek közül néhány most először jelenik meg a modell kínálatában; ilyen például a Sávközép funkcióval kiegészített Intelligens Adaptív Sebességtartó Automatika11, a Tolatási Fékasszisztens, az Aktív Parkolóasszisztens és a 360 fokos kamerarendszer, amely átfogó képet ad az autó környezetéről, megkönnyítve a manőverezést a zsúfolt városi környezetben.

Ford Pro: teljes körű támogatás

Az alapáras 5G modemnek köszönhetően a felhasználók a szupergyors konnektivitás minden előnyét élvezhetik; ez alapozza meg a Ford Pro digitális szolgáltatásait, amelyek révén a Tourneo Custom egyszerűen és költséghatékonyan üzemeltethető.

Az autó tulajdonosai a FordPass alkalmazással, a flottakezelők pedig a produktivitást javító Ford Pro szoftver segítségével kezelhetik a töltés folyamatát, előre beállítva az akkumulátor töltését és a kabin hőmérsékletét, a távolból zárhatják az ajtókat, felügyelhetik a jármű vagyonvédelmét, sőt figyelmeztetéseket is kaphatnak az autó műszaki állapotával kapcsolatban.

Minden Tourneo Custom-tulajdonos (legyen akár magánszemély vagy vállalkozás) használhatja a hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló FORDLiive rendszert, ami Európában eddig már összesen 145.000 nappal növelte meg a szolgáltatást használó járművek üzemidejét. Ez az ingyenes szolgáltatás valós idejű műszakiállapot-adatokat használ a meghibásodások megelőzésére és a javítási idő lerövidítésére, előre figyelmeztetve a tulajdonost egy várható hibára. A gyors javítást a lerövidített alkatrészrendelési idő, valamint a FORDLiive Asszisztensek és a Ford járműmérnöki csapatainak digitális támogatása garantálja.

Az autóban több mint 30 különálló modul fogadja a Ford Power-Up vezeték nélküli szoftverfrissítéseket, amelyek javítják a jármű teljesítményét, új, minőségi fejlesztéseket telepítenek, frissítik a már meglévő funkciókat, vagy éppen vadonatúj funkciókkal és képességekkel gyarapítják a Tourneo Custom szolgáltatásait.