E-Tourneo Custom

A Ford Pro ma bemutatta ( SIC! 😀 😀 😀 Ma lesz a holnap tegnapja! 😀 😀 😀 ) az új generációs Tourneo-sorozat csúcsváltozatát: a vadonatúj E-Tourneo Custom modellt, amit fejlett elektromos hajtáslánccal szereltek fel.

Az E-Tourneo Custom magasra teszi a lécet vetélytársai számára, hiszen maximális sokoldalúságra és kényelemre tervezett új padlólemezéhez kimagasló hatékonyságú akkumulátoros elektromos hajtáslánc társul, ami a tervek szerint akár 370 kilométeres hatótávolságot biztosít.

2024-ig a Ford Pro négy új, tisztán elektromos hajtású modellt vezet be az európai piacon; ezek egyike a magán- és céges használatra egyaránt kiválóan alkalmas E-Tourneo Custom, amiben akár kilencen is utazhatnak.

Az új modell kifejezetten prémium felszereltséggel érkezik; jó példa erre a hihetetlenül rugalmasan állítható, síneken tologatható két hátsó üléssor, a motoros mozgatású oldalajtók, a B&O audiorendszer2, a digitális kulcskártya, a panoráma napfénytető és az innovatív, billenthető kormánykerék.

Ugyancsak a komfortérzetet növeli az új generációs járműtervezési módszereknek köszönhető, kimagasló kifinomultság és járműdinamika. Az elektromos hajtáslánc hihetetlenül csendes, a rugózási kényelmet és a menetstabilitást pedig új szintre emeli a független hátsó felfüggesztéssel kialakított, optimalizált futómű.

“Mindegy, hogy egy aktív családot kell elvinnie a hétvégi kirándulásra, vagy elegáns utasokat kell stílusosan és kényelmesen elfuvaroznia a reptérre, az E-Tourneo Custom tisztán elektromos hajtáslánca, fejlett konnektivitása, izgalmas dizájnja és új luxus-felszereltsége minden feladathoz tökéletes választás,” vélekedett Hans Schep, a Ford Pro európai vezérigazgatója. “A Tourneo neve mindig egyet jelentett a tágas térrel és a rugalmas alakíthatósággal, és most mindezt még több ember számára tesszük elérhetővé, hiszen ezentúl az EV-vásárlók is számíthatnak az autó teljesítményére és komfortjára.”

Az eddigi legátfogóbb Tourneo Custom-kínálatban egy vadonatúj plug-in hibrid (PHEV) változatot is találnak a vásárlók, akik még rugalmasabb megoldásokra vágynak. Mindemellett az új modell a legújabb generációs Ford EcoBlue dízelmotorokkal is megrendelhető, valamint egy új, rendkívül hatékony nyolcfokozatú automata sebességváltóval, illetve – most először – egy intelligens összkerékhajtási rendszerrel is.

Az új generációs Tourneo Custom modelleket a vállalat összehangolta a Ford Pro digitális szoftver- és szolgáltatási platformjával, ami olyan megoldásokat kínál, mint a teljes körű feltöltési szolgáltatása Ford Pro Telematikamenedzsment-eszközei, a FordPass Pro alkalmazásés a hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló FORDLiive rendszer.

Az EcoBlue dízelmotoros Tourneo Custom modellek kiszállítása várhatóan 2023 közepétől kezdődik, a további változatok pedig az év későbbi szakaszában jelennek majd meg.

Kiváló elektromos teljesítmény

Az E-Transit Customban ugyanaz kimagasló energiasűrűségű akkumulátorcella-technológia működik, mint a Ford F-150 Lightning pickupban; a 74 kWh valós teljesítményű energiaforrás egy 160 kW-os elektromotort táplál, kimagasló teljesítménnyel és kifinomultsággal mozgatva az autót. Az E-Tourneo Custom tisztán elektromos hajtáslánca egypedálos megoldással vezérelhető, ami még nyugodtabb és kényelmesebb vezetést biztosít.

A 11 kW-os, háromfázisú váltóáramú fedélzeti töltővel kevesebb mint 8 óra alatt teljesen felölthető az akkumulátor, míg egy 125 kW teljesítményű egyenáramú gyorstöltővel 41 perc alatt 15-80 százalékra tölthető fel a jármű. Ez a megoldás gyors és hatékony: a laboratóriumi tesztek során egy 125 kW-os rendszerrel mindössze 5 perc alatt 38 km-re elegendő áramot vett fel az akku.

Az E-Tourneo Custom bőséges, 2000 kg-osvontatási kapacitásával jelentősen megnövelhető a jármű szállító képessége7, így a felhasználók könnyen magukkal vihetik barátaik és családjuk csomagját vagy sportfelszereléseit, a személyfuvarozók pedig gond nélkül szállíthatják utasaik poggyászát.

A Tourneo Custom elektromos változatában a Pro Power Onboard rendszerrel maradéktalanul kiaknázhatók az autó lehetőségei, hiszen a kabin első részében található két darab 2,3 kW-os konnektorról azokon a helyeken is gond nélkül működtethetők a digitális eszközök, sport- és kemping-felszerelések, ahol nem áll rendelkezésre elektromos hálózat.

Tágasnak és komfortosnak tervezték – rugalmas ülésrendszerrel és luxus kiegészítőkkel

A vadonatúj Tourneo Customot úgy alakították ki tervezői, hogy sokkal kényelmesebbé váljon. A stílusos, új utastér gondos munkával, kiváló minőségű anyagokból készül, és a gazdagon felszerelt kabin prémium kiegészítőket és technológiákat kínál.

Az optimalizált padlólemez bőséges utasteret biztosít mind az elektromos hajtású, mind a PHEV vagy belsőégésű motoros kivitelekben. A normál és nyújtott tengelytávolságú modellekhez egyaránt rendelhető három üléssor kilenc férőhellyel, így a vásárlók a jármű hosszúságától és a választott hajtáslánctól függetlenül a használati érték egészen új szintjére számíthatnak.

Az új utaskabinban a második és a harmadik üléssort egy új sínrendszerre szerelték; ez a megoldás maximális rugalmasságot biztosít, hogy az utasok és csomagjaik mindig kényelmesen elférjenek. A kabin hátsó részének padlójába süllyesztett síneken az ülések könnyen mozgathatók előre-hátra, sőt ha kell, ki is emelhetők az autóból. A második sor három ülése egyenként mozgatható, a harmadik sorban pedig egy egyharmad/kétharmad arányban osztva dönthető üléspad található.

Az új ülések könnyebbek a most kifutó modellben használtaknál, és a második sor mindegyik ülése önálló biztonsági övet kapott, így az utastér gyorsabban és könnyebben átvariálható – még akár a kategóriában egyedülálló hatüléses konferencia-kialakításra is.

A luxusszínvonalú belső térben új megoldások szolgálják, hogy a vásárlók saját igényeikhez formálják járművüket, még kényelmesebbé varázsolva ezzel az utazást; ilyen például a nagyméretű üveg panorámatető, ami növeli a térérzetet és fénnyel tölti meg az utaskabint, vagy az infrás érzékelőrendszer, ami erős napsütésben automatikusan átállítja a klímát. A motoros mozgatású oldalsó tolóajtók kézhasználat nélkül, az első kerék felé irányuló láblendítéssel is nyithatók, ha a vezető például nehéz tárgyat készül beemelni az autóba.

Menet közben a vadonatúj Tourneo Custom háromzónás, elektronikus vezérlésű klímaberendezéssel, mélynyomóval kiegészített 14 hangszórós B&O hangrendszerrel, kifinomult belső világítással, vezeték nélküli töltőtálcávalés a második sor külső üléseinek fűtésével emeli még magasabb szintre az utazás komfortját.

A Ford egy új, innovatív Digitális Kulcsot is kifejlesztett, ami a tervek szerint 2024-ben jelenik meg a kínálatban, és működése a szállodaszobák kulcskártyáinak NFC technológiáján alapul. Az autó tulajdonosa a korábbi, vaskos kulcs helyett ezentúl egy lapos, vízálló kártyát tarthat magánál, ami sport vagy kirándulás közben sokkal kényelmesebb, a céges felhasználók számára pedig praktikus megoldás, ha több sofőr is használja a járművet.

A Tourneo Custom vásárlói számos vonzó modellváltozat közül választhatnak, hiszen a kínálatban megtalálható a kalandozáshoz ideális Active kivitel, a mutatós Sport változat és a csúcsot jelentő Titanium X is; ez utóbbi minden idők leggazdagabban felszerelt Tourneo modellje, olyan alaptételekkel, mint a 19 colos könnyűfém keréktárcsák, a mátrix LED világítás vagy a luxusszínvonalú Sensico szintetikus bőr üléskárpitozás. Mindegyik felszereltségi szint bármelyik hajtáslánc-változattal párosítható, hogy minden vásárló megtalálja a neki tetsző autót.

A Tourneo Customban azonban nemcsak a felszereltség, hanem a használati érték és a teljesítmény is szintet lépett. A vadonatúj padlólemeznek köszönhetően a jármű padlója alacsonyabban húzódik, a ki- és beszállást, illetve a pakolást pedig új, beépített oldalfellépő segíti, és mindezt praktikusan egészítik ki a kategória legtágasabb nyílásait feltáró oldalsó tolóajtók és csomagtérajtó.

Az optimalizált padlólemez további előnye, hogy ezzel a legtöbb modellváltozat magassága két méter alatt marad, így be lehet hajtani velük a garázsokba vagy a többszintes parkolóházakba, amelyek gyakran tiltott területek a Tourneo Custom szegmensében kapható járművek számára. Az alacsonyabb karosszéria ráadásul az aerodinamikára is kedvezőbb hatással van, ez pedig tovább csökkenti az autó üzemanyag/energiafogyasztását.

A teljesen újratervezett futómű előnyeit mind a vezető, mind az utasok megtapasztalják majd, hiszen a teljes modellcsaládban bevezetett vadonatúj, független hátsó felfüggesztés révén érezhetően javult a Tourneo Custom rugózása és irányíthatósága.