Egy elütés is sokba kerülhet

Gyakran egy apró elütés vagy betűk felcserélése vezet büntetéshez. Matricavásárlás során, még a fizetés előtt a díjkategória mellett feltétlenül ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés helyességét, illetve az érvényességi időt.

Érdemes fokozottan figyelni arra, hogy az úthasználati jogosultságot a megfelelő díjkategóriában váltsuk meg. Ezek a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J, F.1 és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg. A D1-es kategóriába a legfeljebb 3,5t megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi (és annak pótkocsija) tartozik, amelynek forgalmi engedélyében a “J” mezőben “M1” vagy “M1G” kód szerepel. Tudni kell,
hogy a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsira (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművekre), a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és a lakóautókra a D2 kategóriában kell megváltani az úthasználati jogosultságot, még akkor is, ha egyébként a D1 és D2 éves országosmatricák ugyanannyiba kerülnek.


 Az https://e-autopalyamatrica.hu/ portálon a felhasználókáttekinthető, a hibák elkerülését segítő felületen vásárolhatnak, az elveszett vagy véletlenül törölt matrica igazoló szelvényüket isújraküldhetik maguknak néhány adat megadásával akkor is, ha regisztráció nélkül vásároltak.