Egy Toyota Yaris WRC volánja mögött tér vissza a rali-legenda

Marcus Grönholm kétszeres világbajnok egy Yaris WRC-vel indul a svéd ralin. Nem a győzelem a cél, ugyanakkor pontosan tudjuk, mire képes Mágikus Marcus…

Ismét autóba ül a finn legenda Marcus Grönholm kétszeres rali-világbajnok, méghozzá kedvenc versenyén, a svéd ralin, ahol WRC pályafutása első futamgyőzelmét szerezte, és ahol további négy alkalommal sikerült első helyet elérnie. Szó sincs hivatalos visszatérésről: Grönholm eredetileg tavaly, ötvenedik születésnapján szerette volna meglepni magát a jutalomversennyel, ám akkor ez nem sikerült, így most, az 51. születésnapja után egy héttel, 2019. február 14. és 17. között öltheti magára ismét versenyoverallját.

A megkésett jubileumi örömautózásban az a Toyota segíti Grönholmot, amelynek színeiben WRC-s pályafutása elején kilenc éven át (1990 és 1998 között) versenyzett, és amelynek öt finn nemzeti bajnoki címét (1991, 1994, 1996-98) is köszönheti. A Toyota Gazoo Racing WRC-programját igazgató, szintén finn Tommi Mäkinen csapatfőnökkel már tavaly megállapodtak a visszatérésről, ám a csapat első évében végül nem jutott szabad autó Grönholmnak. Idén azonban ismét Toyotába fog ülni a hórihorgas finn, méghozzá gyári felkészítésűben: noha magánversenyzőként, saját színeiben indul a ralin, autóját és a szervizcsapatot a Gazoo Racing biztosítja. A felkészülést már múlt héten megkezdte az idei svéd ralira, az alábbi videóban látható, hogy ment az ismerkedés a Yaris WRC-vel: https://youtu.be/6rb2LfeYQ-E

„Nem pazarlom az időt a beállításokra, teljes mértékben a Toyota Gazoo Racing szerelőire bízom magam” – nyilatkozta a brit Autosportnak Grönholm, aki tavaly már kipróbálhatta a később világbajnoki címet szerző Yaris WRC-t. A 2017-es finn rali egy aszfaltos szakaszán, navigátor és tét nélkül autózott, és bár előtte csupán néhány percig ismerkedett az autóval, ideje vetélkedett a versenyben részt vevő pilótákéval.

Ez felveti a kérdést, hogy vajon Grönholmnak vannak-e komoly szándékai Svédországban. Ha ugyanis a 2019. február 14-17. közötti futamon ismét sikerülne győznie, azzal megelőzné a jelenleg vele holtversenyben álló Stig Blomqvistot, mint a rali legsikeresebb pilótája. Az erre vonatkozó újságírói kérdéseket azonban nevetve hessegeti el Marcus, aki ezúttal is állandó navigátorával, Timo Rautiainennel áll majd rajthoz.


Fotók: Toyota Gazoo Racing