Élő szerződés alapján nyújt szolgáltatást a Volánbusz Hódmezővásárhelyen


    Szeged, 2022. január 7., péntek (MTI) – A Szegedi Törvényszék elsőfokú döntése alapján a Volánbusz élő szerződés alapján végzi a hódmezővásárhelyi autóbuszos közszolgáltatást – tájékoztatta a közlekedési cég pénteken az MTI-t.

    A Volánbusz jogelődje, a DAKK Zrt. 2018-ban pályázaton nyerte el a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát Hódmezővásárhelyen 2019-től 2023 végéig. A bíróság álláspontja szerint 2019-ben létrejött az erre az időszakra vonatkozó helyi közszolgáltatási szerződés a cég és az önkormányzat között.


    A közlemény szerint a Szegedi Törvényszék első fokú ítéletének szóbeli indoklásában arra is rámutatott, hogy a létrejött szerződés alapján a közlekedési társaság marasztalásra irányuló perben érvényesítheti az önkormányzattal szembeni díjkövetelését.


    Márki-Zay Péter polgármester 2020 decemberében döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján. A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat. A legkedvezőbb – mintegy 90 millió forintos – ajánlatot Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be. A vállalkozás március 1-jén megkezdte a szolgáltatást, ám a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal március 3-án három hónapra felfüggesztette a cég működését, mivel annak két külföldről behozott járművén nem végezték el a “közforgalmú személyszállításra alkalmas” minősítéshez szükséges műszaki vizsgálatokat. Ennek oka az volt, hogy a Jovány Busz Kft. nem kérte a menetrend szerinti személyszállításhoz szükséges engedélyt.


    A Volánbusz – mivel álláspontjuk szerint az önkormányzat jogilag vitatható módon bízott meg új szolgáltatót a helyi személyszállítási feladatokkal – bírósághoz fordult, és március 1-jét követően is a korábban létrejött szerződés szerint közlekedteti járatait a városban.