Elvehetik a zöld rendszámot a plug-in hibrid autóktól?

Ha bevezetik a jogszabály módosítását, az súlyos következményekkel járhat, jelentős visszaesésre számítanak az importőrők.

Egy kikerült és nem cáfolt minisztériumi tervezet szerint nem kaphatnak majd újonnan zöld rendszámot a jövőben a plug-in hibrid autók. Sőt, még azokról is le kell venni a soron következő műszaki vizsgán, amelyeken akár évek óta ott díszeleg.

vezess.hu érdeklődésére a közlekedési tárca közölte, még nem végleges a készülő tervezet, de jelezte: „olyan megoldást keresünk, amelynek a bevezetése után a zöld rendszám nemcsak egy kiváltság lesz, hanem annak használói valóban környezetkímélő gépjárművek felhasználói lehetnek.”

A Porsche Hungária szerint nagy visszaesés várható sok márka esetében, de nem egységesen. A Volkswagen esetében kisebb visszaesés lesz, mert a céges vásárlóknál nem a zöld rendszám volt a döntési ok eddig sem, hanem a külföldi központ zöldítésre buzdító irányelve.

A Volvónál is nagyon jelentős visszaeséssel kalkulálnak, mert pusztán gazdaságossági szempontok alapján nem indokolt ilyen modellt venni. A kimondottan a környezettudatosság miatt PHEV-et választók egy része pedig a várakozásaink szerint a jövőben tiszta elektromos modellt választ. Náluk is nagy kérdés, hogy azok a flottapartnerek, amelyeknek a vállalati előírásaikban PHEV modell szerepelt, hogyan reagálnak erre a döntésre.

A Kia is visszaesést vár, de nem ugyanúgy reagálnak majd a döntésre a céges és a magánügyfelek. Ha megvonják a zöld rendszám adta előnyöket, akkor a kereslet egy részét vissza fogja fordítani a fosszilis üzemanyaggal hajtott autók irányába, és egy másik részét pedig előre az elektromos autók irányába. A számításai szerint kevesebb, mint a felére is visszaeshet a PHEV autók iránti kereslet.

Egyedül a BMW importőre optimista, drámai visszaesésre nem számít, de kezdetben talán adódhat némi bizonytalanság.