Eredeti alkatrészek gyors és öreg Toyotákhoz

Folyamatosan bővíti alkatrészkínálatát a Toyota Gazoo Racing. Ezúttal két modern GR sportmodellhez kínálnak olyan komponenseket, amelyek fokozzák a vezetés örömét, illetve felvettek portfoliójukba három ikonikus Land Cruiser szériát, amelyekhez a jövőben folyamatosan bővülő körben biztosítanak cseredarabokat.

Amellett, hogy a Toyota-csoport globális motorsportprogramjait igazgatja (méghozzá meglehetősen nagy sikerrel), a Toyota Gazoo Racing változatlan alapossággal szolgálja ki a cégcsoport mindazon ügyfeleit, akik a lehető legteljesebb mértékben kiaknáznák az autójukban rejlő képességeket. Ezt a célt szolgálja a GR többlépcsős tuningprogramjának kezdő lépcsőfoka, a GR Parts program, amely rövid átfutási idővel adaptálja a motorsport világában szerzett tapasztalatokat a sorozatgyártású típusokra.

Kiváló példája ennek, hogy a stúdió idén januárban bejelentette: megkezdi az új Toyota GR Yaris közúti sportmodellhez tervezett kiegészítők, tartozékok és cserealkatrészek forgalmazását.  Olyan elemekről van szó, amelyekkel minden ügyfél saját elvárásai és felkészültsége szerint emelheti magasabb szintre autója megjelenését, vezethetőségét.

Az egyelőre a japán belföldi piacon, a GR Garage hálózatában elérhető portfolió olyan elemekből áll, mint az egyedi kormánykerék, könnyített váltógomb vagy kézifékkar, ugyanakkor még az első negyedév vége előtt megjelenik a palettán a GR kagylóülés is, 359 700 jenes, azaz szűk egymillió forintos áron. Ez utóbbi már átvezet minket a funkcionális tuningelemek fejezetébe: 2023 folyamán olyan, a menetdinamikát érdemben befolyásoló komponensek jelennek meg a kínálatban, mint a karbonszálas légbeömlők és hátsó szárny, a versenypályára hangolt lengéscsillapítók, a motor hatékonyabb hűtéséről gondoskodó alsó burkolat, vagy a speciális szívórendszer, amely hideg levegőt vezet a motorba.

Szintén további bővül a GR86 kupé tuningkatalógusa. Áramvonalas orrkúp, külső tükörborítások, a tetőn és a karosszéria oldalán elhelyezhető, stabilizáló légterelők, valamint a hátsó szélvédőre illeszthető rácsozat szolgálja az aerodinamikai jellemzői optimalizálását. A precíz vezethetőséget hátsó futómű-meverítés javítja, míg a kenési rendszerhez egyedi olajszűrőt, illetve -sapkát kínál a Gazoo Racing.

Ha a GR Parts program sikeres, hatványozottan igaz ez a kisebb ügyfélkört lefedő, de annál inkább hiánypótló GR Heritage Parts projektre, amely veterán korú, a gyártásból rég kivezetett, ikonikus Toyota modellekhez kínál az eredetivel mindenben megegyező, de a modern anyaghasználatnak és az új generációs gyártási módszereknek köszönhetően még jobb minőségű alkatrészeket. A folyamatosan bővülő választékban eddig a Toyota 2000GT (1967-1969) sportkupéhoz, a Toyota Land Cruiser J40 szériához (1960-1984), a harmadik (1986-1993) és negyedik (1994-1998) generációs Toyota Suprákhoz, valamint az AE86-osokhoz (1983-1987) találhattak funkcionálisan és esztétikailag nélkülözhetetlen alkatrészeket a gyűjtők.

Ezekhez a típusokhoz idén márciustól további több tucat komponenst vásárolhatnak meg a tulajdonosok. Nem kevésbé fontos fejlesztés, hogy az év folyamán további három Land Cruiser széria is részesülhet a GR Heritage Parts projekt áldásaiból. Felveszik a programba a J40-es 1984-ben bevezetett, és a világ több pontján a mai napig forgalmazott LC J70-es modellcsaládot, továbbá a robusztus terepalkalmasságot fokozott kényelemmel társító vérvonal két első generációját: a J60-as (1980-1990) és J80-as szériákat (1990-1997). A 70-es és 80-as sorozatokhoz már most rendelhetők hátsó féltengelyek, ami pedig a további komponenseket illeti, azokról az autótulajdonosok igényeinek részletes felmérése után hoz döntést a cég.

Fotók: Toyota Gazoo Racing