Ez már a vég! Orbán Viktorra számítanak a tiltakozó kamionosok

A francia miniszterelnökig juthat a magyar fuvarozók ügye
A kelet-európai munkavállalók helyzetéről is tárgyalnak a V4-Franciaország csúcson

A magyar fuvarozók helyzetéről is tárgyalhat Orbán Viktor a francia miniszterelnökkel, Emmanuel Macron-nal a szeptemberi budapesti csúcstalálkozón. A V4-ek döntése szerint a magyar miniszterelnök kapott tárgyalási mandátumot a kiküldetési irányelv, vagyis a kelet-európai munkavállalókat érintő uniós szabályokról való egyeztetésre. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) levélben kérte a miniszterelnököt, hogy képviselje ügyüket a tárgyalásokon, és vegye figyelembe a fuvarozók tiltakozását az őket hátrányosan érintő uniós jogszabályok ellen.

Március óta tiltakoznak magyar kezdeményezésre, a kelet-európai fuvarozók az őket hátrányosan érintő uniós jogszabályok ellen. A NiT Hungary most levéllel fordult a magyar miniszterelnökhöz, aki a szeptemberi V4-Franciaország csúcstalálkozón tárgyal majd Emmanuel Macron-nal a fuvarozókat is érintő jogszabályokról. A francia miniszterelnök korábban azt ígérte, figyelembe veszi majd a Franciaországban dolgozók bérének méltányos szabályozását.

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára Orbán Viktorhoz címzett levelében felhívta a figyelmet a több ezer fuvarozó magánvállalkozót érintő tiltakozó aláírásgyűjtésére, amelyet néhány hete Violeta Bulc, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa előtt is prezentáltak. Emellett arra kérte a miniszterelnököt: vegye figyelembe, hogy bizonyos uniós tagországok, piac visszaszerzési szándékkal hozott szabályai teljesíthetetlenek a magyar kamionosok számára, és kétségessé teszik a magyar fuvarozó vállalkozások sorsát. Az ún. erős uniós országok célja vélhetően a saját fuvarpiacuk erősítése, és a kelet-európai versenytársak kiszorítása.

Bár a francia miniszterelnök majd csak szeptemberben érkezik Budapestre, a tárgyalás menetrendjét már augusztus folyamán egyeztetik a felek. Sikeres megállapodás esetén a szeptemberi csúcstalálkozó eredményét októberben közösen tárják majd a többi uniós tagország elé.

Még több információ: www.nit.hu

http://egyszermarlattamautot.hu/2017/07/25/nott-haszonjarmuvek-piaca-az-europai-unioban/