Jócskán felforgatta az autópiacot a szigorított szabályozás – Abszolút piacvezetőként indította az évet Magyarországon a Toyota

Egy évvel korábbi eredményét figyelemre méltó 146 százalékkal túlteljesítve a Toyota idén januárban a hazai újautó-eladási lista első helyére lépett, a márka öt modellje is kategóriája élén végzett.

2020 januárjában 1301 eladott személygépkocsival 12,86 százalékos piaci részesedésre tett szert, és ezzel a magyarországi eladási listák élére került a Toyota. A márka legnépszerűbb típusai a Corolla (456 db), a Yaris (386 db) és a RAV4 (156 db) voltak. A saját méretosztályában (alsó-középkategória, városi kisautók, illetve kompakt szabadidőjárművek) mindhárom típus magasan vezette a rangsort. A RAV4 a szabadidőjárművek mérettől és ártól független (a Dacia Dustertől a Bentley Bentaygáig terjedő), 104 különböző típust tömörítő mezőnyében a második legkeresettebb modell volt.

Óriási fegyvertény, hogy a Toyota Corolla az abszolút piacvezető modell lett. Sem a személyautók között, sem a kishaszonjármű kategórában nem talált legyőzőre.

A legnagyobb darabszámban értékesített modellek Magyarországon 2020 januárjában

 TOP 10 (összes kategória)

Modell Eladások (db)
   
Toyota Corolla 456
Dacia Lodgy 360
Škoda Octavia 338
Renault Clio 329
Toyota Yaris 303
Fiat 500 277
Hyundai Kona 247
Ford Focus 238
Ford Ranger 235
Opel Combo Tour 213

Történelmi fordulatról beszélhetünk, hiszen a Toyota 2019 januárjában még a hatodik helyen állt (528 eladott autó, 5,43% piaci részesedés) a hazai eladási rangsorban. A japán márka a személygépkocsik és a kishaszonjárművek kombinált listáján is az első helyen zárta a januárt, ami különösen annak fényében nagy fegyvertény, hogy a Toyotának jelenleg csak két típusa, a Hilux platós kisteherautó, valamint a Proace furgon kapható Magyarországon.

Azonban a hírek szerint a kishaszonjármű választék és a kapcsolódó szolgáltatások köre is hamarosan bővülni fog, tavasszal érkezik a Proace City és a Proace City Verso, ami előrevetíti a Toyota szegmensben elfoglalt piaci pozíciójának további erősödését.

További figyelemre méltó tény, hogy Magyarország tíz legnépszerűbb szabadidőjárművéből kettő is Toyota modell. Az éppen egy éve bemutatkozó új RAV4 és a múlt év végén alaposan megújult C-HR modellek kategóriájuk legkedveltebb modelljei voltak januárban.

Idén ősszel érkezik a vadonatúj Toyota Yaris, azonban a jelenlegi modellnek sincs oka szégyenkezésre, az év első hónapjában kategóriája legnépszerűbb modellje volt.