Felfrissült a rendőrmotor-állomány

Magyarországon 97 éve létezik a rendőri motorkerékpáros szolgálat. A motorkerékpáros rendőröket átlag feletti dinamizmus, és a helyszíneken történő gyors megjelenés lehetősége jellemzi, amelyek a forgalomirányításnál, a helyszínek biztosításánál, és az egyéb sürgős feladatok végrehajtásánál különös fontossággal bírnak. Tapasztalat, hogy a motorkerékpáros rendőrök megjelenésének a megelőző hatása átlag feletti. A magyar rendőrmotorosok nemzetközi presztízzsel is bírnak, hiszen számos IPMC (International Motor Police Corporation) rendezvény, és más európai rendőri motorkerékpáros verseny trófeáját hozta már haza magyar rendőr.

A motorkerékpáros szolgálat hatékonyságának fenntartása és növelése rendszeres fejlesztéseket igényel. Az idén 31. éves ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság az ehhez szükséges anyagi hátteret 1996 óta biztosítja, bár a kezdetekben főleg személygépkocsik és sebességmérő eszközök beszerzésére fordítottak az OBB keretből. Hosszú évek óta az ORFK-OBB saját költségvetésének jelentős részét, mintegy 60%-át technikai eszközök beszerzésére fordítja.

A 90-es évek eleje óta a motorkerékpáros beszerzések során a BMW érkezik befutóra. A rendőrmotorosok mindig ezt a márkát választják, a jármű precizitása, megbízhatósága, menettulajdonságai, biztonsága és nem utolsó sorban a kényelme miatt, hiszen nem mindegy, hogy a járőr a szolgálatellátás óráit milyen üléspozícióban, testhelyzetben tölti. A márkahűség az idén is folytatódik, hiszen a rendőrség újabb BMW motorkerékpárokkal egészíti ki a meglévő, összesen 266 gépből álló flottáját.

Az ORFK-OBB 50 db BMW 1250 RT típusú motorkerékpárt szerzett be, a beszerzés anyagi költsége meghaladta a 450 millió forintot. Az új motorkerékpárok szolgálatba állításával párhuzamosan hasonló számban vonják ki a rendszerből a legidősebb, legtöbbet szolgált motorkerékpárokat, amelyek üzembiztossága csökkent, szervizköltsége pedig jelentősen nőtt az utóbbi években. Az új beszerzésű motorkerékpárok szolgálatba állításáig a meglévő állomány átlagos futásteljesítménye meghaladta a 40 000 km-t, az aktívan használt rendőrségi motorkerékpárok országos átlagban évente mintegy 3 500 km-t tesznek meg.

A jelenlegi beszerzés már csak azért is tekinthető komoly vérfrissítésnek, mert az elmúlt tíz évben egy-egy alkalommal 10 és 28 közötti darabszámban érkeztek az új motorkerékpárok, így a mostani 50 darab új jármű nem csak a szolgálatellátás feltételeit javítja jelentős mértékben, hanem a járműpark átlagéletkorát is csökkenti.

Az új, rendőri jellegű BMW 1250 RT motorkerékpárok jellemzői a kiváló terhelhetőséget nyújtó masszív felépítés, az erőteljes, 136 lóerő teljesítményű, 143 Nm nyomatékú négyütemű, kéthengeres boxermotor. Az új motorkerékpárok teljesen felszerelt állapotban, speciális rendőri kivitelben, megkülönböztető jelzésekkel és kommunikációs eszközökkel ellátva érkeztek meg a rendőrséghez. A járművek területi rendőri szervek közötti elosztása állomány- és feladatarányosan történt meg.

kreszvaltozas.hu