Gázolás jeges szélvédővel

Január végén írtunk arról, hogy súlyos gondatlanságnak minősül, ha valaki átláthatatlan szélvédővel balesetet okoz, és ezt súlyosbító körülményként vehetik figyelembe.

Nem sokkal később egy autós két gyalogost ütött el egy cég telephelyén, Oroszlányban. A sofőr a kapubejáró előtt jobbra akart kikanyarodni az utcára, de nem biztosított elsőbbséget az előtte áthaladó gyalogosoknak. A baleset során a gépkocsi elejével elütötte őket, és mindkét gyalogos megsérült.  

A helyszínen a rendőrök megállapították azt is, hogy a jármű szélvédője le volt fagyva. A sofőr ugyanis az elindulást megelőzően a jeges szélvédőt nem takarította le megfelelően, így nem vette észre a gyalogosokat.

jeges_szelvedo2.jpg

Február 13-án reggel 7 óra körül pedig Debrecenben, egy gyalogos-átkelőhelyen ütött el egy személyautó egy nőt. A rendőrök épp a helyszínelést végezték, amikor az egyik szemtanú jelezte nekik, hogy a nézelődők között felismerte a járművezetőt, és nem messze az autó is ott parkol. Mint kiderült, a helyi lakos valóban elhajtott a helyszínről, majd nem sokkal később visszament, és úgy tett, mintha csak egy kíváncsiskodó lenne. A rendőrség megvizsgálta a férfi autóját, aminek a szélvédője még akkor is annyira le volt fagyva, hogy csak egy kis részen lehetett kilátni rajta.

jeges_szelvedos_zebra.jpg

Ismét felhívjuk a figyelmet, hogy elindulás előtt a gépjárművezető kötelessége az üvegfelületeken lévő jég vagy hó eltávolítása! Ezért mindig legyen a járműben jégmentesítő folyadék vagy jégkaparó. A biztonságos közlekedés érdekében azonban ne csak a szélvédőt, hanem az összes fényszórót, index-, helyzetjelző- és féklámpát is takarítsák le!

jeges_szelvedo_m.jpg