Júniusban avatják a komáromi hidat

Új külsőt kap a komáromi határátkelőhely: két körforgalom építését tervezik szlovák oldalon, az egyik a jelenlegi kereszteződést váltja fel, a másik pedig kijáratként szolgál a parkolóból és rávezet majd az Erzsébet hídra. A felújítás várhatóan fél évbe telik.

Ami már kellemesen megszokottá vált, a pozsonyi közlekedési és építésügyi minisztérium portálunknak magyarul is elküldte a tárgyra vonatkozó sajtóközleményét. Ebben tájékoztatnak, hogy az alapkövet Érsek Árpád miniszter tette le (képünkön középen). „Tudom, ez a kivitelezés nem tartozik a nagy és technikailag bonyolult beruházások közé, a felújítás elsősorban a határátkelő korszerűsítésére és a közlekedés megkönnyítésére szolgál ezen a forgalmas útszakaszon” – mondta a politikus. 

A miniszter a határfolyam partjai között feszülő új közúti híd építését is ellenőrizte. A két Komáromot összekötő híd lesz a legmagasabb építmény az egész Dunán. Az építés Szlovákia és Magyarország közös beruházása, amely az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközkeretből valósul meg. „Pozitívan értékelem, hogy a geológiai akadályok és a vízi munkálatokat megnehezítő kiszámíthatatlan időjárás ellenére sikerült megtartani ennek az igényes építkezésnek az ütemtervét. A komáromi lakosok és a látogatók várhatóan már júniusban használhatják a hidat”– hangoztatta Érsek Árpád.

A Duna két partját összekötő, jó 117 millió euróba kerülő híd utolsó elemét tavaly december második felében emelték a helyére. A kivitelező a télen kiépítette a párkányokat, a járdaszegélyeket, felszerelte a korlátokat és a világítást. Az új közúti hídon két sávban lehet majd közlekedni, a gyalogosok számára járda és kerékpárút is vezet át rajta.