Gőzerővel, Scaniával Finnországon keresztül

Lehet-e jobb módot találni arra, hogy megünnepeljék Finnország függetlenségének centenáriumát, mintsem saját szenvedélyüknek hódoljanak – a szaunázásnak?

A nemzeti busztársaság, a Savonlinja összefogott a Scaniával, hogy felállítsa az új mobil szauna rekordot egy speciálisan felszerelt busszal, szaunával a fedélzetén.
A hosszú utazás Hanko városától, Finnország legdélebbi pontjától indult, és a legészakibb településen, Nuorgamnál ért véget. Az északi sarkkörig vezető út során a Scania szauna-busz nyolc megállót iktatott be, minden megállást egy-egy esemény övezte, mely során finn hírességek számoltak be a szauna-kultúrához fűződő személyes kapcsolatukról. Kuopioban például az egykori síugró olimpiai bajnok, Ari-Pekka Nikkola szólalt fel, aki jelenleg ügyfélszolgálati menedzser a Scania helyi márkaszervizében.

A négy nap alatt a busz 1800 km-t tett meg, és 102 utast izzasztott meg a fedélzetén. Minden egyes állomáson a verejtékező utasok kiszálltak, hogy meleg fogadtatásban részesítsék a rájuk várakozó, „hidegvérű” érdeklődők csoportját, és hogy átadják nekik a fatüzelésű kályha melegét. A szaunázó csapatok egymás után váltották egymást, hogy a 70–100 Celsius fokos szaunában mindenki két órán át élvezhesse a finn kultúra egy ikonikus elemének hőjét, mielőtt elhagynák a buszt és visszatérnének a hidegbe.

Utazásuk végén, miután áthaladtak Finnország legészakibb városán, Nuorgamon, a boldog szaunázók fürdőzőként élvezték a Jeges-tenger közeli fagyos vizekben a frissítő úszást.