Hajómodell Európa-bajnokság lesz Gyopárosfürdőn

2017. augusztus 23. és 27. között Orosháza-Gyopárosfürdő ad otthont a rádiótávirányítású robbanómotoros túra (Endurance) osztályú motorcsónakok Európa-bajnokáságnak. A versenyre 20 országból összesen 220 hajóval neveztek, köztük 8 korábbi világbajnokkal.

Az IMBRA (International Model Boat Racing Association) nemzetközi modell motorcsónak szövetség elnöksége tavaly összel határozott úgy, hogy a 2017-es kontinensviadalt ismét Gyopárosfürdő rendezheti meg. Ismét, hiszen 2009-ben Európa Bajnokságot, 2010-ben Világbajnokságot is szervezett már az orosházi modellező klub, amely a Magyar Modellező Szövetség és Orosháza város támogatását is maga mögött tudhatja a projekt megvalósítása során.
A versenyen az Endurance kategóriájú robbanómotoros hajómodellek és pilótáik mérhetik össze tudásukat összesen 5 géposztályban, felnőtt és ifjúsági  korcsoportban. Az Endurance regatták szabályrendszere viszonylag egyszerű: egy futamban maximum 12-15 hajó lehet egyszerre a pályán, a versenyt pedig végül az nyeri, aki a legtöbb kört éri el (avagy elsőként ér a célba). A motorcsónakok nagyon látványos előzéseket produkálnak, végsebességük géposztálytól függően 70-90 km/h. Az előfutamok 20 perc + 1 kör, a döntők 30 perc + 1 kör időtartamúak, s utóbbiak augusztus 27-én kerülnek megrendezésre. A magyar csapat kifejezetten jó esélyekkel indul, hiszen tavaly Hollandiában két világbajnoki címet is szereztünk.
“Egy világverseny szervezése sosem egyszerű, de egyrészt van benne tapasztalatunk, másrészt én személy szerint is fontosnak tartom, hogy a külföldön elért sikerek után az itthoni közönségnek is minél gyakrabban megmutathassuk ezt az igazán látványos sportágat. Gyopárosfürdő világszínonalú helyszín, amit a külföldi versenyzők is folyamatosan dícsérnek” – mondta Berta András, az IMBRA elnökségi tagja és a verseny egyik főszervezője.
Az idei EB új, minden eddiginél gyorsabb lebonyolítási formátumban zajlik majd, amely különösen fontossá teszi a szervezőgárda szerepét. A helyszíni előkészítés legfontosabb feladatait az Orosháza Városi Modellező és Sport Klub látja el.
“Az EB szervezésének ötlete akkor merült fel, amikor Dávid Zoltán polgármester úrral egy hazai bajnoki verseny megnyitója után kötetlenül beszélgettünk. Ő jelezte, hogy a város nyitott lenne támogatni egy nagy nemzetközi eseményt, a nemzetközi szövetség szintén pozitívan fogadta az ötletet, ezért úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Rengeteget dolgoztunk a verseny előkészítése kapcsán, ezért optimisták vagyunk, hogy egy jó hangulatú és eredményes versenyt zárhatunk”. – mondta Nóbik Gyula, az Európa Bajnokság másik főszervezője.
Orosháza több mint három évtizede látja vendégül a hajómodellezőket, ráadásul a 2010-es Világbajnokság a város számára idegenforgalmi szempontból is nagyon komoly eredményeket hozott. A helyszín azért is tökéletes, mert a versenypálya közvetlen közelében számos szálloda és magánszállás áll rendelkezésre. Emellett a versenyzők családtagjai és a közönség is kiélvezheti Gyopárosfürdő minden igényt kielégítő wellness szolgáltatásait.
„Az orosházi hajómodell versenyek fővédnökeként és a város polgármestereként örömmel fogadtam a hírt, hogy az IMBRA Endurance hajómodell Európa Bajnokságnak Orosháza fog helyet adni. Településünk méltó helyszíne a rendezvénynek, hiszen a város sajátosságai, és a tó mellett közvetlen kiépített fejlett infrastruktúra lehetőséget biztosít a professzionális versenyzőknek ahhoz, hogy a legjobb teljesítményüket nyújtsák.” – mondta Dávid Zoltán, Orosháza város polgármestere.