Halálos baleset történt egy őz miatt

Augusztus első hétvégéje alátámasztotta, mennyire veszélyeztetik a járművezetők biztonságát az utakon feltűnő vadak. Akkor már javában tartott az őzek násza, és ez egy halálos balesetet is okozott.

Hetedikén, vasárnap este Nyírtelek közelében egy motorkerékpáros őzzel, majd egy személygépkocsival ütközött. A baleset következtében a motorkerékpárral közlekedő 37 éves debreceni férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

De azon a hétvégén egyedül Győr-Moson-Sopron megyében négy anyagi kárral végződő, úgynevezett vadelütéses balesethez is riasztották a rendőröket, mivel közeledik a szarvasnász időszaka is, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy az aszály miatt többet mozognak a vadak, mert keresik az itatóhelyeket.

A veszélyekkel tisztában vannak a rendőrök is, ezért a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának szakemberei a hétvége előtti pénteken a vadbalesetek szempontjából frekventált helyeken tartottak közúti ellenőrzést és felhívták az autósok figyelmét a vadveszélyre, emellett vadriasztó sípot osztogattak.

Sajnos vasárnap négy vadelütés is történt, és három őz elpusztult.

A hajnali órákban Rábacsécsény felől Enese irányába vezette gépkocsiját egy 44 éves lébényi sofőr, amikor az út jobb oldalán lévő füves árokból egy őz lépett az úttestre. A sofőr az ütközést fékezés ellenére sem tudta elkerülni, és az őzet elütötte.

Nem sokkal később a 85-ös számú főúton a 8-as kilométerszelvénynél az út bal oldaláról, bokros, füves területről egy őzbak ugrott egy 42 éves férfi által vezetett gépjármű elé.

Kora este pedig Jánossomorja határában autózott egy 30 éves osztrák lakos, amikor az út melletti füves területről egy őz ugrott neki a gépkocsijának.

És aznap megtörtént az első szarvasbaleset is. Egy 30 éves német férfi személygépkocsival Mosonmagyaróvár felől Csorna irányába ment, amikor Hanságliget külterületén az út melletti mezőgazdasági területről egy szarvas szaladt a járműve bal oldalának.

Tudni kell, hogy augusztus végétől október közepéig tart az erdő koronás urainak násza.

A Dráva-menti erdőségekben már augusztus 20. után hallani az első morcos mordulásokat, de északabbra csak napokkal, hetekkel később – utolsóként a Zemplénben – indul be a szarvasnász.

Ezért ezidőtájt az országutakon, különösen az erdős, ligetes szakaszokon fokozottan számítani kell a gímszarvasok megjelenésére, amire rendszerint vadveszélyt jelző tábla is figyelmeztet.

A bőgés heteiben a szarvasok izgatottabbak, jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen kiszaladhatnak a közútra. Késő délutántól kora délelőttig jönnek-mennek, és októberben ahogy hűvösödik az időjárás, akár egész nap is mozgásban lehetnek.

A vadgázolások elkerülése érdekében az erdős környezetben vezető utakon mérsékeljük a sebességet, hogy csökkenjen a féktávolság. Ha pedig vadat látunk, érdemes lassítani, mert a vad viselkedése kiszámíthatatlan, megugrására, gyors, hirtelen irányváltására bármikor számítani lehet, és arra is, hogy egyszerre több állat is felbukkanhat.

dasblog