Hamis járműdiagnosztika és illegális szoftverek a sufniszervizben

Illegális szoftvereket tartalmazó laptopot és hamis járműdiagnosztikai eszközt foglaltak le egy autószervizben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. A Győr-Moson-Sopron megyében feltárt jogsértések a becslés alapján hárommillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

Az autódiagnosztikai eszközöket a járművekhez csatlakoztatva olvasni és törölni lehet a hibakódokat, adatokat lehet felvinni a rendszerbe, vezérlőket lehet aktiválni, kimenetteszteket lehet megjeleníteni, valamint programozásokat lehet rajtuk keresztül elvégezni. Bevizsgálás nélkül ezek a készülékek megbízhatatlanok lehetnek, pontatlan, félrevezető adatokat szolgáltathatnak, ami veszélybe sodorhatja az autó utasait, és más autósokat is.

Mivel közlekedésbiztonsági kockázatot is jelenthetnek, amellett, hogy a jogtulajdonosoknak, valamint a legális szervizeknek jelentős károkat okoznak, a pénzügyőrök rendszeresen ellenőrzik, hogy az autószervizek és autóalkatrész-forgalmazók jogtiszta szoftvereket használnak-e a munkájukhoz. Legutóbb egy Győr-Moson-Sopron megyei, autóalkatrészek forgalmazásával is foglalkozó autószerelő műhelynél vizsgálódtak. A tulajdonos az ellenőrzés megkezdésekor letagadta, hogy bármilyen illegális szoftvert használnának. A műhely átvizsgálásakor azonban egy íróasztal fiókjaiban egy laptopot, CD-ket és egy autódiagnosztikai eszközt találtak.

Az ellenőrzést a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársa is segítette, így a laptopot és az adathordozókat átvizsgálva összesen hét olyan szoftvert találtak, melyek után nem fizették meg a jogdíjat.

A pénzügyőrök az illegális autódiagnosztikai szoftvereket tartalmazó laptopot és négy CD-lemezt, továbbá a hamis autódiagnosztikai eszközt lefoglalták. Az autószerviz a szoftverek jogosulatlan használatával és a hamis eszközzel becslés alapján hárommillió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak. A NAV szerzői jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indított büntetőeljárást.

dasblog