Romániában 20 százalékkal drágul a vasúti személyszállítás júliustól

    Romániában 20 százalékkal drágul a vasúti személyszállítás július 1-től, miután a kormány jóváhagyta pénteken a Román Államvasutak személyszállító részlegének idei költségvetését, amely 20 százalékos díjemelést ír elő.

    A döntést Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter jelentette be pénteken közösségi oldalán. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a vasúti személyszállítás díjai 2013 óta, kilenc éve változatlanok, azóta pedig jelentősen drágult az üzemanyag és a villamos energia. Hozzátette, hogy a vállalat vezetősége azért kérte ezt a drágítást, hogy beruházásokat hajthasson végre, illetve elvégezhesse a karbantartási munkálatokat.


    A miniszter közölte, a vasút az egyik fő haszonélvezője az európai uniós helyreállítási tervnek, és arról biztosította a közvéleményt, hogy szigorúan ellenőrizni fogja a gördülőállomány korszerűsítésére irányuló beruházások megvalósítását.


    2013-ban 10 százalékkal drágultak a vonatjegyek. A Román Államvasutak személyszállító részlege az elmúlt években jelentős veszteséget halmozott fel. A vállalatnak 2300 vagonja van, de abból csak 850-et tud használni, a többi elavult. A cég 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat.