Hatvan földgázzal üzemelő URBANWAY érkezik az EMT Palma flottába

Nyolc példányt már leszállított az IVECO BUS az EMT Palma, Palma város közlekedési vállalata számára abból az összesen hatvan földgázüzemű autóbuszból, amelyekre a márka a hosszú távon fenntartható személyszállítás támogatása jegyében nyert el megrendelést. A sűrített földgázzal üzemelő, 12 méteres URBANWAY az IVECO BUS az alternatív üzemanyagok iránti elkötelezettségének megtestesítője – a márka még 1995-ben mutatta be az első ilyen hajtásrendszerű modelljét.

Az IVECO BUS leszállította az első nyolc példányt abból a hatvan sűrített földgázzal üzemelő autóbuszból, amelyekre az EMT Palma (Empresa Municipal de Transportes de Palma, azaz Palma Város Közlekedési Vállalata) adott le megrendelést az év elején. E járművek mintegy ötezerfős utaskapacitása az ötös, hetes és nyolcas helyi autóbuszvonalakat erősíti majd. A két vállalat céljai megegyeznek: a hosszú távon fenntartható mobilitás fejlesztése, illetve a személyszállítás károsanyag-kibocsátásának mérséklése.

Az EMT Palma járműflottájának megújulása egyben a vállalat olyan alternatív energiaforrások iránti elkötelezettségét is erősíti, mint például a földgáz, egyúttal Palma de Mallorca a városi közlekedés fejlesztési lehetőségeit kutatja ezzel. A palmai városházán tartott járműátadó ünnepségen egyaránt megjelent Jose Hila, Palma polgármestere, Francesc Dalmau, hosszú távon fenntartható mobilitásért felelős polgármester-helyettes, Mateu Marcús, az EMT Palma igazgatója, valamint Juan Miguel Vázquez, az IVECO BUS márka spanyolországi igazgatója, aki így fogalmazott: „Fontos időket élünk, amikor a kormányzatok jelentős erőfeszítést tesznek, hogy mind nagyobb mértékben invesztáljanak a környezetet kevésbé szennyező járművekbe. E folyamatok egyértelműen rámutatnak a közösségi közlekedés fontosságára életünkben, és gyártóként büszkeséggel tölt el, hogy az IVECO BUS termékeivel és szolgáltatásaival mi is hozzájárulhatunk mindehhez.”

„E két, Palma számára egyaránt kiváló hír jól mutatja a helyi önkormányzat elkötelezettségét a kényelmes alternatívákat kínáló közösségi közlekedés iránt” – tette hozzá Jose Hila.

Ugyancsak részt vett a rendezvényen Neus Truyol, a városmodell, a lakhatási körülmények és a hosszú távú fenntarthatóság területeiért felelős önkormányzati képviselő, Sonia Vivas a társadalmi igazságosság, a feminizmus és az LGBTI területeiért felelős képviselő, illetve Irene Nombela mobilitási főigazgató.

A közösségi közlekedés szakterületének egyik vezető márkájaként az IVECO BUS a hosszú távon fenntartható fejlődés elkötelezett híve. Olyan kis szén-dioxid-emissziójú megoldásokat kínál, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátását egynegyedével csökkentik. Az IVECO BUS alapvető stratégiája járművei nem kívánt környezeti és társadalmi hatásainak következetes mérséklése, azok teljes életciklusa során. E célkitűzései megvalósítása érdekében a vállalat olyan innovatív megoldások kifejlesztésére összpontosít kutatási tevékenységében, amelyek a környezetszennyezés és a zajkibocsátás mérséklését, valamint termékei újrahasznosíthatóságának növelését célozzák. Mindezt a földgázüzemű autóbuszok több mint húszévi fejlesztése is bizonyítja – a márka már 1995-ben bemutatta az első ilyen modelljét.

URBANWAY Natural Power – a hosszú távú fenntarthatóság zászlóshajója
Az IVECO BUS földgázüzemű hajtástechnikával szerelt autóbuszai környezetvédelmi szempontból a hagyományos energiaforrások legkedvezőbb energiaalternatíváját kínálják napjainkban. Ezen megoldásaival a teljes, azaz a kitermeléstől a járműbeli felhasználásig terjedő folyamat szénlábnyoma akár húsz százalékkal kisebb szén-dioxid-kibocsátást is eredményezhet.

A Natural Power sorozat hatékonyan segíti a természeti erőforrások kímélését, mivel száz százalékban kompatibilis a szerveshulladékból előállítható biometánnal. Ennek köszönhetően e járműveket kiváló szénmérleg jellemzi, és az üvegházhatású gázok képződését akár 95 százalékkal csökkentve jelentős előrelépést képviselnek az energiaátalakulás folyamatában. A finompor-kibocsátás közel nullára, a nitrogén-oxidok emissziója pedig több mint harmadával csökkenthető a földgáz használatával. A zajszint is a felére mérsékelhető, ami különösen kedvező körülményeket biztosít a járművezető, az utasok és a gyalogosok számára egyaránt.

Az IVECO BUS 12 méteres URBANWAY autóbuszai jelentősen, akár öt decibellel is csökkenthetik a zajszintet, amely nagyban hozzájárulhat a városok zajszennyezésének mérsékléséhez. Az utasok biztonsága ugyancsak alapvető fontosságú a márka számára. Ennek érdekében e modellt független első kerékfelfüggesztések, elektronikus szabályzású fékrendszer (EBS), tolató- és ajtókamerák, automatikus motortéri tűzoltóberendezés, beltéri kamerarendszer, valamint a kedvező kilátást szolgáló, magas vezetői üléspozíció jellemzik.

A könnyebb utasáramlás érdekében az URBANWAY két elektromos ajtóval készül, két kerekesszéknek is helyet kínál. Az álló utasoknak nagy központi térrel szolgál, ahol a mozgáskorlátozottak számára fenntartott négy ülést külön színnel jelölik. Emellett kettős kerekesszék-rámpát találunk a középső ajtónál, az utastájékoztatást pedig belső információs képernyő segíti.

Ez a modell hatfokozatú automatikus sebességváltóval, magas kivezetésű kipufogócsővel, a tetőre szerelt hűtő-fűtő légkondicionáló berendezéssel készül. Az utastérben továbbá a mobileszközök töltését kettős USB-csatlakozók, a napfény elleni védelmet pedig sötétített üvegek szolgálják.

IVECO BUS – vezető az alternatív energiák területén
A CNH Industrial Group több mint 25 éve vezető a dízelüzemanyagok alternatíváiként szolgáló energiaforrásokkal – mint például a földgázüzem és a hibrid-elektromos technika – hajtott járművek gyártása és forgalmazása területén. A CNH Industrial Group autóbuszmárkái az energiaátalakulásukat olyan sikeresen teljesítettek, hogy termelésükben az alternatív járművek felülmúlják a dízelváltozataikat.

Az IVECO BUS környezetet kevésbé terhelő autóbuszai a városi közlekedés valamennyi kihívására – úgymint a levegőminőség, a környezetvédelem és a zajszint – megoldást kínálnak. Ráadásul eközben nem kötnek kompromisszumot e közlekedési mód alapvető előnyeinek –a sokoldalú alkalmazhatóság és a kedvező üzemi költségek – kárára.

Alternatív hajtásrendszerei kínálata révén a márka jól felkészült a helyhatóságok és közlekedési vállalatok igényeinek kielégítésére, akárcsak az utazóközönségére, akik a természeti erőforrásokat, a környezetet és az közegészséget egyaránt kímélő, tisztább üzemű járműveket szeretnének.

Ezen energiaforrások körében az IVECO BUS földgázüzemű és hibrid hajtásrendszerű autóbuszcsaládokat kínál. A sebességváltót nem igénylő, tisztán elektromos üzemmódnak köszönhetően a hibridtechnika lágy, rángatásmentes gyorsításokat tesz lehetővé. A lassítások során pedig az akkumulátorokba jelentős mértékű energia visszatáplálható, amely azután az elindulást követő gyorsítások és a meredek emelkedők leküzdése során hasznosítható.

Az IVECO BUS kifejlett és már ma elérhető megoldásokként kínálja e technikáit a 21. század városi személyszállításának kihívásaira – újabb lépést téve a károsanyag-kibocsátás nélküli szállítás felé.