Hétfőtől lép életbe a drágább, késő estig tartó parkolás

1. VÁLTOZIK A FIZETŐS IDŐSÁV KEZDETE ÉS VÉGE

• IDŐSÁV KEZDETE – REGGEL 8:00 ÓRA:

A legtöbb zónában reggel 8:00-tól fizetni kell a parkolásért az új rendszerben, köztük számos olyan helyen, ahol eddig 8:30 volt a kezdés, így azt, aki megszokásból parkol, bírság várhatja. Egyes kerületek azonban eltérhetnek ettől (például a II. kerület).

Simple tipp: a Simple alkalmazással előjegyezheted a parkolást akár már előző este, így időben elindul majd a parkolásod.

• IDŐSÁV VÉGE – KÉSŐ ESTE:

– Az „A” jelű fizetési övezetben este 22:00-ig szükséges parkolójegyet váltani az új rendszerben – számos olyan korábbi zónában is, ahol eddig csak este 18:00-ig vagy 20:00-ig kellett fizetni. Ilyen többek között a Belváros, jónéhány hetedik- és nyolcadik kerületi zóna, valamint Újlipótváros jó része.

– A „B” jelű övezetekhez tartozó zónákban 20:00-ig kell parkolójegyet váltani – számításaink szerint több mint 30 olyan korábbi zóna területén tolódik ki a fizetős időszak, ahol eddig 18:00-ig kellett fizetni.

2. A MAXIMÁLIS VÁRAKOZÁSI IDŐ – 3 ÓRA

Az új díjövezetek nagy részében ezentúl legfeljebb 3 órán át lehet majd várakozni, így számos forgalmas területen is lerövidül a maximális várakozási idő, például Újlipótvárosban, Zuglóban, vagy az V. kerületben.

• Simple tipp: használd az Újraindítás funkciót, amely 15 perccel az előző parkolás lejárta előtt jelenik meg. Az újraindítás gombra kattintva egyszerűen, a zóna és a kocsi kiválasztása nélkül fizetheted ki a következő idősávot.

3. VÁLTOZHATNAK A ZÓNAKÓDOK

– Számos eddigi zónakód megszűnik (mintegy 30), de marad körülbelül 60 különböző zónakód, és néhány új kód is érkezik a rendszerbe.

VIGYÁZAT: szeptember 5. után a megszokott zónakódok nem feltétlenül ugyanazt a területet fedik majd le, mint azelőtt! Ellenőrizd a térképen, hogy a kiválasztott zónakód valóban azt a helyet jelöli-e, ahol éppen parkolsz.

• Simple tipp: engedélyezd a GPS helymeghatározást, ami nagy biztonsággal megtalálja a zónát neked. Mivel a GPS sem tévedhetetlen, mindenképp vesd össze a térképpel a gépjárműved parkolási helyét.

4. EMELKEDIK A PARKOLÁSI DÍJ

– A Simple adatai és az elérhető zónainformációk alapján, becslésünk szerint átlagosan körülbelül 133 forinttal emelkedik az óradíj, és 230 forinttal egy átlagos budapesti közterületi parkolás díja.

– Lesz olyan zóna, ahol csupán 25 forint a óradíj-emelkedés, az eddig legdrágább sávba tartozó zónákban az átlagosnál alacsonyabb mértékben emelkedik. A legolcsóbb, 175 forintos óradíjak viszont több helyszínen is az átlagosnál nagyobb mértékben drágulhatnak.

5. ÚJ FIZETŐS TERÜLETEK

Információk szerint eddig nem fizetős területek is fizetőssé válhatnak az ősz folyamán, például Kelenföldön, vagy Zuglóban. A legegyszerűbb, ha a Simple alkalmazással ellenőrzöd, hogy az adott területen (ehhez engedélyezd a GPS-t) fizetős-e a parkolás.