Honda Forza 125 (Modellév: 2024)

24YM FORZA 125

Összegzés: 

A tavalyi év megújulását követően – stílus és az újratervezett műszeregység tekintetében – a Honda Forza 125 jövőre még elegánsabb formában folytatja pályafutását az új színeknek köszönhetően. Természetesen minden, a korábban megismert és megszeretett gazdag alapfelszereltséget tartalmazza a Honda GT-stílusú robogója, azaz a kipörgésgátlót (Honda Selectable Torque Control – HSTC), az elektromosan állítható szélvédőt, az USB-C csatlakozóaljzatot, a két, teljesértékű bukósisak befogadására alkalmas tárolórekeszt, a LED világítást és az okoskulcsot (Smart Key).

Videónapló – Honda Forza 125 tester

Bevezetés

A Forza 125 azon európai robogósoknak készül, akik az átlagosnál többet várnak el egy nyolcadliteres géptől: több erőt, sportosságot és praktikumot. Ez a típus – 2015-ös bevezetésétől kezdve – minden elvárást teljesített és meghaladott, sőt a tulajdonosok visszajelzéseire reagálva évről évre fejlesztették, ennek köszönhetően már több mint 115 000 darab talált gazdára belőle ez év szeptemberéig.

Hihetetlen népszerűségének több oka is van. Mint tudjuk, a városlakók által használt, robogónak mindent tudnia kell, ami egy 125 cm3-es modelltől elvárható és ez alól a modern, tetszetős külső sem kivétel. Két eltérő világ legjobbját keresik, egy olyan motort, mely a GT-stílusú nagyrobogók kényelmét ötvözi a kisebb, könnyebb városi fürgeségével, gyorsulásával és parkolási előnyeivel. Honda eSP (enhanced Smart Power) névre keresztelt, kompakt, négyszelepes erőforrása kimondottan fürgévé varázsolja a Forzát, így pillanatok alatt magunk mögött tudhatjuk a torlódásokat, emellett kényelme, időjárás-védelme és teljesítménye révén autópályán is otthonosan mozoghatunk vele. Mindezt megkoronázza a tárhelyek sokasága, a széleskörűen alkalmazott, kiváló minőségű alkatrészek tömege, a szebb megjelenés és a legendás Honda-minőség – nem is csoda, hogy világszerte ilyen népszerű a modell.

Persze nem ok nélküli a siker, hiszen rendszeresen frissítik, tökéletesítik a Honda robogóját. 2018-ban például vadonatúj külsővel szerzett újabb híveket magának, és – hogy megőrizze előkelő helyét a piacon – olyan hasznos újdonságokkal növelték a használati értékét, mint a teljesen LED-világítás és az elektromosan állítható légterelő.

2021-ben ismét új, továbbfejlesztett Forza 125-öt láthattunk Európa útjain, – aerodinamikai frissítést kapott a család legkisebb tagja, USB-csatlakozót, 4 cm-rel nagyobb tartományban állítható, elektromos mozgatású szélvédőt – mely csábítóbb és praktikusabb elődeinél.

Tavaly egy karcsúbb, új külsővel került a márkakereskedésekbe, valamint megjelent a Special Edition  kivitel is. És mit hoz a jövő?  A Honda Italia Industriale-ban előállított Forza 125 vadonatúj színekben fog pompázni megerősítve ezzel a pozícióját A sportos GT robogóként.

Áttekintés

Az aprólékosan kidolgozott részletek sokasága és a tökélyre csiszolt idomzat áramvonalassá teszi az új Forza 125-öt, stílusos megjelenése pedig azt sugározza, hogy prémium minőségű, sportos, modern robogó áll előttünk. Vadonatúj fejidomot terveztek a Honda mérnökei, amivel még elegánsabb és kifinomultabb identitást kapott a Forza 125, melyhez a stílusjegyeket a legnagyobb testvérétől, a Forza 750-től kapta. Az új, vonzó megjelenésű LED fényszórók bevezetésével a modell orr-része megújult, akárcsak az újratervezett műszerfal, amely vonzó  elegye az analóg és digitális kijelzőnek.

A külső ugyan frissült, de a kiemelkedő felhasználóbarát jellege természetesen megmaradt. Az elektromosan, 180 mm tartományban, állítható légterelő maximalizálja a szélvédelmet és a szabadságot. A kesztyűtartóban található USB-C csatlakozóaljzat praktikus töltőpontot biztosít, a Smart Key működtetése növeli a kényelmet, az ülés alatt pedig két teljesértékű bukósisaknak is van hely.

A Honda Selectable Torque Control (HSTC) felügyeli az Euro 5-ös, folyadékhűtésű, SOHC-vezérlésű egyhengeres teljesítményleadását, így segít megőrizni a hátsó kerék tapadását gyorsítás közben. A jól bevált felfüggesztésen – érthető okokból – nem változtattak a mérnökök.

A 2024-es Forza 125 vásárlói, az alábbi színárnyalatok közül választhatnak:

  • **ÚJ** Pearl Sienna Red
  • Matt Cynos Grey Metallic
  • Pearl Falcon Grey
  • Matt Pearl Pacific Blue

A Forza 125 Special Edition igazán elbűvölő. Feltűnő, metálszürke (Matt Cynos Grey Metallic) fényezésének aprólékosan kidolgozott, eltérő színű részletek adnak kontrasztot: a kerekek, az ülésvarrások, a műszerkeretek és a logók egyaránt pirosban pompáznak, a lábtartói fekete bevonatot kaptak és rozsdamentes borítást szereltek rá a Honda mérnökei.

Vadonatúj fényezéssel érkezik jövőre az ADV350, színeiben részben frissül a Forza 125 és a Forza 350 is