Idén 135 autóbusszal újult meg a BKK járműflottája

    Idén három évvel csökkent a BKV autóbusz-állományának átlagéletkora 135 új Mercedes-Benz autóbusz forgalomba helyezésével. Kivontak a forgalomból mintegy 150 korszerűtlen járművet, így már száz százalékban alacsonypadlós és klimatizált autóbuszok közlekednek a BKV kötelékében.

    A BKV Zrt. MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében az olvasható: október és december között 135 új Mercedes-Benz gyártmányú autóbuszt helyeztek forgalomba. Ötven szóló és ötven csuklós autóbusz tartós bérlése, valamint 22 szóló és 13 csuklós jármű beszerzése tette lehetővé “a jelentős mértékű megújulást”.


    Az elsőként fogalomba helyezett járművek mára csaknem 15 ezer kilométert futottak Budapest útjain, az utolsó autóbuszt pedig december 15-én vette át a BKV. A járműflotta frissítése mellett, fokozatosan, 152 korszerűtlen járművet vonnak ki a forgalomból. Ennek következtében 2022 végére három évvel csökkent az autóbusz-állomány átlagéletkora a szeptember 30-ai állapothoz képest: 13,9-ről 10,8 évre – írták.


    Hozzátették: ez még mindig elmarad az optimálistól, ugyanakkor további javulás várható a tavaszi időszakban, amikor véget ér a 3-as metróvonal rekonstrukciója és vele a metrószerelvények autóbuszos pótlása. Az így megszűnő teljesítményszükséglet miatt további korosabb típusoktól válhatnak meg, ami homogénebb, jól kezelhető és hatékonyabban karbantartható állományt eredményez, és ezáltal a teljes flotta több mint kétharmada Euro VI-os motorral rendelkezik majd – emelték ki.


    Mindemellett – ahogy olvasható a közleményben – a 135 új autóbusznak köszönhetően már kizárólag alacsonypadlós és klimatizált autóbuszok tartoznak a BKV-hoz. Továbbá buszaik csaknem fele a legkorszerűbb hajtáslánc-technológiát képviseli.


    A harmadik generációs Mercedes-Benz Conecto típusú járművek az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. alkotta konzorcium közreműködésében érkeztek a BKV-hoz – közölték.