Játékfronton támad a Toyota

A Toyota megalkotta a robotot, mely nem csak a gyerekek kedvence lesz

Aligha véletlen, hogy karácsony előtt egy hónappal kezdődött meg az úgynevezett elektronikus kommunikációs társ, a Kirobo Mini törperobot forgalmazása a japán piacon.

A közelmúltban egy rendkívül finom és összetett mozdulatsorokra képes Toyota robotról (T-HR3) olvashattunk a világsajtóban, a mostani hír azonban valami egészen másról szól. A Kirobo Mini a Toyota új fejlesztésű kommunikációs partnere, amely figyel, tanul és megfelelő módon reagál gazdája kérdéseire, utasításaira.

Téved azonban, aki szerint a mindössze tíz centiméter magas Kirobo Mini a XXI. század moncsicsije, jóval több annál. Mert bár nincs elragadóbb, mint amikor a fejét felénk fordítva, karjait mozgatva könnyed beszélgetésbe fog, a Toyota aprósága valójában a legmodernebb autóipari kommunikációs technológiák, a mesterséges intelligencia vívmányait hasznosítja.

A Kirobo Mini ugyanis képes vezeték nélküli kapcsolatot létesíteni minden online eszközzel, beleértve az autókat és a Toyota Home-hoz hasonló intelligens otthonokat is, és megtanulja azok működését, jellegzetességeit. A felhasználók ezért például ahelyett, hogy okostelefonjuk képernyőjén ellenőriznék az üzemanyagszintet (vagy az elektromos jármű akkumulátorainak töltöttségét), Kirobót is megkérdezhetik arról, mennyi utat tehetnek még meg a tankolásig, ha pedig az átlagosnál zökkenőmentesebben, gyorsabban vagy takarékosabban vezetve értünk haza a nap végén, arról nem a képernyőn megjelenő számadatok, hanem Kirobo tájékoztat bennünket.

Azon túl persze, hogy a Kirobo Mini egy folyamatosan fejlődő, interaktív interfész, végtelenül szeretetreméltó kis jószág is, amelynek gazdái internetes klubban, a Kiribo barátparkban vitathatják meg aznapi élményeiket, és természetesen számos kiegészítővel – például parányi fotellel felszerelt utazókapszulával – tehetik kényelmesebbé kedvencük számára a létezést ebben a nem virtuális világban.

A Kirobo Mini már megvásárolható Japánban, világpiaci forgalmazása egyelőre nem várható.

Kirobo Mini működéséről az alábbi videókból többet is megtudhat:

https://www.youtube.com/watch?v=wEFeu3J2AE0

https://www.youtube.com/watch?v=tQbrVpEBNvw

https://www.youtube.com/watch?v=tjzSZDBoPys