Jönnek az okosabroncsok

Tesla fél-önvezető autókkal tesztel a Goodyear

A Goodyear olyan okosabroncsot alkotott, ami felhő alapú elemzést készít a gumik állapotáról. Az abroncsba épített szenzor többek közt a nyomást és a gumik hőmérsékletét is méri, így könnyen előre lehet jelzi, hogy mikor kell majd a gumikat szervizelni, vagy cserélni. A Goodyear az intelligens abroncsokat Tesla fél-önvezető autókon teszteli.

A Goodyear összefogott a kaliforniai székhelyű Teslooppal, hogy a legtöbbet hozza ki az új okosabroncsokból. A Tesloop fél-önvezető Teslákból álló flottájával tört be a helyközi közlekedés piacára az USA keleti partján. Autói folyamatosan úton vannak, így rengeteg hasznos információval szolgálnak a Goodyear mérnökeinek. Az abroncsba épített intelligens szenzorok vizsgálják a gumik állapotát, a kapcsolódó felhő alapú applikáció pedig az adatok alapján többek közt azt is jelzi, hogy mikor és mennyivel kell növelni a gumikban a nyomást, vagy, hogy éppen mikor kell cserélni azokat. Ezzel nemcsak hatékonyabbá, de biztonságosabbá is válik a közlekedés. Az innovációnak köszönhetően maximalizálni lehet az egyre növekvő flotta üzemidejét, és a teljes abroncsmenedzsment is továbbfejleszthető. Így például amíg a Tesloop járműveit töltik, addig az abroncsok tervezett karbantartása és szerelése elvégezhető.

A fejlesztéseket nem csak nyomon követjük, hanem mi magunk szeretnénk építeni a jövőt – mondta el Chris Helsel, a Goodyear műszaki vezérigazgatója. „Az új mobilitási rendszer lassan kiforrni látszik, mi pedig lépést tartunk a közlekedési ágazat technológiai fejlődésével. Olyan abroncsokat fejlesztünk ki, amelyek illeszkednek az intelligens járművek képességeihez.”

A Goodyear 2017 januárja óta dolgozik együtt a Teslooppal, hogy tanulmányozza az önvezető technológiák abroncsokra gyakorolt hatását. A projekt részeként a Goodyear mobil flottamegoldásait a személyautókra is kiterjeszti.

Ha valaki járműveket működtet az év minden napján, akkor az abroncsokkal kapcsolatos problémák esélyének minimalizálása nagyon fontos, hiszen így tudjuk biztosítani a fogyasztói élményt és hatékonyan működtetni az üzleti modellünket” – mondta el Rahul Sonnad, a Tesloop vezérigazgatója. „Az adatvezérelt abroncsdiagnosztika olyan lehetőség, amely hozzájárul a Tesloophoz hasonló vállalkozások még hatékonyabb működéséhez, az autóinkat pedig az utakon közlekedő legbiztonságosabb járművekké teszi.”

A Goodyear és a Tesloop közös projektje a tehergépkocsi flották számára bevezetett Goodyear Proactive Solutions sikerére épül, amely fejlett telematikát és prediktív elemzési technológiát alkalmaz. Ez teszi lehetővé a flották üzemeltetői számára, hogy optimalizálják az üzemanyag-felhasználást és képesek legyenek pontosan azonosítani, illetve megoldani az abroncsokkal kapcsolatos problémákat, még mielőtt azok bekövetkeznének.

A Goodyear újabb szintre lép, amikor flottairányítási szakértelme, intelligens termékei és kiterjedt szervizhálózata ötvözésével komplett megoldásokat nyújt a mobilitás jövője számára” – tette hozzá a Goodyear műszaki vezérigazgatója.

A Goodyear autógyártókkal is együttműködik, hogy adatokat gyűjtsön a járművezérlő rendszerek fejlesztéséhez, és így még biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye a termékeit, és végső soron az autózás élményét is.