Jövedelemkiegészítés autóbérléssel

Airbnb helyett autóbérlés: pénzkereseti lehetőségek az autóddal

Az autópiac évek óta nehéz használt helyzetű van, a használt gépjárművek egyre drágábbak, ráadásul csökken a választék belőlük és nő a várakozási idő rájuk. Az új gépjárművek, különösen az elektromos autók vásárlásakor pedig pár év alatt többmilliós értékcsökkenéssel kell számolniuk a vevőknek. Érthető, hogy élénkül a kereslet a bérautók iránt. A magyar fejlesztésű RentBen autómegosztó platform kalkulátorával bárki kiszámolhatja, mennyit keres a jelenlegi gépjárműve bérbeadásával. A 2022-ben induló mára sokan rendszeres havi jövedelmet értek el, és van olyan felhasználó is, aki vállalkozást épített rá, saját flottával.


Első randevú a Lexus LBX-szel


Exkluzív autós, motoros és közlekedési podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!Az ingyenes autó típusa, értéke, teljesítménye és felszereltsége kívül beírhatjuk azt is, hogy egy hónapban hány napot tudunk bocsátani. A rendszer az adatok alapján megjeleníti, hogy egy hónapban mennyit kereshetünk az adott gépjármű bérbeadásával. Egy átlagosan felszerelt, fiatal (3-5 év közötti), 5 millió forint körüli négykerekűvel például 253 000 Ft havi bevételünk lehet, ha 10 napra bérbe veszik tőlünk.


„Aki a 2012–2013-as hullámban nem tudott élni az Airbnb-vel, a legtöbb jóval kisebb kezdőkkel, biztonságosan elindulhat akár saját autóval, akár egy befektetési céllal vásárolt gépjárművel a passzív jövedelemszerzés útján. A kölcsönzési statisztikákon azt látjuk, hogy nagyon nagy az igény a hétköznapi autók kölcsönzésére, a legtöbben ezeket keresik. Ugyan a kínálatunkban megtalálható a Ferraritól az i7-es BMW-n át mindhárom Európában elérhető Tesláig sok izgalmas jármű, a folyamatosan kölcsönzött autók között a Ford, Skoda, Toyota gyártók praktikus modelljei szerepelnek a legjobban” – részletezi Laczi Barbara, a RentBen tulajdonosa.


Rentabilitás, gyors megtérülésA 16.500 felhasználót meghaladó RentBen adatai alapján az említett nagyközönség számára gyártott autók azok, amelyek fenntartása bérlési költsége nagy, így ezekkel lehet a leggyorsabban megülő befektetést eszközölni. Egy év visszajöhet egy 3 milliós autó ára, így az ingatlanbefektetésnél jóval gyorsabban megtérülő és kisebb belépési küszöbű lehetőségnek ígérkezik az autó-bérbeadás.
Fontos szempont volt, hogy a platformon mind a bérlők, mind a bérbeadók számára az összes költség látható legyen, itt nincsenek a klasszikus járműkölcsönzéskor szokásos apró betűs részek vagy rejtett díjak.Több olyan cég is van, aki a RentBenen keresztül bérel vagy ad bérbe autót. Zsolt jelenleg három, különböző típusú gépjárművet kínál bérlésre, hetente többször kölcsönöznek tőle, így 400-700 ezer forint körüli havi bevételt könyvelhet el. Előző vállalkozásából maradtak autói Andrásnak, aki a legegyszerűbb megoldást kereste a bérbeadásukhoz. Nála a személyautókat folyamatosan kölcsönzik, míg a kisbuszt inkább jó időben. Most három gépjárművel havi 400.000 forint körül mozog a bevétele. András bővíteni tervezi a flottáját, mert megéri számára, hogy nem kell egy saját márkát felépíteni és weboldalra, hirdetésre fordítani az idejét és a bevétel egy részét. Azt mondja, olyan, mintha biztosítanánk neki egy háttérben, így nem kell foglalkozni az adminisztrációval és ügyintézéssel, amit sosem szeretett. Ladányi Roland magánemberként adja be saját autóját, havonta bérelt kétszer-háromszor. Roland beállítja mindig elérhető a gépjárművet a rendszerben, és kikapcsolja az elérhetőséget azokon a napokon, amikor biztosan tudja, hogy kelleni fog neki a járgány.


Miért a felhasználó–felhasználó közti bérlés népszerűbb?Az években a multi kölcsönző cégekkel kapcsolatban megszaporodtak a negatív tapasztalatok, ez utóbbi, míg pár éve féltek autójukat bérbeadni az embereket, már sokkal nagyobb bizalommal van bennük.

„Rendszerünkben a bérbeadók és autóbérlők kölcsönösen értékelik egymást, akik esetleg szabálytalanságot követnek el, azzal előbb megfizettetjük ennek költségét, majd attól függően értékeljük, hogy foglalhat-e a jövőben a platformon. Ez adja a bizalom alapját. A másik része abból származik, hogy mind a RentBen ügyfélszolgálata, mind a felhasználók sokkal könnyebben elérhetők, mint autókölcsönző vállalatok munkatársai, akik munkaidő után már nem szokták felvenni a telefont. Nálunk, hogy a felhasználók munka után gyakori autót, este cserélnek. Több idejük van beszélgetni, megmutatni az autót, mint a klasszikus modellben működő autókölcsönzőknél a munkatársaknak, akiknek 10-30 gépjárműre is kell figyelni” – osztja meg tapasztalatait Laczi Barbara.


Lassuló szervizek, egyre hosszabb várakozási időA használtautó-piac és a hagyományos autókölcsönzők lejtmenete mellett a márkaszervizeknél tapasztalható megnövekedett várakozási idő és a csereautók hiánya is a bérlés felé tereli a sofőröket. Hiszen, aki autóval jár dolgozni és szállítja a családot, az nem tud heteket várni, míg végre megérkezik az új alkatrész a szervizbe.


„A munkába járók mellett a cégek is egyre gyakrabban kölcsönöznek a RentBenen keresztül, szeretik a rugalmasságot, hogy ha épp foglaltak a céges autók, akkor egy gyors kölcsönzéssel mégis el tud ugrani vidékre aznap, nem kell átszervezni az ügyféllel a találkozót. Budapesten található a legtöbb bérbe vehető gépjármű, és a bérlők száma is itt a legtöbb, de Pécsett, Szegeden és Debrecenben is van egy jó közösség bérbeadókból, illetve a legtöbb nagyvárosban folyamatosan nő a felhasználók száma” – fejti ki Laczi Barbara.2024 tavaszára már 43 hazai városban találunk bérelhető RentBenes autót, jövőre pedig több európai országban is szeretnének jelen lenni, valamint további fejlesztésekkel is készül a magyar csapat.