Jövő októberben újra ERC-futamot rendezhet Magyarország?

     Egy év kihagyás után újra rali Európa-bajnoki (ERC) futamot rendezhet Magyarország a Zempléni-hegységben és környékén jövő október 6. és 8. között.

    A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) péntek délután hozta nyilvánosságra az ERC 2023-as versenynaptárát, melyben a magyarországi viadal a sorozat zárófutamaként szerepel.

FIA European Rally Championship 2023

Date Country Event  Notes 
11-12 March 2023 Portugal Rally Serras de Fafe e Felgueiras Gravel 
05-06 May 2023 Spain Rally Islas Canarias Asphalt 
20-21 May 2023 Poland 79th Rally Poland Jr / Gravel 
17-18 June 2023 Latvia Tet Rally Liepãja Jr / Gravel 
07-08 July 2023 Sweden Royal Rally of Scandinavia Jr / Gravel 
29-30 July 2023 Italy Rally di Roma Capitale Jr / Asphalt 
19-20 August 2023 Czech Republic Barum Czech Rally Zlin Jr / Asphalt 
07-08 October 2023 Hungary Rally Hungary*Jr / Asphalt 

Jr: kvalifikációs verseny az FIA Junior ERC bajnokságra

* a WRC Promoter szerződésétől függően

VIDEÓ >>>


    “Hatalmas feladat és kihívás volt tizenhárom évnyi szünet után 2019-re visszahozni Magyarországra az Eb-futamot, de sikerrel jártunk, és nagyszerű versenyeket tudtunk rendezni. Az utolsó két esztendőt beárnyékolták a koronavírus-járvány miatt kialakult nehézségek, azt követően pedig egy sajnálatos hiba következményeként kikerültünk a versenynaptárból. Azt, hogy ilyen hamar vissza tudtunk kerülni az ERC naptárába, óriási sportdiplomáciai sikernek éljük meg, és ez arra is bizonyíték, hogy az ERC, a promóter és az FIA is szeretné a naptárban látni a magyar futamot, ami a korábbi években is az egyik ékköve volt az Európa-bajnokságnak” – mondta az MTI-nek Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke.


    A sportvezető hozzátette, mindent meg fognak tenni azért, hogy “méltó módon” hozzák vissza az ERC-viadalt Magyarországra: “Szeretném ezúton is megköszönni, hogy a kandidáló versenyünket nemcsak a rendezők, hanem a nézők, a szurkolók részéről is mindenki odaadóan segítette. Megkaptuk a novemberi Zemplén-raliról az FIA jelentését, amely szerint a szakemberek mindennel elégedettek voltak, ezért kijelenthető, hogy megmutattuk, ha mindenki összefog, akkor bármit elérhetünk.”


    Az Eb-sorozat 2023-ban nyolc futamból áll, és Portugáliában kezdődik, majd Spanyolország, Lengyelország, Lettország, Svédország, Olaszország és Csehország következik. A szezont záró magyar verseny külön megjelöléssel kapott helyet a naptárban, ami azt jelenti, hogy az esemény megrendezése már csak a promóteri szerződés aláírásától függ.