Júliusi havazás, vagy karácsonyi hőhullám?

A Ford ‘Időjárás-gyára’ bármikor, bármilyen időjárást képes szimulálni

 

A forró levegő úgy vibrál, ahogy a sivatagban szokott, alig pár méternyi távolságban viszont olyan hideg van, hogy hóembert lehetne építeni, miközben a szomszéd szobában ötös erősségű hurrikán tombol. Üdvözöljük az Időjárás-gyárban!

A Ford új, korszerű Környezeti Tesztközpontjában közös tető alatt átélhető a világ összes időjárása, ami lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy a legkíméletlenebb körülmények között teszteljék a fejlesztés alatt álló járműveket – legyen az akár az apró Ford KA+, akár a kéttonnás Ford Transit –, és a nap bármely szakában olyan időjárási körülményeket állítsanak elő, amilyenre éppen szükségük van.

A legmagasabb alpesi csúcsnál, a Mont Blanc-nál is nagyobb magasságok, 250 km/órát meghaladó szélsebességek, havazás, vakító napsütés, eső… ezek mind egyetlen gombnyomásra szimulálhatók az európai autóipari legfejlettebb környezeti tesztközpontjában.

A futballpályányi területen a mérnökök immár a világ bármely részére jellemző időjárásban autózhatnak – akár szaharai forróságra, akár szibériai hidegre, akár Costa Rica fullasztóan párás levegőjére van szükségük.

„A kíméletlen szimulációs tesztek hatalmas választéka lehetővé teszi, hogy a Ford-tulajdonosok magabiztosan vezessenek, hiszen jól tudják, hogy járművük bármely időjárási zónában megállja a helyét,” mondta Joe Bakaj, a Ford Európa termékfejlesztésért felelős alelnöke. „Ha ellátogatunk ennek az épületnek a négy sarkába, az olyan élmény, mintha a világ négy sarkát látogatnánk végig, és mérnökeink ezt is teszik minden nap és minden órában, hogy továbbra is olyan járműveket fejlesszenek, amelyek saját kategóriájuk legjobbjai.”

A 70 millió eurós beruházással létrehozott tesztközpontban működik az első olyan autóipari szélcsatorna, amelyben szimulálható a Mount Everest északi alaptáborának megfelelő 5200 méteres magasság, és egyben az első, ahol ilyen sokféle körülmény imitálható egyetlen helyen. A létesítményben emellett vannak termek, amelyek -40 fok alá hűthetők, illetve +55 fokig fűthetők, méghozzá akár 95 százalékos páratartalmú levegővel. A hőmérsékleti szélsőségeknek köszönhetően a Kölnben működő John Andrews Termékfejlesztési Központ egyszerre a legforróbb, leghidegebb és legnedvesebb hely Európában, sőt egyben Nyugat-Európa legmagasabban fekvő helyszíne is.

Az immár teljes kapacitással működő létesítményben a mérnökök tíz különböző járművel tudnak egyszerre dolgozni. A tesztek egyaránt kiterjednek a kényelemre, a biztonságra és a tartósságra, illetve az elektromos rendszerek, a fékek vagy a klímaberendezés működésére, az utánfutó-vontatásra, az utastér fűtésére és a forgalmi dugók idején előforduló helyzetekre. A mérnökök tanulmányozzák az erős széláram hatását a külső alkatrészekre, és ellenőrzik, hogy a jármű mennyire bírja az esőt és havazást – beleértve azt is, hogy különböző hőmérsékleteken milyen gyorsan jégteleníthető a szélvédő.

„A Ford Európa számára fontos beruházásnak számít a Környezeti Tesztközpont, ami segít majd a vállalatnak, hogy még sikeresebben fejlesszen járműveket a globális piacokra,” mondta el Bakaj.

A Ford összes járművét ebben a létesítményben tesztelik, ahol rendelkezésre áll három klimatikus szélcsatorna, egy nagy magasságú laboratórium, valamint négy, állítható hőmérsékletű tesztkamra, melyek közül egyben a levegő páratartalma is változtatható.

  • Az 1. számú szélcsatorna a forró/hideg környezeti tesztelésre szolgál. Az erős napsütés 28 darab, 4000 wattos égőkkel működő spotlámpa segítségével szimulálható, hogy a mérnökök ellenőrizhessék, milyen gyorsan hűthető le az utastér. A szélcsatornában az autó belső rendszereiből származó zaj is mérhető különböző sebességek, hőmérsékletek és páratartalom mellett, így még precízebben beállíthatják a fűtési rendszer, illetve klímaberendezés által keltett zajt.
  • A 2. számú szélcsatorna is alkalmas a forró/hideg környezeti tesztelésre. Ebben a szélcsatornában esőt és havazást is elő tudnak állítani, hogy vizsgálhassák az időjárás hatását a látási viszonyokra, a motor indítására, illetve az utastér felfűtéséhez szükséges időre.
  • A 3. számú szélcsatorna egy nagy magasságot szimuláló laboratórium, ahol a járművek akár 120 km/órás szélsebességig, illetve 5200 méteres magasságig tesztelhetők. A nagy magasságú hidegindítási és tartóssági tesztek révén garantálható, hogy a járműben használt folyadékok nem repesztik szét a csöveket a nagyobb belső nyomás miatt. A világszerte értékesített Fordok több mint felét 1000 méternél magasabban fekvő területeken használják.

„Látjuk, hogyan működnek az ablaktörlők sarkvidéki hőmérsékleteken és hogyan változik a motor teljesítménye extrém hidegben vagy forróságban, de még azt is megmérhetjük, mennyi hó hull a vezető fejére, amikor kinyitja az autó ajtaját. Ez a hely egy mérnök álma,” vélekedett Michael Steup, a Ford Európa Környezeti Tesztközpontjának projektmenedzsere.

A létesítmény összesen 11 megawatt áramot használ fel, ami elegendő lenne egy 2400 lakosú település ellátására. Az összes felhasznált áram környezetbarát és megújuló forrásból származik. A RheinEnergie vállalat tanúsítvánnyal rendelkező, fenntartható, skandináv forrásból származó áramot szállít a városban működő összes Ford-létesítmény ellátására.

Az izgalmas kölni tesztközpont mellett a Ford egyéb tesztlétesítményeket is működtet Európában, például Belgiumban a Ford Lommel Próbapályát, ahol kátyús tesztutakon, erős oldalszélben, illetve sós, vagy iszapos fürdőben, sártengerekben is kipróbálhatók az autók.