Karizmatikus formaterv – Ez a vadonatúj Hyundai i30 Fastback

 

  • A Hyundai i30 Fastback az első ötajtós kupé a kompakt autók kategóriájában.

  • A 2018 elejétől Európa-szerte a kereskedésekbe kerülő i30 Fastback jellegzetességei között megtalálható a Hyundai márkajegyének számító kaszkád hűtőmaszk, a süllyesztett, nagyvonalúan ívelt és a karosszériába integrált légterelőbe futó elegáns tetővonal, valamint a hangsúlyos C oszlop.

  • Az i30 Fastback demokratizálja a fejlett formatervet, mindenki számára elérhetővé téve a prémium tulajdonságokat.


A vadonatúj Hyundai i30 Fastback az i30 modellcsalád legújabb tagja, amely a jövő év elejétől lesz elérhető szerte Európában. Az új karosszériatípus tükrözi a Hyundai formaterv sajátos világát, miközben egy kifinomult csavarral elegáns karaktert is kap.
“Az i30 modellcsalád jelképezi a Hyundai márka DNS-ét Európában” – nyilatkozta Thomas A. Schmid, a Hyundai Motor Europe vezérigazgatója. „Az i30 Fastback az i30 modellcsalád legújabb tagja, egyedülálló, új megközelítést hozva ennek a népszerű szegmensnek. A modell kifinomult formája a prémium formatervet mindenki számára elérhetővé téve, megtestesíti filozófiánk lényegét. Az i30 Fastback a kompakt szegmens első elegáns ötajtós Hyundai kupéja, amely bizonyítja az innováció és a vásárlóink iránti elkötelezettségünket.”

Kifinomult körvonalak és karizmatikus arányok

Az i30 Fastback-et erős karosszéria és sportos, meghosszabbított vonalak jellemzik. A kaszkád hűtőmaszk magasságának lecsökkentésével az autó szemből nézve szélesebbnek és határozottabb formájúnak tűnik, a motorháztető pedig hangsúlyosabb. A hűtőrács alatt, alacsonyabban elhelyezett légbeömlő karizmatikus elülső részt kölcsönöz az i30 Fastback-nek. Az erős sarkok és a szögletes, süllyesztett motorháztető izmos, büszke megjelenést keltenek. A teljes LED-es nappali menetfény és a prémium sötét keretes fényszórók teszik teljessé az i30 Fastback elülső vizuális megjelenését.
“Az i30 Fastback teljes paradigmaváltást jelent. Mi vagyunk az első olyan tömegmárka, amely stílusos és kifinomult ötajtós kupéval lép a kompakt szegmensbe.” – magyarázza Thomas Bürkle, a Hyundai európai formaterv központjának főtervezője. „Az i30 Fastback tervezése során az i30 modellcsalád arányaival játszottunk: csökkentettük a kaszkádos hűtőrács magasságát, a tetővonalat pedig lesüllyesztettük. Az elegáns körvonal a nagyvonalúan ívelt, hátsó légterelő formája által még inkább hangsúlyossá válik. Csapatunk képes volt egy olyan letisztult formatervet létrehozni, mely a sportautó érzést a luxus szedán kényelmével ötvözi. Ezzel a kompakt autók felé irányuló innovatív megközelítéssel lehetőséget adunk a vásárlóinknak arra, hogy az i30 Fastback vezetésével képesek legyenek az önkifejezésre.”
Az i30 Fastback tipikus dinamikus sportkupé arányokat tükröző kifinomult körvonalakkal rendelkezik, köszönhetően az elegánsan lejtő tetővonalnak, a hosszú motorháztetőnek és az erőteljes karosszériának. A keskeny utasteret széles karosszéria veszi körül, melyet a széles kerékdobok még hangsúlyosabbá tesznek és erőt sugárzó megjelenést kölcsönöznek az autónak. A kerék kialakítását kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy az tökéletesen megfeleljen az i30 Fastback körvonalainak: elérhető különleges 18 colos könnyűfém keréktárcsákkal, valamint egyedi 17 colos könnyűfém keréktárcsákkal. Klasszikus autóipari tervezési szabályok alkalmazásával a tető 25 milliméterrel lejjebb került az ötajtós i30-éhoz képest – ezzel is kiemelve az utakon az autó széles megjelenését, javítva az aerodinamikát, valamint dinamikus látványt keltve.
Az utastér karcsú, hátrafelé elkeskenyedő formáját a könnycsepp alakja inspirálta. Továbbá, az utastér hátsó részét erős domború felülettel támasztja meg. Az autó hátuljára helyezett hangsúly testreszabott, határozott megjelenéssel ruházza fel az autót.
Az i30 Fastback karizmatikus körvonala a nagyvonalúan ívelt hátsó légterelőben végződik, mely a hátsó ajtóba integráltan és a hátsó lámpák irányába folytatódik. Az osztott felületek formája élénk szín-árnyék játékot kreál, drámai hatást adva az autónak. A C oszlopot és a hátsó szélvédőt a prémium szegmens inspirálta, így azok kifinomult formával rendelkeznek, támogatják az autó elkeskenyedő vonalát és dinamikus, erősen előre tartó mozgást sejtetnek.
Az i30 Fastback összesen 12 féle karosszéria színben kapható: három gyöngyházfényű változatban – Stargazing Blue, Micron Grey és Phantom Black, és hét metálfényű változatban – Clean Slate Blue, Intense Copper, Moon Rock, Fiery Red, Platinum Silver, Ara Blue és White Sand, valamint két alapfényezéssel – Engine Red és Polar White. A belteret illetően, a vásárlók az alábbi három színváltozat közül választhatnak: Oceanids black, Slate Grey vagy az új és egyedülálló Merlot red beltér.

Sportos vezetési dinamika

A Hyundai i30 modellcsalád vezetési dinamikáját szigorú feltételek mellett a híres Nürburgring “Nordschleife” pályáján tesztelték és a Hyundai európai tesztközpontjának mérnökei tökéletesítették.
Az i30 Fastback az i30 modellcsalád többi karosszéra változatához képest tartalmaz néhány lényeges különbséget. Az i30 ötajtós verziójához képest az i30 Fastback alváza 5 milliméterrel lejjebb került, emellett annak rugózása 15%-kal keményebb lett. Mindez dinamikusabb, agilisabb vezetési élményt nyújt, miközben megmaradt a magas szintű kényelem.
Az alacsonyabb tetőnek és alváznak köszönhetően az i30 Fastback összmagassága1425 milliméter, azaz 30 milliméterrel alacsonyabb, mint az ötajtós karosszériatípus, hangsúlyozva elegáns, dinamikus arányait. Meghosszabbított körvonalával az autó teljes hossza 4455 milliméter – vagyis 115 milliméterrel hosszabb, mint az ötajtós modell.

Kategóriájában kiemelkedő biztonsági csomag

A legújabb Hyundai SmartSense aktív biztonsági és vezetéstámogató technológiák alkalmazásával az i30 Fastback demokratizálja a technológiát az i30 modellcsalád többi tagjához hasonlóan. Az elülső ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCA), vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszerrel (DAW), fényszóró asszisztenssel (HBA) és aktív sávtartó rendszerrel (LKAS), az i30 kategóriája legjobb aktív biztonsági felszereltséget kínálja.
Az elülső ütközés elkerülő rendszerrel (FCA) felszerelt i30 Fastback kameraérzékelők használatával három fokozatban üzemel. Először fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt. Majd második lépésként, az ütközés veszélyének fokától függően működteti a fékeket, harmadik lépésként pedig a legnagyobb fékerőt fejti ki, hogy elkerülje az ütközést, illetve minél kisebb legyen a kár, ha az ütközés már elkerülhetetlen. A választható gyalogos felismerő rendszer az elülső radarkészülék segítségével igyekszik elkerülni a gyalogosokkal való ütközést illetve annak következményeit csökkenteni.
A vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer (DAW) egy, a vezetőt védő funkció, amely figyeli, hogy miként vezet a gépjárművezető és megpróbálja észlelni, ha felelőtlen, vagy fáradt, ezzel elkerülhetővé téve az esetleges baleseteket.
A Stop & Go rendszerrel felszerelt intelligens sebességtartó automatika (SCC S&G-vel) a beállított sebességet és követési távolságot megtartva halad az előttünk lévő másik jármű mögött, és 180 km/óra sebességig automatikusan gyorsít, illetve lassít. Amikor a forgalom leáll, akkor a Stop & Go rendszer mindaddig fékez, amíg az autó teljesen meg nem állt, majd amikor megint tiszta az út, addig gyorsít, amíg el nem éri a kívánt sebességet.
A holttérfigyelő ütközéselkerülő rendszer (BCW) figyeli a hátsó sarkokat és, ha másik jármű tűnik fel, a külső tükrökön elhelyezett fényjelzéssel figyelmeztet.
A hátsó keresztirányú ütközéselkerülő rendszer(RCCW) a rosszul belátható, szűk helyről való kitolatáskor a  a keresztirányú forgalomra figyelmeztető fény- és hangjelzéssel riasztja a vezetőt, így csökkentve az esetleges ütközés veszélyét.
Az aktív sávtartó rendszer (LKA) a jármű helyzetének érzékelése segítségével riasztja a vezetőt, ha 60 km/h sebesség felett nem biztonságos mozdulatokat végez. Előbb fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, majd korrigáló kormánymozdulatot tesz, hogy a járművet visszairányítsa a biztonságos helyzetbe.
Az intelligens sebességkorlátozásra figyelmeztető (ISLW) rendszer azonnal észleli a közúti sebességjelző táblákat és valós időben jelzi ki az éppen érvényes sebességkorlátozást. Az információ mind a navigációs rendszer kijelzőjén és a TFT kijelzőn is megjelenik.
A fényszóró asszisztens (HBA) az szembejövő és az ugyanabban a sávban előttünk haladó járműveket észleli sötétben és a megfelelő ponton tompított fényre vált, hogy a többi gépjárművezetőt ne vakítsa el a fény. Amikor nem észlel más járművet, a HBA automatikusan megint felkapcsolja a távolsági fényszórót, hogy a vezető minél nagyobb területet belásson.

Okos kapcsolódási funkciók

Az i30 Fastback opcióként nyolc hüvelykes, érintőképernyős, új generációs navigációs rendszert kínál használóinak olyan korszerű csatlakozási lehetőségekkel, mint az Apple CarPlay és az Android Auto. Mindkét rendszer lehetőséget kínál az autó használóinak arra, hogy csatlakoztassák okoseszközeiket és a képernyő segítségével zenét hallgassanak, telefonáljanak vagy használják a navigációs funkciókat. A navigációs rendszer a fentieken túl tartalmaz még egy ingyenes hétéves előfizetést a LIVE szolgáltatásokra, amelyek valós időben frissített információkat kínálnak az időjárásról, a forgalomból és a sebességmérő kamerákról, valamint érdeklődésnek megfelelő internetes keresési lehetőséget. Az i30 Fastback továbbá elérhető az okostelefonok töltéséhez a Qi szabványnak megfelelő vezeték nélküli töltőrendszerrel.
A vásárlók különböző audio lehetőségek közül választhatnak: szabvány monokróm öt hüvelykes Bluetooth-kapcsolattal rendelkező rádió vagy öt hüvelykes kapacitív LCD érintőképernyővel, dinamikus terelővonalakkal és integrált hátsó kamerával ellátott hangrendszer.

Dinamikus és hatékony motorválaszték

Az i30 Fastback motorválasztéka két kisméretű turbó feltöltésű benzinmotorból áll, melyek az i30 sorozattal újonnan kerültek a piacra.
A vásárlók a 1.4 T-GDI turbó feltöltésű négyhengeres 140 lóerős motor vagy az 1.0 T-GDI turbó feltöltésű háromhengeres 120 lóerős motor közül választhatnak. Az 1.4-literes T-GDI benzinmotor hatsebességes kézi váltóval vagy hétsebességes duplakuplungos sebességváltóval (7DCT) érhető el, mely választási lehetőséget teremt a teljesen automata vezérlés és a kézi sebességváltás között. Az 1.0 T-GDI-t hatsebességes kézi váltóval (6MT) kínálják. A megnövelt hatékonyság érdekében mindkét motor az alapfelszereltségű integrált Stop and Go (ISG) rendszerrel érkezik. Az i30 Fastback hajtásláncainak választéka tovább bővül egy újonnan kifejlesztett, gazdaságos 1.6-literes négyhengeres turbó feltöltésű dízelmotorral, amely kétféle teljesítménnyel lesz érhető: 110 lóerős változatban és egy ‘nagy teljesítményű’ 136 lóerős változatban. Mindkét verzió hatsebességes kézi váltóval (6MT) és hétsebességes duplakuplungos sebességváltóval (7DCT) lesz elérhető.

Európában készült

Az Európában tervezett, fejlesztett, tesztelt és gyártott harmadik generációs Hyundai i30 modellek a Hyundai i30 modellcsaládjának európai DNS hordozói. Arra az infrastruktúrára épülnek, melyet a Hyundai az elmúlt 25 év során fejlesztett ki Európában. Az i30 első generációjának 2008-as bemutatása óta több mint 800 ezer eladott autóval Európában, a Hyundai célja az i-sorozat sikerének további növelése.
***
Az Hyundai i30 Fastback homologizációja még nem történt meg. A homologizációra az európai bevezetés részeként kerül sor.
***