Kettős Toyota-győzelem az USA leglátványosabb motorsport-szériáiban

A NASCAR két kategóriájában is egyéni bajnoki címet szereztek a Toyota pilótái. A győzelem édes, bár mindkét esetben számítani lehetett rá.

A napokban arról számoltunk be, hogy Martin Truex Jr. szabadidejében őrülten látványos Toyota Camryket konfigurál, most viszont a 37 éves versenyző ennél fajsúlyosabb eredménnyel került címlapra. Megnyerte ugyanis a 2017-es Monster Energy NASCAR Cup bajnokságot – a NASCAR széria királykategóriáját –, és ezzel három év alatt a második egyéni aranyérmet hozta el a Toyotának (az elsőt 2015-ben érdemelte ki Kyle Busch) ebben az osztályban.

Truex Jr. igazi sportemberhez méltóan úgy nyilatkozott, nem őt, hanem a csapatot illeti a dicsőség: „Remek stratégiát választottak, gyakorlatilag a kezembe adták a győzelmet, nekem csak arra kellett ügyelnem, hogy megtartsam.” Bár saját bevallása szerint voltak rossz időszakok, és nem gondolta volna, hogy eljön ez a nap, valójában a Toyota remekül teljesített a szériában. Idén sorban másodszor szerezte meg a konstruktőri trófeát, az évadban összesen 16 futamgyőzelmet tudhatott magának, a Camryk a bajnokság legjobb eredményével összesen 5757 körön át vezették a mezőnyt.

Miközben Truex Jr. és csapata ünnepelt, a NASCAR Camping World Truck szériában is bajnokot avattak: Christopher Bell és Toyota Tundrája nyerték az idei pickup-pályaverseny-sorozatot, amelyben aszfaltra simuló pickup(szerű) versenyautók kergetik egymást az oválpályán. A Kyle Busch Motorsports csapat pilótája mindössze 22 évesen lett bajnok. A Toyota Racing Development amerikai vezetői szerint rendkívüli jövő áll a fiatalember előtt, aki így kommentálta győzelmét: „Azt mondanám, mindig is arról álmodtam, hogy NASCAR bajnok legyek, de mivel soha nem hittem, hogy ez lehetséges, nem is igazán álmodoztam erről.”

Ahogy a Monster Energy szériában, itt is megszerezte a konstruktőri bajnoki címet a Toyota – méghozzá sorrendben ötödször.

Fotók: racingnews.co, soumilarora.com, toyotaracing.com