Közlekedési változások Budapesten az augusztus 20-i hosszú hétvégén

Az Államalapítás Ünnepén, 2019. augusztus 20-án (kedden) és az ahhoz kapcsolódó rendezvények miatt már 17-én (szombaton), 18-án (vasárnap) és 19-én (hétfőn) is számos, a budai és a pesti fő közlekedési útvonalat, valamint Duna-hidat érintő útlezárás és közösségi közlekedési változás lép életbe Budapesten. Ezeken a napokon – különösen 20-án – a belvárost közösségi közlekedéssel érdemes megközelíteni: a BKK a kötöttpályás járatok igénybevételét, kiemelten az M1-es, az M2-es, az M4-es, valamint az augusztus 20-án egész nap Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedő M3-as metró használatát ajánlja. A Lánchidat augusztus 16-án késő estétől 21-én hajnalig, a Margit hidat és az Erzsébet hidat várhatóan csak a tűzijáték estéjén zárják le a forgalom elől. Az augusztus 20-ai tűzijáték előtt és után a metró-, a HÉV-, a villamos-, a busz- és a trolibuszvonalakon a sűrűbben induló járatok segítik majd a kényelmesebb utazást. Az ünnepi hétvégén az útlezárások miatt számos busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon jár, ezért a hosszú hétvégén érdemes utazását a BKK FUTÁR alkalmazás használatával megtervezni: a BKK utazástervezője az ünnepi forgalmi rend idején is az optimális útvonalat ajánlja fel úti célja eléréshez.

Hivatalos ünnepi programok, rendezvények, azok megközelítési lehetőségei

Augusztus 20-án, kedden, és a kapcsolódó hosszú hétvége megelőző napjain számos rendezvényt tartanak Budapesten az Államalapítás Ünnepe alkalmából. A hivatalos programokról az augusztus20.kormany.hu oldal nyújt részletes tájékoztatást. A Kossuth Lajos téren 20-án délelőtt a hagyományos tisztavatásra kerül sor. Délután és koraeste a budai Várban ökumenikus kenyéráldást és aratóünnepet rendeznek, míg a Szent Jobb körmenet a szokásos Szent István Bazilika–Széchenyi István tér–Szent István Bazilika útvonalon halad. Ezt követően 21 órakor kezdődik a tűzijáték. A Budai Várban idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a Várkert Bazárban és környékén pedig a Magyar Ízek utcája és változatos családi programok várják a látogatókat.

Ünnepi tűzijáték a Duna-parton

Az ünnepi tűzijáték augusztus 20-án, hétfőn este 21:00-kor kezdődik és körülbelül 21:30-ig tart. A BKK a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalon a járműveket és több, a belváros felé tartó villamos- és buszjáratot, valamint gyakrabban közlekednek a H5-ös és a H7-es HÉV szerelvényei. A tűzijáték idejére, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől. A tűzijáték helyszínét elsősorban a sűrűbben közlekedő metrókkal, a belvárosi csomópontokból gyalogosan érdemes megközelíteni.

Hazafelé úton szintén érdemes a metróvonalak egyikét igénybe venni; biztonsági okokból azonban lezárhatják az M1-es metró Vörösmarty tér, Deák Ferenc tér, az M2-es metró Deák Ferenc tér, Kossuth Lajos tér és Batthyány tér, az M3-as metró Ferenciek tere és Deák Ferenc tér, valamint a H5-ös HÉV Batthyány tér állomását; ilyen esetben célszerű egy másik, közeli állomást választani. 21:30 és 23 óra között – a kényelmesebb hazautazás érdekében – a belvárosból közlekedő járatok sűrűbben követik majd egymást.

Magyar Ízek utcája, családi programok a Várkert Bazárban és környékén, koncertek a Clark Ádám téren

A Magyar Ízek Utcája gasztronómiai esemény, valamint a Várkert Bazárbeli és -környéki családi programok és koncertek helyszíne leggyorsabban a Döbrentei térről vagy a Batthyány tér felől gyalogosan közelíthető meg.

Katonai tiszteletadás és tisztavatás a Kossuth Lajos téren

A Kossuth Lajos téren augusztus 20-án 8:00-tól tartják az állami ünnepséget, valamint a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményét, a tisztavatást. A teret az M2-es metróval vagy a (Közvágóhíd felől csak a Széchenyi rakparti ideiglenes végállomásig közlekedő) 2-es villamossal célszerű megközelíteni.

Ünnepi szentmise és Szent Jobb Körmenet a Bazilikában és környékén

Augusztus 20-án délután 17 órától Ünnepi Szentmisét tartanak a Szent István Bazilikánál, amely a leggyorsabban az M1-es metró Bajcsy-Zsilinszky út állomásától, illetve az M2-es és az M3-as metró Deák Ferenc tér, illetve az M3-as metró Arany János utca állomásától gyalogosan közelíthető meg. A hagyományos Szent Jobb Körmenet a Szent István térről indul, és oda is érkezik vissza.

Közúti és gyalogos forgalomkorlátozások

Az augusztus 20-i hosszú hétvégi rendezvények és előkészületei miatt számos fővárosi fő közlekedési útvonalat lezárnak a gépjárműforgalom elől. Már augusztus 16-a, péntek estétől lezárják a Lánchidat, valamint a Várkert Bazár környéki utcákat, az Alagutat és a Fő utcát is a Halász utcától. Az elmúlt évekhez hasonlóan lezárják az alsó rakpartokat: a Budai alsó rakpartot a Margit híd és Petőfi híd közötti szakaszon, míg a pesti alsó rakpartot a Havas utcától szintén a Margit hídig 20-án, hétfőn 7 órától 21-én, szerdán hajnalig.

Forgalomkorlátozások a Várkert Bazár környékén

A Várkert Bazárnál és a Clark Ádám téren zajló programok miatt lezárják a közúti forgalom elől

–          augusztus 16-án, pénteken 20:00-tól 21-én, szerdán 6:00-ig az I. kerületben az Öntőház utcát teljes hosszában, a Lánchíd utcát teljes hosszában, az az Ybl Mikós teret, a Lánchíd utcai parkolót, az Apród utcát teljes hosszában, a Fátyol utcát teljes hosszában, a Fogas utcát teljes hosszában, a Várkert rakpartot teljes hosszában, a Döbrentei utcát teljes hosszában, az Attila utat a Döbrentei tértől az Apród utcáig, az Apród utcát és a Döbrentei utcát teljes hosszában,

–          augusztus 16-án, pénteken 22:00-tól 21-én, szerdán 6:00-ig a Lánchidat, a Clark Ádám teret, az Alagutat, az Alagút utcát az Attila utcától az Alagútig, a Fő utcát a Halász utcától a Clark Ádám térig és a Ponty utcát a Fő utcától a Kapucinus utcáig.

A gyalogosforgalom elől is lezárják

–          a Lánchidat augusztus 20-án, kedden 17:00-tól 23:00-ig, valamint

–          az Erzsébet hidat 20-án, kedden 18:00-tól 23:00-ig.

Forgalomkorlátozások a budai és a pesti rakpartokon

Lezárják a forgalom elől augusztus 20-án, kedden 7:00-tól 21-én, szerdán 6:00-ig

–          a Budai alsó rakpartot a Bertalan Lajos utcától az Üstökös utcáig, valamint

–          a Pesti alsó rakpartot a Havas utca és a Margit híd északi felhajtója között.

Forgalomkorlátozások a Kossuth Lajos tér környékén

A Kossuth Lajos téri katonai tiszteletadás és tisztavatás miatt augusztus 20-án 6:00 és 12:00 között lezárják a közúti forgalom elől az V. kerületi

–          Széchenyi felső rakpartot a Markó utcától a Kossuth Lajos térig,

–          Alkotmány utcát a Szemere utcától a Kossuth Lajos térig,

–          Vaykay utcát az Alkotmány utcától a Szalay utcáig,

–          Szalay utcát a Honvéd utcától a Kossuth Lajos térig,

–          Balassi Bálint utcát a Markó utcától a Kossuth Lajos térig,

–          Vértanúk terét,

–          Nádor utcát a Garibaldi utcától a Vértanúk teréig,

–          Báthory utcát a Vértanúk terétől a Szemere utcáig.

Forgalomkorlátozások a Szent Jobb körmenet idején

A Szent Jobb körmenet miatt augusztus 20-án, kedden lezárják a forgalom elől

–          14:00-tól 20:00-ig

o   a Szent István Bazilika oldalán található szervizutakat,

o   a Szent István teret,

o   a Hercegprímás utcát az Arany János utca és a József Attila utca között,

o   a Sas utcát az Arany János utca és a József Attila utca között,

o   a Bajcsy-Zsilinszky út Deák Ferenc tér irányú útpályájának szélső forgalmi sávját az Arany János utca és a József Attila utca között.

–          14:00-tól 23:00-ig a József Attila utcát a Bajcsy-Zsilinszky út és a Széchenyi István tér között, valamint a Széchenyi István teret.

–          17:00-tól 20:00-ig a körmenet útvonalát: Szent István tér–Zrínyi utca–Október 6. utca–József Attila utca–Széchenyi tér–Akadémia utca–Arany János utca–Sas utca–Szent István tér. A lezárt útszakaszokat a menet elhaladásával folyamatosan visszaadják a forgalomnak.

További forgalomkorlátozások a tűzijáték miatt

Az augusztus 20-i tűzijáték miatt 19:00-tól 22:30-ig forgalomkorlátozások várhatóak a Margit híd–Szent István körút–Bajcsy Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút–Szabadság híd–Szent Gellért tér–Kelenhegyi út–Szirtes utca–Sánc utca–BAH-csomópont–Alkotás utca–Széll Kálmán tér–Margit körút–Tölgyfa utca–Margit híd által határolt területen belül.