Kristályüveg és origami a Lexus LS utasterében

A legfinomabb japán kézműves hagyományok elevenednek meg a Lexus új generációs zászlóshajójának utasterében. Az LS szedán ajtaját különleges varrású szövet és nemes kristályüveg borítja.

A Lexus nem csupán saját zászlóshajójaként, hanem a japán kézműves értékeket és hagyományokat őrző és ápoló modellként tekint a mindenkori LS szedánra. A csúcsmodell már előző generációjában is különleges, soha nem látott bőr- és fabetétekkel ejtette ámulatba a világot, az aktuális széria pedig valóban egyedülálló, a szigetország kultúrájában gyökeredző stíluselemekkel debütált.
Az origami, azaz a papírhajtogatás művészete több mint háromszáz éves múltra tekint vissza; ezeket a jellegzetes, síklapokból felépülő térbeli alakzatokat modellezi a Lexus ajtókárpitozása. A panelek mintázatát először papírból hajtogatták meg origami-mesterek, megragadva a Lexus „L” motívumát, majd ennek alapján tervezték meg és készítették el a szövetkárpitot. A felület térbeli formáival nemcsak tapintásra kínál különleges élményt, de az autó mozgásával, a nap járásával és a beeső fény szögének változásával folyamatosan más és más arcát mutatja, és megint más a hatás, ha éjjel, az utastér hangulatvilágításának a szintén hagyományos japán lámpásokat idéző fénye vetül rá.
Stílusában ugyanúgy illeszkedik ehhez az origami-panelhez, mint a Lexus hűtőmaszkjának geometrikus rácsszerkezetéhez a belső kilincset körülölelő felület. A Kiriko üvegművesek évszázados tudását felhasználva megalkotott bonyolult mintázat a fény és az árnyék ritmusos váltakozásával teremt különleges hatást. A Lexus által megbízott Takumi kézműves mesterek hosszas kísérletezgetéssel jutottak el ahhoz a mintázathoz, amely minden irányból tökéletes összhatást mutat az LS utasterében.
Az így megtervezett, összetett, háromdimenziós felületet digitálisan beszkennelték, majd a legmodernebb üveggyártási technológiák segítségével reprodukálták, hogy aztán a kézműves mesterek az üveget kézzel csiszolva, tradicionális eljárásokkal edzve tegyék azt esztétikai és biztonsági szempontból egyaránt tökéletessé.

Az így kapott végeredményről az alábbi videóból tudhat meg többet: https://www.youtube.com/watch?v=PWj0V-GuY8U
A Kiriko üvegművészek aprólékos munkáját pedig az alábbi videóban ismerheti meg közelebbről: https://www.youtube.com/watch?v=o472Ozt5kJ8