Nehezen kerülhetőek el a barcelonaihoz hasonló támadások

Habár Spanyolországban az elmúlt években nem volt példa terrortámadásokra, a csütörtöki, 14 halálos áldozatot és mintegy 130 sebesültet (köztük egy magyart) követelő barcelonai gázolás ráébresztette az embereket arra, hogy nem teljesen védettek a merényletekkel szemben – írta a spanyol média pénteken.

Egyes sajtóorgánumok szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az elmúlt 13 év legbrutálisabb spanyolországi támadásának számító csütörtöki gázolásos merényletet éppen Katalónia autonóm közösség székhelyének, Barcelonának a szívében követték el.

Az El Público című spanyol internetes lap például arról ír, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen kiéleződtek az ellentétek a katalán kormány és a spanyol belügyminisztérium között, mert a katalán rendőrség továbbra sem fér hozzá a Terrorizmus és Szervezett Bűnözés elleni Központi Hírszerzés adataihoz és forrásaihoz. Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter egyebek között azt sem engedélyezte a katalán rendőrségnek, hogy tagja legyen az európai uniós rendőri együttműködést koordináló Europol szervezetnek.
A La Vanguardia című katalán napilap szerint a barcelonai hatóságok egyszerűen nem tanultak a nizzai, a berlini, vagy például a londoni merényletek példájából. A La Vanguardia szerint “nehéz megérteni”, hogy a terroristák által újabban több európai merénylet során alkalmazott gázolásos módszer ellen a helyi hatóságok miért nem tudtak legalább néhány, az autók behajtását megakadályozó oszlopot vagy akadályt kihelyezni a Barcelona egyik legforgalmasabb, a turisták és helyiek körében is az egyik legnépszerűbb La Rambla sétálóutca különböző részeire.

A nemzetközi sajtó szerint a csütörtöki támadás jelképesen a nyugati életmód ellen elkövetett merénylet volt. A spanyol média közben arra figyelmeztet, hogy a barcelonaihoz hasonló merényletek elkerülése vagy kivédése nem lehetséges teljesen.

Az El País című spanyol lap szerint a terrorizmus tudatosan választja ki ellenségeit, és most egy olyan várost választott, amely szinte egyedülálló módon biztosít nyitott, demokratikus és sokszínű teret az emberek számára, a radikalizmus célja pedig pontosan ennek a térnek a lerombolása.
Spanyolországban utoljára 2004-ben követtek el terrortámadást: néhány perces eltéréssel tíz pokolgép robbant a főváros pályaudvarain és vonatokon. Ez volt minden idők legvéresebb terrortámadása. A robbantásokban közel kétszázan haltak meg, és csaknem kétezer ember megsérült.
Az El País szerint az, hogy 2004 óta először most csütörtökön fordult elő terrortámadás az országban, részben a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálat munkájának köszönhető, ugyanakkor azt is mutatja, hogy ők sem képesek mindig minden esetleges merényletre felkészülni. A napilap szerint fontos, hogy az emberek ne veszítsék el bizalmukat a hatóságok iránt, a hatóságoknak pedig szorosabb együttműködésre és a szervei közötti nagyobb információcserére van szükség, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a csütörtökihez hasonló további esedékes terrortámadásokat.
Az El Mundo című napilap spanyol szakértőkre hivatkozva azt írta: az elmúlt időszak megfigyelései alapján megállapítható, hogy Katalóniában a többi autonóm közösséghez képest lényegesen gyorsabban terjed a radikális dzsihadista eszme. Ennek egyik oka az, hogy az átlagoshoz képest több muszlim él Katalóniában, és a helyi mecsetek nem tartoznak a hatóságok felügyelete alá. “Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy Barcelona, a fővárossal, Madriddal és az észak-afrikai exklávékkal, Ceutával és Melillával egyetemben egyike azoknak a városoknak, ahol a legtöbb a radikális iszlamizmus leginkább elterjedt irányzatának számító szalafizmus követőinek a száma” – írja az El Mundo.

A lap szerint ugyanakkor a folyamathoz azok a katalán politikusok is hozzájárulnak, akik “inkább Katalónia Spanyolországból való kiválásával foglalkoznak” ahelyett, hogy a közbiztonsággal törődnének.

A legtöbb spanyol újság egyetért abban, hogy a fájdalmas tragédia ellenére Spanyolországnak nyitott országnak kell maradnia és továbbra is aktívan ki kell vennie a részét a terrorizmus és a barcelonai merényletet (is) magára vállaló Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcból.
A terrorista “gyilkosoknál és az őket támogatóknál is hangosabban kell hirdetnünk azt, hogy nem fogják elérni céljaikat, nem hajolunk meg előttük, és minden áldozatért visszavágunk, folytatjuk a harcot” – írta a La Razón című napilap kommentárjában.