Különleges vezetési élménnyel hódít az RX

A Lexus ikonikus nagyméretű SUV-ja, az RX új generációval jelentkezett, a japán mérnökök pedig mindent megtettek, hogy a korábbi generációkhoz hasonlóan ne csupán a környezetbarát hajtás, a high-tech biztonsági és audiorendszerek, vagy épp a futurisztikus, letisztult formavilág ejtse rabul a prémium crossoverek szerelmeset, hanem a modell által kínált lenyűgöző vezetési élmény is.

A Lexus RX új generációja esetében a fejlesztők célja a menetteljesítmények javításakor nemcsak a teljesítmény növelése volt, a szempontok közt szerepelt a vezetési élmény és a vezető valamint az autó közötti összhang tökéletesre csiszolása is. A kitűzött célok eléréséhez kulcsfontosságú volt a merevebb karosszéria-szerkezet megalkotása, amit elsősorban a ponthegesztések és a szerkezeti ragasztók eddiginél bőségesebb alkalmazásával értek el. Kis mértékben változott a futómű is. Az alább bemutatásra kerülnek azok a jellemzők, amelyek gondoskodnak arról, hogy a modell a kategóriájában is egyedülálló vezetési élményt nyújtson.

Merev karosszériaszerkezet

A Lexus mérnökei megkeresték azokat a stratégiailag fontos területeket a küszöbökön, a hátsó kerékjáratokon valamint a padlólemezen, ahol a további ponthegesztések és szerkezeti ragasztások szilárdabb karosszéria-szerkezetet eredményeznek. Összességében további 4,2 méternyi szerkezeti ragasztót használtak fel és további 14 ponton ponthegesztettek. A karosszériaelemek tökéletesebb illeszkedése mind a vezetési élményt, mind pedig a stabilitást javítja. Az RX szerkezeti integritását lézeres csavarhegesztéssel is növelték, emellett nagy szakítószilárdságú acélokat használtak a kulcsfontosságú pontokon, mint például az alsó merevítők és az A- és B-oszlopok. Az ún. “gyűrűs vázszerkezet” technika az első és hátsó ajtók körüli erősebb szakaszok előállítására alkalmas, míg hátul a több ponthegesztés járul hozzá a fokozott szilárdsághoz és a stabilabb irányíthatósághoz. Ezek a módosítások nem csupán jobb vezethetőséget és csendesebb utasteret eredményeznek, de a padlólemez fokozott szerkezeti merevségéhez is nagyban hozzájárulnak.

Zseniális felfüggesztés

A futómű és a lengéscsillapítók változtatásaival az új RX könnyebb kezelhetőséget és fokozott vezetési élményt nyújt. A felfüggesztés szilárdságának növelése elsőrendű fontosságú volt: az erősebb kerékcsapágyak az irányíthatóságnak is jót tesznek. Az üreges hátsó kanyarstabilizátor könnyebb az eddiginél, miközben csökkenti a kanyarodási oldaldőlést és az alulkormányzottságot. A vastagabb kanyarstabilizátorral puhábbak lehetnek a rugók, amitől közvetlenül javul a menetkényelem is. A hátsó felfüggesztés rugóit és szilentjeit úgy méretezték, hogy tökéletesen illeszkedjenek az első felfüggesztés viselkedéséhez. Az RX felfüggesztése elől MacPherson, hátul pedig kettős keresztlengőkaros felépítésű – ez a konstrukció kanyarodásnál extra stabilitást kínál, miközben általánosságban jobb vezethetőséget eredményez.

Okos súrlódásszabályozó rendszer

Az első és hátsó lengéscsillapítókba épített, új súrlódásszabályozó rendszer még a kissé egyenetlen felületeken is egyenletes haladást biztosít és javítja a kormányzási pontosságot. Az eszköz a lengéscsillapítókon belül helyezkedik el, gumi peremével tompítja azokat a nagyfrekvenciás rezgéseket, amelyek az útfelszín apróbb egyenetlenségeiből adódnak és hidraulikus úton csak nehezen lennének csillapíthatók.