A Lexus Design Award zsűrije

Sir David Adjaye / Építész

Sir David Adjaye az Adjaye Associates elnöke és alapítója. Széles tartományban mozgó inspirációi, zseniális anyaghasználata, valamint szobrászati tudása miatt a ghánai szülőktől Tanzániában született Adjayét komoly művészi érzékenységgel és látásmóddal megáldott építészként emlegetik. Eddigi legnagyobb projektje az 540 millió dolláros Smithsonian Afrikai-Amerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeuma, ami 2016 őszén nyílt meg Washington DC-ben. A megnyitóról a The New York Times az év kulturális eseményeként számolt be. 2017-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, és ugyanebben az évben a TIME magazin az év 100 legnagyobb hatású embere közé választotta.

Shigeru Ban / építész

1957-ben született Tokióban. Diplomáját a Cooper Union-on szerezte. 1982-ben az Arata Isozaki & Associates-nél kezdett dolgozni. 1985-ben megalapította a Shigeru Ban Architects céget. 1995-ben az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) lett tanácsadója. Ugyanabban az évben katasztrófakár-enyhítési céllal létrehozta a Voluntary Architects’ Network nevű civil szervezetet (VAN). Kiemelt munkái a Nicolas G. Hayek Center, a Centre Pompidou-Metz, valamint az Oita Prefecture Art Museum. Számos elismerésben részesült, többek között elnyerte a Francia Építészeti Akadémia aranymedálját (2004), az Arnold W. Brunner építészeti emlékdíjat (2005), az AIJ fődíját (2009), a Müncheni Műszaki Egyetem díszdoktori címét (2009), a Francia Művészetek és Bölcsészettudományok Rend tiszti fokozatát (2010), az Auguste Perret díjat (2011), a japán Kulturális Ügyekért Felelős Minisztérium művészeti díját (2012), a Francia Művészetek és Bölcsészettudományok Rend parancsnoki fokozatát (2014), valamint JIA nagydíjat (2016). 2001. és 2008. között professzorként dolgozott a Keio Egyetemen, 2010-ben vendégprofesszorként a Harward Egyetem GSD karán és a Cornell Egyetemen, jelenleg pedig 2011 óta a Kyoto University of Art and Design-on tevékenykedik professzorként, illetve 2015 óta vendégprofesszorként a Keio Universityn. 2014-ben elnyerte a Pritzker-díjat.

Paola Antonelli / a MoMA vezető kurátora

Paola Antonelli a Museum of Modern Art Architecture & Design részlegének vezető kurátora, valamint a MoMA kutatás és fejlesztés részlegének alapító igazgatója. Életcélja, hogy széles körben megértesse és elismertesse a dizájn világunkra gyakorolt, pozitív hatásait. Munkája során a formatervezés és mindennapi tapasztalásaink kapcsolatát vizsgálja, nagy figyelmet szentelve azoknak a tárgyaknak és tevékenységeknek, amelyek gyakran elkerülik a figyelmünket. Elkötelezetten kutatja a dizájn, az építészet, a művészet, a tudomány és a technológia találkozásának lehetőségeit. Számos bemutatón vett részt kurátorként, könyveket írt, valamint világszerte előadásokat tartott. Tanulmányait a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, illetve Harward Egyetem GSD karán folytatta, továbbá részt vett a School of Visual Arts in New York MFA programjaiban. Jelenleg a ’111 ruhadarab, amely megváltoztatta a világot’ témájú kiállításon dolgozik. Két új, szerkesztés alatt álló könyve a Design Bites, amely ételeket, mint dizájn-példákat mutat be a világ minden tájáról, illetve egy saját esszégyűjtemény a kortárs dizájn különböző területeiről.

Birgit Lohmann / a designboom főszerkesztője

Birgit Lohmann Hamburgban született, Firenzében tanult ipari formatervezést, majd 1987-ben Milánóba költözött, és azóta is ott él és dolgozik. Több olasz építésznek és vezető formatervezőnek dolgozott dizájnerként és termékfejlesztési menedzserként. Az igazságügyi minisztériumnál és több nemzetközi aukciós háznál dizájntörténészi feladatokat látott el. Kutatóként és oktatóként számos ipari formatervezési szemináriumot vezetett neves egyetemeken. 1999-ben többedmagával megalapította a designboom magazint, ahol jelenleg főszerkesztőként, oktatási programvezetőként a nemzetközi kiállítások kurátoraként dolgozik.

Alice Rawsthorn / dizájn szakíró

Alice Rawsthorn díjnyertes dizájnkritikus, aki már több mint egy évtizede ír dizájnról a New York Times olvasóinak. Legújabb könyve, a ’Hello World: Where Design Meets Life’ a dizájn hatását vizsgálja múltbéli, jelenbéli és jövőbeli életünkre. Következő könyve, az A Field Guide to Design, 2018 tavaszán jelenik meg, és napjaink formatervezését méri fel. Olyan nemzetközi eseményeken tartott előadásokat a formatervezésről, mint a TED, vagy a Davosi Világgazdasági Fórum éves rendezvénye. A Londonban élő Alice a Chisenhale Galéria és a Michael Clark Company modern tánccsoport kurátori testületének tagja, valamint a Whitechapel Galéria kurátora. A formatervezés és a művészetek terén tett szolgálataiért a Brit Birodalom Rendjének tagjai közé választották.

Yoshihiro Sawa / a Lexus International elnöke

Yoshihiro Sawa a Kiotói Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki és formatervezői diplomát. 1980 óta a Toyota Motor Corporation munkatársa, ahol több, a formatervezéshez kötődő munkakörben, például a tervezési részleg globális formatervezésért felelős vezetőjeként is dolgozott. 2017 áprilisában nevezték ki a Lexus International elnökévé.

A LEXUS DESIGN AWARD

Az először 2013-ban megrendezett Lexus Design Award egy nemzetközi dizájnverseny a világ minden tájáról érkező, feltörekvő alkotók számára. A verseny a dizájnerek és alkotók támogatásával előmozdítsa a társadalmat érintő olyan ötletek megvalósulását, amelyek a jövőt jobb irányban alakítják. A verseny egyúttal egyedülálló lehetőséget teremt négy döntősnek, hogy mentoráltként nemzetközileg elismert dizájnerekkel dolgozhassanak együtt, terveikből prototípust készíthessenek, és azokat a nemzetközi dizájn legrangosabb eseményein állíthassák ki.

A LEXUS

1989-es színre lépése óta a Lexus világszerte közismertté vált kiváló minőségű termékeiről és ügyfelei példás kiszolgálásáról. A Lexus piacvezető hibridautó-gyártó a luxusmárkák között; termékei az innovatív technológia és az utánozhatatlan luxus legjavát kínálják. A márka folyamatos fejlődését új modelljeinek progresszív formavilága is hűen tükrözi: a Lexusok megjelenésének utánozhatatlan luxushangulatát a jellegzetes, orsó formájú hűtőrács, a dinamikus világítótestek és a gyönyörűen formázott vonalvezetés teremti meg.