Második alkalommal közlekedik elektromos busz Békéscsabán a Zöld Busz Programban

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy újabb elektromos meghajtású busztípust tesztel Békéscsabán. 2023. május 31-től június 7-ig a békési vármegyeszékhelyen a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében közlekedő Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú elektromos járművet a városban elérhető autóbuszvonalakon és menetrend szerint próbálhatják ki az utasok.

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. demonstrációs mintaprojektjeiben már számos alkalommal együttműködött a Volánbusz Zrt.-vel, egyes települések helyi és elővárosi közösségi közlekedésében, illetve már hosszabb vonalakon, helyközi közlekedésben is tesztelték közösen a különböző típusú járműveket.

Békéscsaba helyi vonalain 2020 októberében egy Solaris Urbino 12 electric típusú elektromos jármű 25 napon keresztül, naponta mintegy 160 kilométeren szállította az utasokat. Most egy másik típust próbálhatnak ki a vármegyeszékhely lakói: a május 31-én kezdődő tesztidőszakban a Mercedes-Benz eCitaro NMC3 naponta több, mint 250 km-t tesz meg az 1, 5, 7F, 8, 8A, 8MJ, 17, 17V, 74A, 74B jelű járatok útvonalán. A jármű töltése a Sportcsarnoknál telepített töltőberendezésnél zajlik.

Az akadálymentes kialakítású, végig alacsonypadlós, 2 ajtós, kerekesszékben ülő utas szállítására is alkalmas, légkondicionált elektromos jármű ismét lehetőséget nyújt a HUMDA és a MÁV–Volán-csoport számára, hogy a meglévő elektromos autóbuszai mellett újabb típusok tesztelésével gyűjtsön üzemeltetési tapasztalatokat.

– A mintaprojektek, így a békéscsabai demonstráció során is olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak a Magyar Kormány számára az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására. A hazai közösségi közlekedés járműállományának megfelelő ütemben történő modernizálódása hozzájárul a vállalt klímacéljaink eléréshez. A Zöld Busz Programban eddig közel száz elektromos meghajtású autóbuszt adtunk át a budapesti agglomerációban és vármegyeszékhelyeken, az új járművek valamennyi városban szívélyes fogadtatásban részesültek az utazóközönség részéről – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– A MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban társaságunk az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Jelenleg 54 elektromos autóbuszt üzemeltetünk, és a következő hetekben további 48 e-busz érkezik a flottába. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy egyre több alternatív meghajtású járművel biztosítsuk környezetünk védelmét, és fejlesztési programokat indítunk annak érdekében, hogy üzemeltetésük hosszú távon is költséghatékony legyen – húzta alá Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója.

– A környezettudatos gondolkodásmód közel áll Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzathoz. Az elmúlt években minden lehetséges területen igyekezett a város redukálni a környezeti lábnyomát: ez a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésén keresztül a zöldebb közösségi terek kialakításán át a hulladék újrahasznosításáig mutatott. A környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzések végrehajtásában fontos szerepe van az alternatív energiaforrások és a legmodernebb technikák alkalmazásának és a város lakosainak szemléletformálásának. Ezért is öröm számunkra, hogy egy héten keresztül, demonstrációs program keretében üzemeltet a HUMDA és a Volánbusz közösen egy elektromos buszt – tette hozzá Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

– A Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú autóbusz 4. tesztállomása Békéscsaba. Nagy öröm és megtisztelő számunkra, hogy a HUMDA Zrt.-vel közösen a Zöld Busz Program keretében először lesz lehetősége az érdeklődőknek egy elektromos Mercedes autóbusz kipróbálására. Bízunk benne, hogy az előző helyszínekhez mérten – ahol az elvárt napi futásteljesítményeket az akkumulátorok kapacitásának nagy tartalékával hajtották végre – itt is hasonló sikerrel mutatkozik be a jármű és elnyeri mind az utasok, mind a járművezetők tetszését – fűzte hozzá Uray Dóra, a tesztautóbuszt biztosító Omnibus Hungária Kft. ügyvezetője.

A jármű egy harmadik generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid, NMC3 akkumulátorcsomagból nyeri az energiát. Ennek az energiasűrűsége mintegy 50 százalékkal nagyobb, mint ez előző típusé. A hat darab nagyfeszültségű akkupakk; egyenként 98,1 kWh kapacitású, összesen 590 kWh a névleges kapacitás és 468 kWh a használható energia. A két ZF AVE 130, kerékagy közelében elhelyezett elektromotor csúcsteljesítménye darabonként 125 kW, a forgatónyomatékuk maximuma 485 Nm. Az eCitaro második ajtajában kihajtható rámpa kapott helyet, a szintszabályozás elektropneumatikus és térdeplés funkcióval is rendelkezik. Az utastérbe 13 USB-csatlakozó is került, az utastájékoztatásról bent egy TFT-monitor, kívül pedig három LED mátrix-kijelző gondoskodik.