MEB-alapokon az Audi Q4 e-tron concept

Ami moduláris keresztmotoros platform (MQB) a belsőégésű motoros modellpaletta számára, az lesz a jövőben a moduláris elektromos platform (MEB) a tisztán elektromos hajtású Audi modellek részére: az MEB szolgál az Audi jövőbeni kompakt- és középkategóriájú modelljeinek műszaki alapjául. Utóbbi platform ezzel egyfajta belépőváltozat szerepét tölti be a négykarikás márka tisztán elektromos hajtásrendszerű modelljeinek portfoliójában.

A teljes vállalatcsoportra kiterjedően alkalmazott moduláris elektromos platform (MEB) használatával az Audi éppoly átgondoltan gazdaságos, mint műszakilag igényes elektromos modelleket kínálhat ügyfeleinek, mégpedig a semmi mással össze nem téveszthető Audi-génekkel: vonzó formavilág, igényes beltér-kidolgozás és a legmagasabb műszaki színvonalú kezelési rendszer. A platform-szinergiák a vállalatcsoporton belüli maximális kihasználása új ügyfelek sokasága számára teheti a kompakt piaci szegmensben is első ízben vonzóvá az elektromos mobilitást. A Volkswagen-csoport modulrendszerű elektromos hajtáskoncepciója különösen sokoldalú és széleskörűen skálázható, s mátrixa az SUV- és crossover-modellektől egészen a limuzinokig terjed.

Kizárólag elektromos hajtásrendszerekre kidolgozott koncepciójával az MEB e hosszú távon fenntartható hajtásmód minden előnyét kihasználhatóvá teszi az ügyfelek számára. A széleskörű variálhatóság szolgálatában többféle méretben, illetve kapacitással kínál kompakt elektromos motorokat és lítiumion-akkumulátorokat, miközben a különböző akkumulátorrendszerek, elektromos gépek és tengelykonstrukciók pontosan kidolgozott műszaki koncepciót alkotnak. A belsőégésű motorral szerelt, jelenlegi modellekkel összevetve a jármű eleje itt lényegesen rövidebb lehet, az első tengely és az első homlokfal előrébb kerülhet, a tengelytáv, s ezzel a kihasználható belső tér pedig jelentősen nő.

2019 márciusában az Audi szériaközeli show-modell formájában mutatta be a Genfi Autószalonon Q4 e-tron concept modelljét, amely 2020-ban az első MEB-alapokra épülő Audiként gördül majd le a szerelőszalagról. Olyan kompakt SUV-modellként, amely ugyanazon piaci szegmens tagja, mint a hagyományos motorizáltságú Q3 és Q3 Sportback, míg azonban 4,59 méteres külső hosszúsága a kompaktkategória felső harmadába sorolja, 2,76 méteres tengelytávja révén belterének nagysága már legalább középkategória-szintű. Ennek megfelelően utastérhosszúsága tekintetében minden MEB-modell valójában eggyel felsőbb kategóriába tartozik a mai, hagyományos hajtásrendszerű gépkocsik körében, a Q4 e-tron concept így a Q3-sorozatéval összevethető külső méretek mellett már a Q5 belsőtér-dimenzióival szolgál. A műszerfal architektúrája szintén új konstrukciós “játékteret” biztosít.

Természetesen az MEB-platform különböző teljesítménylépcsőkre és hajtásrendszer-kialakításokra is lehetőséget kínál. Az első és a hátsó tengelyen egy-egy elektromos motorral kialakított, jellegzetes quattro összkerékhajtás mellett a belépőmodellhez egy hátsó motort és hátsókerék-hajtást tartalmazó hajtásrendszer-változat is készül majd.  A luxus új alapja – a prémium elektromos platform (PPE)

Felsőkategóriájú és luxusmodelljeihez az Audi egy negyedik platformot használ. A prémium elektromos platform (Premium Platform Electric; PPE) koncepciójának kialakítására, valamint a fejlesztésre már a kezdetektől a Porsche tervezőivel szoros együttműködésben került sor, s különleges architektúrájával ideális feltételeket biztosít mindazon legkorszerűbb és nagyteljesítményű technika számára, amely a felső- és luxuskategória magas ügyféligényeit is kielégíti.

A PPE azt a szerepet tölti be az elektromos járművek világában, mint a moduláris hosszmotoros platform (MLB) a belsőégésű motorral hajtott Audi-modellek körében. Olyan high-tech architektúrával tűnik ki, amely széleskörűen skálázható, s alacsony- illetve magaspadlózatú járművek kialakítására is lehetőséget kínál. Az Audi különböző modellsorozatokat fejleszt a PPE műszaki alapjaira, amelyek SUV-, Sportback, Avant és crossover-változatokként a felső-középkategóriától egészen a luxuskategóriáig a legkülönfélébb járműtípusokkal fedhetik le az egyes piaci szegmenseket. A márka ezzel a felső- és a luxuskategóriában is számos elektromos változattal bővítheti jelenlegi termékportfolióját.

A prémium elektromos platform (PPE) műszaki megoldásainak együttese alapvetően hasonló a moduláris elektromos platforméhoz (MEB), ám a kiemelkedő motor- és menetteljesítmények érdekében is magasfokú potenciál jellemzi. Az alapváltozatokban a hátsó tengelyen dolgozik egy elektromos motor, míg a csúcsmodellekben – aszinkronmotor (ASM) vagy állandó gerjesztésű szinkronmotor (PSM) formájában – az első tengelyen egy második elektromos erőforrás elégíti ki az automatikusan kapcsolható összkerékhajtás iránti igényt. A PPE-platformon természetesen ugyancsak különböző teljesítménylépcsők és akkumulátorkapacitások valósíthatók meg. Akárcsak az Audi e-tron GT concept esetében, a fedélzeti feszültség ez esetben is 800 Volt, ami a magas hatásfokú hőmenedzsment-rendszerrel közösen igen nagy, akár 350 kW töltőteljesítményt is lehetővé tesz.

Az Audi PPE-platformra épülő alacsonypadlózatú modelljeinek hosszúsága és karosszéria-túlnyúlásai valamivel rövidebbre adódnak, mint a mai MLB-alapú, belsőégésű motoros modellek esetében, mégis nagyobb beltérhosszúságot kínálhatnak. Az elektromos autókra jellemző módon elmarad a sebességváltó és a középső alagút. Klasszikus prémiumautóként a PPE-modellek számos high-end technikával felszerelhetők, a hajtásrendszer területén például Torque Vectoring rendszerű forgatónyomaték-szabályzással, míg a futóműben – immár klasszikus Audi-megoldásként – légrugózással és összkerékkormányzással.  

* Az összes említett és a német piacon elérhető modell összegyűjtött üzemanyag-fogyasztási, illetve elektromosáram-fogyasztási értékei jelen médiainformáció végén található felsorolásban tekinthetők meg.

* A tartományként megadott üzemanyag-fogyasztási, elektromosáram-fogyasztási és széndioxid-kibocsátási értékek az alkalmazott gumiabroncsok/keréktárcsák és a választott járműfelszereltség függvényében alakulnak. Az említett modellek üzemanyag-fogyasztási adatai

(A tartományként megadott üzemanyag-fogyasztási, elektromosáram-fogyasztási és széndioxid-kibocsátási értékek az alkalmazott gumiabroncsok/keréktárcsák és a választott járműfelszereltség függvényében alakulnak.)Audi e-tron 55 quattro:

Elektromosáram-fogyasztás, kombinált (kWh/100 km): 26,2 – 22,6 (WLTP); 24,6 – 23,7 (NEDC); szén-dioxid-kibocsátás, kombinált (g/km): 0