Megérkezett az első BMW XM (1.)

Fennállása 50. évfordulóját ünnepelve a BMW M GmbH az első olyan nagyteljesítményű modelljét is reflektorfénybe gurítja, amelyben hálózatról tölthető hajtáslánc-technológia dolgozik. A V8-as benzinmotor és a nagyteljesítményű elektromos motor párosát csatasorba állító plug-in hibrid hajtáslánc-technológia letaglózó menetdinamikai adottságokkal vértezi fel a BMW XM modellt (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 1,5 – 1,6 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás (WLTP): 28,9 – 30,1 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 33 – 36 gramm / km)*.

Az újfejlesztésű M HYBRID hajtáslánc-technológia, a látványos stílusjegyekkel megfűszerezett, rendhagyó formanyelv és a BMW XM utasterét átjáró, progresszív luxus hangulat egysége a Sports Activity Vehicle (SAV) modellek olyan új értelmezését váltja valóra a nagyteljesítményű szegmensben, amely új célcsoportokkal és új piacokkal ismerteti meg a BMW M modellek hamisítatlan vezetési élményét.

A BMW XM a BMW M GmbH jubileumi évében bemutatott újdonságok fénypontjaként ünnepli világpremierjét, a BMW M1 óta a divízió első önálló modelljeként. A nagyteljesítményű Sports Activity Vehicle formanyelvében számos apró részlet utal a középmotoros sportautó-legendára. A BMW XM sorozatgyártása 2022 decemberében kezdődik az Egyesült Államokban, a BMW Group spartanburgi létesítményében. Az első példányok 2023 tavaszán érkeznek meg a márkakereskedésekbe. A nóvum három kulcsfontosságú értékesítési piaca az Egyesült Államok, Kína és a Közel-Kelet lesz.

AZ ÉVEZRED PR-OSÁNAK SEGÍTSÉGÉVEL ELKÉSZÜLT, SEHOL MÁSHOL EL NEM ÉRHETŐ EXKLUZÍV BMW ÉS MINI PODCASTOK A BEGURULVA.HU ÉS A PODCARS.HU OLDALAKON!

M HYBRID hajtáslánc-technológia a lebilincselő menetteljesítményért és az emisszió-mentes utazás élményéért

A BMW XM modellben debütáló M HYBRID hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye 480 kW / 653 lóerő, amelyet a 360 kW / 489 lóerő maximális teljesítményre képes belsőégésű erőforrás és a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. A technológia alapját egy újfejlesztésű, magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as benzinmotor adja, amelyben a legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológia dolgozik. A mérnökök a kipufogócsonkot a 4.4 liter hengerűrtartalmú erőforrás két hengersora közé építették be, a minden vezetési szituációban megfelelő kenésről pedig optimalizált olajleválasztás gondoskodik.

A nyolchengeres benzinmotor teljesítmény-leadását egy nagyteljesítményű elektromos motor támogatja meg, amelyet a tervezők a nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltóba építettek be. Az elektromos motor maximális teljesítménye már a gázpedál legapróbb érintésére is a sofőr rendelkezésére áll, letaglózó gyorsulási élményt kínálva. Az M HYBRID hajtáslánc-technológia csúcs rendszer-forgatónyomatéka 800 Nm, amelyet a 650 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes belsőégésű erőforrás és a 280 Nm csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együttműködése állít elő. Az elektromos motor az innovatív előváltó szakaszban akár 450 Nm tényleges forgatónyomaték leadására is képes.

Egy benzinmotor, egy elektromos motor, három vezetési üzemmód, négy hajtott kerék

A benzinmotor és az elektromos motor intelligensen vezérelt együttműködése minden vezetési szituációban olyan hamisítatlan teljesítményélményt garantál, amely méltó a BMW M divízió emblémájára. A hajtáslánc-technológia kimagasló teljesítménye azonnal rendelkezésre áll, egyenletesen épül és a legfelső fordulatszám-tartományig fennáll. A BMW XM 4,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, az élményt pedig a nyolchengeres motor vérpezsdítő orgánuma és az energiatöbbletet jelző egyedi hangzásvilág fokozza. A modell sport kipufogórendszerében elektronikusan vezérelt, folyamatosan alkalmazkodó szelepek dolgoznak és a hátsó lökhárító ékeiként most először hatszög alakú, egymás fölé rendezett dupla ikervégződések ragyognak.

A középkonzolon található M HYBRID gombbal a háromféle vezetési üzemmód bármelyike aktiválható. Az ELECTRIC üzemmód zéró emissziójú utazást tesz lehetővé, akár 140 km/órás sebességgel és akár 82 – 88 kilométeren* (WLTP) keresztül. Mindez a modell padlólemezébe épített nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhető, amelynek nettó kapacitása 25,7 kWh. A kombinált töltőegység (CCU – Combined Charging Unit) eközben akár 7,4 kW töltési kapacitású AC járműtöltést is lehetővé tesz.

A müncheni központú vállalatcsoport Hans Zimmer zeneszerzővel közösen komponálta meg a jövőbe mutató BMW IconicSounds Electric portfóliót, amely összetéveszthetetlen hangaláfestéssel fűszerezi meg az elektromos motor teljesítmény-leadását. Az M-specifikus hangok már a gázpedál legapróbb érintésére is hamisítatlan hangzásvilágot teremtenek, az M HYBRID hajtáslánc-technológia tisztán elektromos vezetési üzemmódjában. HYBRID vezetési üzemmódban aktiválódó SPORT vagy SPORT PLUS beállításnál azonban a hangaláfestés a belsőégésű erőforrás teljesítmény-leadását támogató elektromos motor működésével szinkronban hallható.

A hajtáslánc-technológia teljesítményét a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás továbbítja a négy hajtott kerék felé. A technológia a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozik, amely 4WD Sport üzemmódban érezhető leginkább. A bajor prémiummárka ügyfeleinek immár 4WD Sand üzemmód aktiválására is lehetőségük van, amely homokdűnéken és hasonlóan egyenetlen útfelületeken kínál tapadásra optimalizált meghajtást. A BMW XM hátsó tengelyén BMW M sport differenciálmű is dolgozik, a maximális teljesítmény optimális leadása érdekében a teljesen nyitott és teljesen zárt végpontok közötti teljes működési tartományban.

BMW XM LABEL RED: a valaha készült legerősebb BMW M modell

2023 őszén a portfólió a BMW XM LABEL RED csúcsmodellel bővül, amely a BMW M GmbH történetének legerősebb közúti modelljeként érkezik meg az utakra. A modell maximális rendszerteljesítménye 550 kW / 748 lóerő, amelyet a 430 kW / 585 lóerő maximális teljesítményre képes belsőégésű erőforrás és a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. Ehhez 1 000 Nm csúcs rendszer-forgatónyomaték társul, amelyet a 750 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes belsőégésű erőforrás és a 280 Nm csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együttműködése állít elő (az adatok a modell aktuális fejlesztési fázisában mért, előzetes értékek).

Összetéveszthetetlen formanyelv, amely a BMW XM erőtől duzzadó kiállását és letaglózó teljesítményét nyomatékosítja

A BMW XM karosszériája az exkluzivitás, a magabiztos kisugárzás és a kimagasló teljesítmény jegyében öltött testet. A modern Sports Activity Vehicle modellek arányai, az erőteljes vonalvezetés, a dinamikusan elnyújtott jármű-sziluett, a hamisítatlan BMW M stílusjegyek, a luxuskategóriájú BMW modelleket idéző frontrész látványos újraértelmezése és a számos apró részlet a BMW XM modell páratlanul extrovertált kisugárzását teremti meg.

A tervezők a modell első fényszóróit két különálló egységre osztották, a BMW hűtőrácsok arany árnyalatú kereteket és világító kontúrt kaptak, az első lökhárítóban pedig nagyméretű légbeömlők határozzák meg a frontrészt. A karosszéria két oldalán végigfutó, arany árnyalatú sávok a BMW M1 oldalát díszítő fekete sávokat idézik. A hátsó szélvédőbe gravírozott BMW emblémák és a szemet gyönyörködtető, lamellás fénydizájn szerint megrajzolt hátsó lámpák ugyancsak a múltbéli legendára tett utalások. A BMW XM alatt exkluzív BMW M könnyűfém keréktárcsák gurulnak, már alapfelszereltségként 21” méretben, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig akár 23” méretben.

*A maximális teljesítményre, menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, kombinált energiafogyasztásra, kombinált károsanyag-kibocsátásra és tisztán elektromos hatótávolságra vonatkozó adatok előzetes értékek.